In beeld

Met miljoenen op huis aan

Het is 's werelds grootste volksverhuizing. In de week voor Chinees Nieuwjaar lopen de steden leeg en nemen miljoenen de auto, bus, trein of het vliegtuig om 'naar huis' te gaan en het verdiende geld af te leveren bij ouders en achtergebleven kinderen. Het nieuwe jaar in China begint vrijdag 16 februari. De vijf dagen erna zijn officiële vrije dagen.
Chinees Nieuwjaar is de belangrijkste Chinese feestdag. Omdat veel arbeidsmigranten slechts één keer per jaar naar huis gaan, ondergaan ze de lange reis gelaten. Deze trein, van Beijing naar Chengdu, doet er 26 uur over.
Foto Fred Dufour/AFP
Wie het geld ervoor over heeft, kan een kaartje kopen voor een slaapplaats. De meeste migranten sparen echter zoveel mogelijk van hun verdiende geld om dat aan hun familie, thuis te geven. Eén arbeidsmigrant onderhoudt vaak meerdere familieleden.
Foto Fred Dufour/AFP
Een medewerker van de trein komt maar met moeite van de ene naar de andere kant van het overvolle treinstel. Onder de reizende migranten zijn niet alleen ongeschoolde dagloners, maar bijvoorbeeld ook studenten, obers, masseurs, makelaars en mensen met een kantoorbaan.
Foto Fred Dufour/AFP
De beveiliging van het treinstation in de Chinese hoofdstad Beijing is aangescherpt, zoals gebruikelijk in deze periode. Waarschijnlijk worden ook nieuwe beveiligingsmethodes zoals gezichtsherkenning ingezet.
Foto Fred Dufour/AFP
Onder de merkbare veiligheidsmaatregelen vallen onder meer het meermaals scannen van bagage en fouilleren bij veiligheidspoortjes. Pas een kwartier voor vertrektijd mag een reiziger op vertoon van het treinkaartje afdalen van de wachtruimte naar het perron.
Foto Fred Dufour/AFP
Ondanks de drukte in de trein gaan acht van de tien Chinezen met de goedkopere bus. Naar verwachting neemt dat aantal af, omdat het spoornet steeds verder uitbreidt.
Foto Fred Dufour/AFP
Naar verwachting worden tussen 1 februari en 12 maart 2,98 miljard reizen gemaakt. Meer dan 390 miljoen keer wordt de trein genomen, 8,8 procent vaker dan vorig jaar.
Foto Fred Dufour/AFP
Gastvrouwen en -mannen op de trein komen langs met versnaperingen en houden de trein aan kant. Dit team neemt pauze voor ze in Xi'an aan hun ochtenddienst beginnen.
Foto Fred Dufour/AFP
De Chinese dierenriem staat in het nieuwe jaar in het teken van de Hond. Die is waakzaam, loyaal en luid. Onder meer de Amerikaanse president Donald Trump (1946) is in het teken van de Hond geboren.
Foto Fred Dufour/AFP
Zoals ieder jaar zullen miljoenen migranten de komende dagen met hun familie bespreken of het 't waard is om terug te gaan naar de stad waar ze werken. Zeker na de haastige afbraak van migrantenwijken in Beijing, zullen veel migranten zich afvragen of ze in de stad nog welkom zijn.
Foto Fred Dufour/AFP