Zeker 17 doden bij schietpartij in school in Florida

De schutter is volgens de politie een 19-jarige ex-leerling die van school was gestuurd. Hij heeft zich zonder verzet overgegeven.

Studenten van de Marjory Stoneman Douglas High School in de stad Parkland, Florida, verlaten de middelbare school. Screenshot van een live-uitzending van de lokale zender WPLG-TV.
Studenten van de Marjory Stoneman Douglas High School in de stad Parkland, Florida, verlaten de middelbare school. Screenshot van een live-uitzending van de lokale zender WPLG-TV. Foto WPLG-TV/AP

Bij een schietpartij op een middelbare school in de Amerikaanse staat Florida zijn woensdagmiddag (lokale tijd) zeker zeventien doden gevallen. De schutter was een ex-leerling die in het verleden van school is gestuurd. Hij gaf zich zonder verzet over aan de politie.

De schietpartij vond plaats op de Marjory Stoneman Douglas High School in de stad Parkland. Het is de dodelijkste schietpartij ooit op een Amerikaanse middelbare school. Bij het bloedbad op de Columbine-school in 1999 kwamen vijftien mensen om het leven.

Twitter avatar browardsheriff Broward Sheriff “It’s catastrophic. There really are no words.” - Sheriff Israel

Volgens sheriff Scott Israel zijn er twaalf doden gevallen in het schoolgebouw zelf, twee net daarbuiten en één verderop op straat. Twee slachtoffers overleden aan hun verwondingen in het ziekenhuis. Onder de doden zijn zowel leerlingen als volwassenen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Perspectief: meer doden dan Columbine High School, waar in 1999 dertien doden vielen. https://t.co/64S01WCidJ

De verdachte is de 19-jarige Nikolas Cruz, die in het verleden op de school zat en volgens Reuters om “onduidelijke disciplinaire redenen” is weggestuurd. Over zijn motief is nog niks bekendgemaakt.

Een wiskundeleraar van de school die de jongen vorig jaar in de klas had zegt tegen The Miami Herald dat hij klaarblijkelijk al langer als potentiële dreiging werd gezien:

“Ons werd vorig jaar verteld dat hij niet op het schoolterrein mocht komen met een rugzak op. Er waren vorig jaar problemen mee hem omdat hij leerlingen bedreigde en ik neem aan dat hem gevraagd is niet meer op het schoolterrein te komen.”

Schuilen of naar buiten rennen

Leerlingen die zich buiten het schoolgebouw bevonden, dachten in eerste instantie dat er een brandoefening aan de gang was. Zij mochten niet terug naar binnen, vertellen ze aan WSVN Channel 7 News. Veel leerlingen in de school hielden zich schuil onder tafels, andere jongeren zijn naar buiten gerend. Zij zijn opgevangen door de aanwezige politie-eenheden.

Op beelden van het lokale televisiestation WSVN was te zien dat meerdere politie- en brandweereenheden waren uitgerukt. De omgeving rond de school is afgezet.

Veel ouders zijn, nadat het nieuws bekend werd, naar de school gekomen. De autoriteiten hebben hen opgeroepen niet naar het noodnummer te bellen, om te voorkomen dat de diensten overbezet raken.

Lees ook: De Amerikaanse wapenindustrie in acht grafieken

Trump bidt voor slachtoffers

Senator Marco Rubio van Florida zegt de “verschrikkelijke” situatie op de school te monitoren. De gouverneur van de Amerikaanse staat Rick Scott heeft gesproken met president Donald Trump.

Trump tweette dat hij bidt voor de slachtoffers en dat geen enkele leerling, docent of enig ander persoon zich onveilig zou moeten voelen op school.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump My prayers and condolences to the families of the victims of the terrible Florida shooting. No child, teacher or an… https://t.co/RFJxgM1jhm

Volgens de antiwapengroep Everytown for Gun Safety was het al het achttiende schietincident op een Amerikaanse school in dit nog prille jaar. Bij die telling zijn ook zelfmoorden en incidenten waarbij geen doden of gewonden vielen meegerekend.

De schietpartij speelde zich af in de plaats Parkland in Florida: