Pyeongchang

Teruglezen dag 6 Winterspelen: Ter Mors wint goud op de 1.000 meter

Automatische verversing

Teruglezen: hoogtepunten dag 6

In Pyeongchang liggen de atleten alweer op één oor. We sluiten daarom het blog voor vandaag. Hieronder een samenvatting van de zesde dag van de Winterspelen en enkele evenementen die je misschien gemist hebt:

 • Goud voor Jorien ter Mors, die met een tijd van 1.13,56 naar eigen zeggen "een perfecte race" reed op de 1.000 meter. Andere Nederlandse schaatsers stonden ook aan de start, maar zij kwamen niet in de buurt van het podium. Marrit Leenstra werd zesde, Ireen Wüst eindigde op de negende plaats.
 • Woensdag werden Kjeld Nuis, Patrick Roest en Yara van Kerkhof officieel gehuldigd. De Nederlandse ploeg heeft nu in totaal elf medailles, waarvan vijf gouden. Dat is goed voor de tweede plek in de medaillespiegel, vlak onder Duitsland.
 • Vandaag is ook het ijshockeytoernooi begonnen bij de mannen, met verrassende uitslagen. Slowakije wist een 2-0 achterstand om te buigen en won met 3-2 van de OAR. En ook de Verenigde Staten ging onderuit, de ploeg verloor in de verlenging met 3-2 van Slovenië. De ijshockeycompetitie van deze Spelen wordt trouwens gespeeld zonder de topspelers van de National Hockey League. De NHL en het IOC werden het voorafgaand aan de Winterspelen niet eens over de voorwaarden waaronder de sporters voor de Spelen konden worden vrijgekocht.

  De Amerikaanse ijshockeyer Ryan Zapolski verlaat het ijs na de verloren eerste wedstrijd tegen Slovenië. Op woensdag begon de ijshockeycompetitie voor mannen op de Winterspelen in Pyeongchang. Foto Brendan Smialowski/AFP

 • Namens de VS kwam ook de snowboarder Shaun White in actie. In de halfpipe won hij zijn derde gouden olympische medaille, de honderdste voor Amerika in de geschiedenis van de Winterspelen.
 • In het rodelen voor dubbels bij de mannen waren zowel de gouden als bronzen medaille voor een Duits duo. Tobias Wendl en Tobias Arlt prolongeerden hun titel, Toni Eggert en Sascha Benecken wonnen brons. Het zilver was voor de Oostenrijkers Peter Penz en Georg Fischler.
 • Buiten de sporten om ging het vandaag ook over het weer: door harde wind werd enkele uren het Gangneung-park afgesloten. Een aantal evenementen, zoals het skiën, werd afgelast.
 • Nederland nog steeds tweede in medaillespiegel

  Medaillespiegel
  14 februari 2018
  Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018
       
  1. Duitsland 7 2 3 12
  2. Nederland 5 4 2 11
  3. Verenigde Staten 4 1 2 7
  4. Noorwegen 3 5 3 11
  5. Canada 3 4 3 10
  6. Frankrijk 2 1 2 5
  7. Oostenrijk 2 1 1 4
  8. Zweden 2 1 0 3
  9. Italië 1 1 1 3
  10. Zuid-Korea 1 0 1 2

  In beeld: Ter Mors viert haar gouden medaille

  Wüst baalt van negende plek

  "Ik hoopte op iets speciaals, maar dat heb ik niet kunnen laten zien. Ik baal er wel van", aldus Ireen Wüst na afloop van de 1.000 meter tegenover persbureau ANP. De winnares van het goud op de 1.500 meter en het zilver op de 3.000 meter werd op de kilometer slechts negende.

  "In de 1.500 meter zat de winst in de laatste ronde. Daar ging ik nu ook voor. Maar het verval was net even te veel. Helaas had ik net niet meer de benen om nog een keer vol aan te trappen", zegt Wüst.

