DSM maakt fors meer winst

Jaarcijfers Het chemie- en voedingstechnologiebedrijf boekte 9 procent meer omzet dan in 2016, en maakte 15 procent meer winst.

Foto Marcel van Hoorn/ANP

Chemie- en voedingstechnologiebedrijf DSM presenteerde woensdagochtend positieve jaarcijfers. Het concern boekte 9 procent meer omzet dan in 2016, en maakte 15 procent meer winst. De omzet kwam uit op 8,6 miljard euro. De divisie voor voeding en diervoeding (Nutrition) was goed voor tweederde van de omzet, de materialendivisie (Materials) voor eenderde.

Bestuursvoorzitter Feike Sijbesma noemde het afgelopen jaar „wederom uitstekend” in een woensdag verspreid persbericht. De winst- en omzetcijfers overtroffen de eigen doelstellingen. Zowel Nutrition als Materials lieten een volumegroei van 7 procent zien. De omzetgroei was nog iets groter, door prijsstijgingen.

Vitaminemarkt

Vooral in het laatste kwartaal van 2017 deed Nutrition het opvallend goed, met een omzetgroei van 18 procent vergeleken met de laatste drie maanden van 2016. Concurrenten van DSM op de vitaminemarkt hadden productieproblemen, waarvan DSM profiteerde. Ook was er veel vraag naar Braziliaans vlees. Daarvan profiteerde DSM’s Braziliaanse dochter Tortuga, die veevoer produceert.

Sinds 2015 laat de winst van DSM een stijgende lijn zien. De omzet van het bedrijf was enkele jaren geleden nog wel hoger; die lag toen boven de 9 miljard euro. Beleggers reageerden woensdagochtend positief op de cijfers, bij opening van de beurs noteerde het aandeel een plus van 4,1 procent.