In beeld

Dit zijn de nominaties voor de World Press Photo 2018

De 61ste editie van de World Press Photo, de grootste en meest prestigieuze journalistieke fotowedstrijd ter wereld, is dit jaar net een beetje anders. Voor het eerst werkt de organisatie met nominaties, die deze woensdag bekend zijn gemaakt. Pas op 12 april worden de winnaars uitgeroepen. Zo hoopt World Press Photo de aandacht te spreiden over meerdere maanden en over meerdere fotografen, in plaats van dat alle aandacht rond de uitreiking uitgaat naar alleen de winnende foto. In de hoofdcompetitie, de World Press Photo van het Jaar, zijn dit jaar voor het eerst zes foto's genomineerd, die enkele van de grootste nieuwsgebeurtenissen van 2017 verbeelden, zoals de Rohingya-crisis, protesten in Venezuela en de slag om Mosul. In de acht deelcompetities zijn steeds drie werken genomineerd. Daarbij zitten ook die van drie Nederlanders: Kadir van Lohuizen, Carla Kogelman en Jasper Doest. Bekijk hier een selectie van alle nominaties door de fotoredactie.
Genomineerd voor: World Press Photo van het Jaar en 'Algemeen nieuws - enkel'. Uit het water gehaalde lichamen van Rohingya-vluchtelingen, die probeerden te vluchten voor het geweld in Birma. Hun boot zonk acht kilometer voor de kust van Inani Beach, bij Cox's Bazar. Zeventien van de honderd opvarenden overleefden het. Deze foto werd gemaakt op 28 september 2017.
Patrick Brown / Panos Pictures / Unicef
Genomineerd voor de World Press Photo van het Jaar en 'Mensen - series'. Aisha (14) poseert voor een portret in Maiduguri, in de Nigeriaanse staat Borno. Nadat ze werd ontvoerd door terreurgroep Boko Haram, werd ze op een zelfmoordmissie gestuurd. Het lukte haar te ontsnappen en hulp te vinden, in plaats van dat ze de explosieven liet afgaan. Deze serie werd gemaakt op 21 september 2017.
Adam Ferguson / The New York Times
Genomineerd voor: World Press Photo van het Jaar en 'Algemeen nieuws - series'. Begin juli, na maandenlange gevechten, verklaarde de Iraakse overheid Mosul heroverd op terreurgroep Islamitische Staat, hoewel op verschillende plekken in de stad nog gevechten gaande waren. Duizenden burgers zijn tijdens de Slag om Mosul om het leven gekomen. Deze fotoserie werd gemaakt van 16 januari tot en met 16 juli 2017.
Ivor Prickett / The New York Times
Genomineerd voor: 'Mensen - serie'. Een jonge vrouw leert drijven in het water van de Indische Oceaan, voor de kust van Zanzibar. Het dagelijks leven op de eilanden van Zanzibar vindt veelal plaats in en rondom water, maar de meerderheid van de meisjes leert niet zwemmen. Conservatieve islamitische leiders belemmerden dat, maar de laatste jaren heeft de Panje Project daar verandering in gebracht, een nieuwe stap in de emancipatie van vrouwen.
Anna Boyiazis
Genomineerd voor: 'Sport - enkel'. Hardlopers tijdens de 'zandmarathon' in de Sahara in Marokko.
Erik Sampers
Genomineerd voor de World Press Photo van het Jaar. Een voorbijganger helpt een gewonde vrouw nadat Khalid Masood met een auto inreed op voetgangers op de Westminster Bridge in Londen. Bij die aanslag vielen vijf doden. Deze vrouw overleefde het. (Gemaakt op 22 maart 2017.)
Toby Melville
Genomineerd voor: 'Langetermijnprojecten'. Een van de drie nominaties die zijn gemaakt door een Nederlandse fotograaf. Voor deze serie volgde Carla Kogelman jarenlang de zusjes Hannah en Alena, die in het kleine dorpje wonen in de Waldviertel, een gebied in Oostenrijk tussen Wenen en Tsjechië. Kogelman legde het opgroeien van de meisjes vast tijdens de zomerdagen van 2012 tot en met 2017.
