Margriet van der Linden presentator van opvolger DWDD

Matthijs van Nieuwkerk maakte in september bekend De Wereld Draait Door nog maar zes maanden per jaar te presenteren.

Van der Linden tijdens de bekendmaking van de meest invloedrijke vrouwen van Nederland in 2012.
Van der Linden tijdens de bekendmaking van de meest invloedrijke vrouwen van Nederland in 2012. Foto Ilvy Njiokiktjien/ANP

Margriet van der Linden gaat een nieuwe talkshow op NPO1 presenteren als De Wereld Draait Door (BNNVARA) van de televisie verdwijnt, maakt de NPO woensdag bekend. DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk liet in september weten dat hij het programma in het vervolg nog maar zes maanden per jaar zal presenteren. In de rest van het televisieseizoen zal Van der Linden het begeerde tijdslot vanaf 19.00 uur vullen. Hoe het programma gaat heten, is nog niet bekend.

Zendermanager Frans Klein benadrukte in september het belang van het nieuwe programma, dat vermoedelijk vanaf eind april op primetime op NPO1 te zien is. “Het is beeldbepalend voor de zender en ook voor de rest van de tv-avond”, zei Klein tegen NRC. Bestuursvoorzitter Shula Rijxman meldde tijdens de seizoenspresentatie van de NPO dat ze het liefst een vrouwelijke presentator wilde.

‘Vrouw en de beste kandidaat’

Rijxman toont zich nu gelukkig met de keuze voor Van der Linden. “Langzaam maar zeker wordt het vrouwelijke geluid steeds luider op onze radio- en tv-zenders”, schrijft zij in het persbericht. In een interview met de Volkskrant zegt Rijxman dat ze nadrukkelijk om een vrouw had gevraagd, maar ook “echt denkt dat zij de beste kandidaat op die plek is”. Volgens de voorzitter is Van der Linden een “groot talent” en doet ze het goed op televisie. De 48-jarige is onder meer bekend als presentator van de tv-programma’s Moltalk en Zomergasten. Van 2008 tot 2013 was ze hoofdredacteur van het feministische tijdschrift Opzij.

Hoe de talkshow er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. Klein sprak in september de voorkeur uit voor een programma dat licht van toon is, met korte items van enkele minuten, vergelijkbaar met DWDD. Tegen de Volkskrant zegt de manager dat KRO-NCRV met een “origineel, verrassend voorstel” is gekomen met een ander geluid dan het programma van Van Nieuwkerk. De NPO zou drie programmavoorstellen hebben bekeken alvorens voor het voorstel van KRO-NCRV te kiezen.