  Later in het olympisch schaatstoernooi komt Wüst nog in actie op de ploegenachtervolging. Daar wil ze de titel prolongeren die ze vier jaar geleden met het Nederlandse team behaalde. "Ik heb er alle vertrouwen in dat we voor goud gaan."

  Gebalde rechtervuist

  De rechtervuist gebald naar de lucht, felle blik langzaam overgaand in een lach. Alsof Jorien ter Mors meteen al wist dat haar duizend meter de winnende was, terwijl er na haar nog vier ritten moesten komen. Maar niemand kon haar tijd van 1.13,56 meer verbeteren.

  Lees hier het verslag van NRC-sportredacteur Maarten Scholten over de gouden race van Ter Mors.

  Ter Mors: 'Perfecte race'

  Jorien ter Mors weet niet wat er nog beter had gekund aan haar winnende 1.000 meter. "Het was gewoon een perfecte race, denk ik", zei ze na afloop tegen de NOS.

  De olympisch kampioene voelde naar eigen zeggen van tevoren al dat een zege erin zat. "De eerste week dat we hier waren voelde ik me al supersterk. Dan bouw je vertrouwen op. Daarna was mijn testrace ook nog eens goed."

  En dat terwijl Ter Mors in november nog een rugblessure opliep. "Ik heb veel risico genomen met mijn rug", zei ze tegen de NOS. "Veel krachttraining gedaan, soms zelfs drie keer in de week. Dat heeft zich uitbetaald."

  Vijfde goud voor Nederland

  Na de winst van Jorien ter Mors op de 1.000 meter staat de teller voor Team NL op vijf gouden medailles, allemaal gewonnen bij het schaatsen. Nederlandse schaatsers hebben alle tot nu toe verreden afstanden gewonnen:

  1.000 meter (vrouwen): Jorien ter Mors
  1.500 meter (vrouwen): Ireen Wüst
  1.500 meter (mannen): Kjeld Nuis
  3.000 meter (vrouwen): Carlijn Achtereekte
  5.000 meter (mannen): Sven Kramer

  De uitslag van de 1.000 meter

  Schaatsen 1.000m vrouwen
  . Jorien ter Mors OR
  . Nao Kodaira
  . Miho Takagi
  4. Brittany Bowe
  5. Vanessa Herzog
  6. Marrit Leenstra
  7. Karolina Erbvanova
  8. Heather Bergsma
  9. Ireen Wüst
  10. Ida Njatun

  GOUD VOOR TER MORS!

  Jorien ter Mors wint de 1.000 meter! Het is haar derde gouden medaille. Marrit Leenstra en Heather Bergsma komen niet in de buurt van de tijd van Ter Mors.

  WOW! Jorien ter Mors pakt het goud voor @TeamNLtweets 🎉! Niemand die aan haar Olympisch record kan tippen. #PyeongChang2018 #Olympics #OS2018 pic.twitter.com/OPu5rzu8lk

  — Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 14 februari 2018

  Ook Kodaira haalt het niet, medaille voor Ter Mors zeker

  Ook Nao Kodaira verbetert de tijd van Ter Mors niet: ze rijdt naar de tweede tijd op 0,26 seconde. De Nederlandse is zeker van een medaille. Nu nog één rit: Heather Bergsma en Marrit Leenstra.

  Takagi rijdt tweede tijd

  De Japanse Miho Takagi rijdt de tweede tijd. Ze is 0,42 seconde langzamer dan Ter Mors. Nog twee ritten te gaan.

  De finish van Ter Mors

  WAT EEN TIJD! Ter Mors rijdt een Olympisch record! 1:13,56. #PyeongChang2018 #OS2018 #Olympics pic.twitter.com/OakdDperfT

  — Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 14 februari 2018

  De top vijf met nog drie ritten te gaan

  1. Ter Mors (Ned), 1.13,56 (OR)
  2. Brittany Bowe (VS), +0,80
  3. Ireen Wüst (Ned), +1,76
  4. Ida Natjun (Noo), +1,87
  5. Zhang Hong (Chi), +2,11

  Ter Mors in olympisch record naar de leiding

  Jorien ter Mors rijdt een olympisch record: 1.13,56! Ze pakt de leiding en duikt 1,76 seconde onder de tijd van Wüst. De Amerikaanse Brittany Bowe leidt lange tijd in de race tegen Ter Mors, maar moet uiteindelijk 8 tienden van een seconde toegeven. Zij staat nu tweede.