Carla Kogelman
Genomineerd voor: World Press Photo van het Jaar en 'Algemeen nieuws - series'. Een jongetje wordt uit een van de laatste door Islamitische Staat bezette gebieden in Mosul gedragen.
Ivor Prickett / The New York Times
Genomineerd voor: World Press Photo van het Jaar en 'Spot - enkel'. José Víctor Salazar Balza (28) staat in brand tijdens gewelddadige protesten tegen president Nicolás Maduro, in Caracas, Venezuela. Gemaakt op 3 mei 2017.
Ronaldo Schemidt / AFP
Genomineerd voor: 'Mensen - enkel'. Manal (11) werd slachtoffer van een explosie in Kirkuk (Irak). Ze draagt enkele uren per dag een masker om haar gezicht te beschermen na ingrijpende plastische chirurgie, in het Al-Mowasah-ziekenhuis in Amman (Jordanië). Gemaakt op 10 juli 2017.
Alessio Mamo / Redux Pictures
Genomineerd voor: 'Milieu - series'. De Nederlander Kadir van Lohuizen reisde in 2016 en 2017 langs zes wereldsteden (New York, Tokio, Jakarta, Sao Paulo, Lagos en Amsterdam) om de verschillende afvalstromen aldaar vast te leggen. Hij onderzocht daarmee hoe diverse samenlevingen met hun afval omgaan. Deze serie werd gemaakt tussen 23 februari 2016 en 9 juli 2017.
Kadir van Lohuizen / NOOR Images
Genomineerd voor: 'Milieu - series'. Innovaties in de landbouw hebben in Nederland de afhankelijkheid van water en chemische pesticiden sterk verlaagd. In de 'Food Valley' komen allerlei start-ups in deze industrie samen om onder meer oplossingen te bedenken voor hongercrises in de wereld. Deze serie werd gemaakt tussen 2 oktober 2016 en 9 maart 2017.
Luca Locatelli / National Geographic
Genomineerd voor: 'Sport - series'. Kinderjockeys tussen de vijf en tien jaar oud rijden zonder zadel en met blote voeten op paarden tijdens de traditionele paardenrennen Maen Jaran op het eiland Sumbawa in Indonesië. Deze serie werd gemaakt tussen 17 en 25 september 2017.
Alain Schroeder / Reporters
Genomineerd voor: 'Algemeen nieuws - series'. Door het afsluiten van de zogenaamde Balkanroute naar de Europese Unie strandden duizenden vluchtelingen in Servië. Velen van hen moesten de koude winter doorbrengen in verlaten pakhuizen achter het centraal station van de hoofdstad Belgrado. Deze serie werd gemaakt tussen 12 en 17 januari 2017.
Francesco Pistilli
Genomineerd voor: 'Natuur - series'. Afgelopen jaren is de Japanse makaak, ook bekend als de sneeuwaap, aan mensen gewend geraakt. De groeiende makakenpopulatie eten gewassen op het platteland, in de stad worden ze getraind voor de entertainmentindustrie. Deze serie werd gemaakt tussen 15 januari 2016 en 2 oktober 2017.
Jasper Doest
Genomineerd voor: 'Sport - enkel'. Spelers van de teams Up’ards en Down’ards vechten voor de bal tijdens de historische, jaarlijkse Royal Shrovetide Football-wedstrijd in Ashbourne, Derbyshire, Verenigd Koninkrijk. Deze foto werd gemaakt op 28 februari 2017.
Oliver Scarf / AFP
Genomineerd voor: 'Milieu - enkel'. Een jonge witte neushoorn, verdoofd en geblinddoekt, staat op het punt vrijgelaten te worden de Okavangodelta in Botswana, nadat hij is overgeplaatst vanuit Zuid-Afrika om hem te beschermen voor stropers en om de neushoornpopulatie in Botswana te stimuleren. Deze foto werd gemaakt op 21 september 2017.
Neil Aldridge