Drie jaar cel voor seksueel misbruik zwakbegaafde vrouwen

Richard B. zou vier zwakbegaafde vrouwen seksueel mishandeld hebben. Hij betaalde ze met kerkgeld dat hij verduisterde als penningmeester.

Foto Roos Koole / ANP XTRA

De 45-jarige Richard B. uit Den Haag is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar (waarvan een onvoorwaardelijk) wegens seks met minderjarige meisjes. Ook achtte de rechter hem schuldig aan seksuele mishandeling, het vervalsen van documenten en het verduisteren van kerkgeld. B. moet twee van de slachtoffers een totaalbedrag van 7.900 euro aan smartengeld betalen; de kerk is hij een schadevergoeding van 526.000 euro verschuldigd.

B. voerde gewelddadige seksuele fantasieën uit op vier zwakbegaafde vrouwen, waarvan er twee minderjarig waren tijdens het misbruik, en betaalde hen met een totaalbedrag van zeker 400.000 euro voor de seksuele handelingen. Het geld drukte hij in negen jaar tijd achterover als penningmeester van de Christelijke Gereformeerde Kerk in Den Haag.

Mentale stoornissen

De rechtbank vindt het gedrag van de veroordeelde “zeer verwerpelijk”. Eerder stelden deskundigen vast dat hij last heeft van een impulscontrolestoornis en een seksuele sadismestoornis. Daarvoor moet hij zich van de rechter verplicht laten behandelen om de kans op herhaling te beperken.

De vrouwen moesten “sekscontracten” tekenen waarin een lijst van seksuele handelingen stond. Hieronder vielen zweepslagen en het gebruik van tepelklemmen. Ook gebruikte B. naalden en waterboardde hij zijn slachtoffers. De mishandelingen vonden plaats in hotelkamers.

B. bekende de verduistering van het geld en de sadomasochistische seks met de vrouwen, maar ontkende dwang of mishandeling. Ook ontkende hij de meest gewelddadige handelingen, zoals de zweepslagen, het waterboarden en het gebruik van naalden.