Filmoverzicht: zwart engagement en een magisch liefdesverhaal

Deze week keken de filmrecensenten van NRC onder andere naar ‘Black Panther’, ‘The Shape of Water’, ‘Marlina the Murderer in Four Acts’ en ‘The Insult’.

 • ●●●●

  Black Panther: Superheldenfilm

  Het centrale conflict in ‘Black Panther’ belichaamt twee klassieke posities voor zwart engagement: keihard de strijd aangaan of zoeken naar een meer verzoenende weg om de wereld te hervormen. Lees de recensie: Onderhoudende, geëngageerde achtbaanfilm

  Regie: Ryan Coogler. Met: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Letitia Wright, Martin Freeman. In: 112 bioscopen

 • ●●●●

  The Shape of Water: Fantasy

  Guillermo del Toro’s monster- annex liefdesverhaal zit vol visuele verbeeldingskracht, van een magische musicalsequentie in zwart-wit tot een camera die door water lijkt te zweven. Lees de recensie: Liefdevolle hommage aan de monsterfilm

  Regie: Guillermo del Toro. Met: Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Octavia Spencer. In: 68 bioscopen

 • ●●●●

  Marlina the Murderer in Four Acts: Horrorwestern

  Het Indonesische ‘Marlina the Murderer in Four Acts’ navigeert van western naar spookverhaal naar sociaal drama. Sergio Leones geest is overal voelbaar. Lees de recensie: Wraaklustige vrouwen met betere dialogen dan Tarantino’s gangsters

  Regie: Mouly Surya. Met: Marsha Timothy, Egy Fedly, Dea Panendra, Yoga Pratama. In: 8 bioscopen

 • ●●●●●

  Gek van Oranje: Komedie

  ‘Gek van Oranje’ maakt – zelfs voor een buitenstaander en voetballeek – invoelbaar waarom zoveel Nederlanders ergens in hun kast een oranje kledingstuk hebben hangen. Lees de recensie: Mierzoet én lekker als een oranje tompouce

  Regie: Pim van Hoeve. Met: Nasrdin Dchar, Susan Visser, Martijn Fischer, Hannah Hoekstra, Jan Versteegh, Esmee van Kampen, Martijn Lakemeier. In: 96 bioscopen

 • ●●●●●

  Ted & het geheim van koning Midas: Animatie

  ‘Ted & het geheim van Koning Midas’ heeft het moeilijk om te concurreren met originelere en beter getekende animatie uit Amerika. Lees de recensie: Spaanse animatie maalt niet om stereotype meer of minder

  Regie: Enrique Gato. In: 4 bioscopen (Engelse versie), 138 bioscopen (Nederlandse versie)

 • ●●●●●

  De IJslandbende: Jeugdfilm

  ‘De IJslandbende’ is een wat sentimentele, maar ook innemende jeugdfilm. Lees de recensie: Naar het land van zijn vader

  Regie: Mans van den Berg. Met: Sem van Butselaar, Mohamed Bayu, Jeroen Engeln. In: 15 bioscopen

 • ●●●●

  The Insult: Drama

  Een groot gedeelte van ‘The Insult’, de Libanese inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film, speelt zich af in de rechtszaal. Een eenvoudige belediging weerspiegelt de complexe geschiedenis van Libanon. Lees de recensie: Hoe een simpele belediging razendsnel kan escaleren

  Regie: Ziad Doueiri. Met: Adel Karam, Kamel El Basha, Camille Salameh, Diamand Bou Abboud. In: 22 bioscopen

 • ●●●●●

  Broeders: Drama

  In twee onevenwichtig door elkaar heen gesneden verhaallijnen volgen we drie Nederlandse broers van Marokkaanse afkomst. De film bevat nauwelijks geloofwaardige elementen. Lees de recensie: Broeders: goede bedoelingen en gesneefde ambities

  Regie: Hanro Smitsman. Met: Achmed Akkabi, Walid Benmbarek, Bilal Wahib, Ghalia Takriti. In: 11 bioscopen