  Titelverdedigster Zhang komt niet aan tijd Wüst

  De Chinese titelverdedigster Zhang Hong lijkt de tijd van Wüst te gaan verbeteren, maar maakt in de laatste rondde een misslag. Daardoor komt ze aan de finish 0,35 seconde tekort: derde. Nu staat Jorien ter Mors aan de start.

  Snowboarder Van der Velden ontslagen uit ziekenhuis

  Ondertussen nieuws uit het ziekenhuis: Niek is ontslagen! 😂 pic.twitter.com/BVdyWq523C

  — TeamNL🇳🇱 (@TeamNLtweets) February 14, 2018

  We gaan verder

  Het ijs in Gangneung is gedweild, de 1.000 meter gaat verder. Nog drie ritten en dan is de beurt aan Jorien ter Mors.

  Loting 10.000 meter: Kramer in laatste rit

  De loting voor de 10.000 meter van donderdag is geweest: Sven Kramer start in de zesde en laatste rit. Titelverdediger Jorrit Bergsma komt in actie in de vierde rit.

  De startlijst voor de 10km van morgen… #OS2018 Ideale loting voor Sven Kramer als je het mij vraagt! #schaatsen pic.twitter.com/B5NcaJsGWb

  — Jochem Uytdehaage 🐰 (@uytdehaage) February 14, 2018

  Wüst ruim boven Olympische recordtijd

  Hoe moeten we de kansen van Wüst inschatten? Misschien is deze vergelijking een indicatie: Wüst zit met haar tijd zo'n anderhalve seconde boven het olympisch record van 1:13,83. En het ijs in Gangneung is snel: tot nu toe werden er al tien nieuwe OR's gereden. Wüst zelf was met een 1:13,33 overigens ook al eens flink sneller op de 1.000 meter.

  Het is dweilpauze

  De 1.000 meter is halverwege - acht ritten gereden, acht ritten te gaan. Nu dweilen.

  De top vijf:

  1. Ireen Wüst (Ned), 1.15,32
  2. Ida Natjun (Noo), +0,11
  3. Yu Jing (Chi), +1,04
  4. Kim Hyun-yung (ZKo), +1,04
  5. Nikola Zdrahalova (Tsj), +1,11

  Wüst eerste, maar haalt ze het podium?

  Is de tijd van Wüst goed genoeg voor het podium? NRC-sportredacteur Frank Huiskamp, ter plaatse in Pyeongchang, betwijfelt het:

  Twitter avatar frankhuiskamp Frank Huiskamp Aardige tijd hoor, die 1.15,32 van Wüst. Maar daar ga je het podium niet mee halen. Dat weet zij ook. #Olympics @nrc

  Nuis, Roest en Van Kerkhof krijgen medailles

  Wüst rijdt 1.15,32: voorlopig eerste

  Ireen Wüst heeft haar 1.000 meter achter de rug. Haar 1.15,32 is voorlopig goed voor de eerste plaats, ruim een seconde voor de Tsjechische Nikola Zdrahalova. De volgende Nederlandse is Jorien ter Mors in de twaalfde rit.

  . @Ireenw komt over de finish met een tijd van 1:15,32! #PyeongChang2018 #OS2018 #Olympics pic.twitter.com/3ahoQ4YC0M

  — Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 14 februari 2018

  Ergste windvlagen Gangneung voorbij

  De wind in het Gangneung Olympic Park, waar de 1.000 meter voor vrouwen bijna gaat beginnen, is weer wat gaan liggen. Enkele van de tenten van de organisatie die eerst uit voorzorg waren gesloten, zijn weer in bedrijf. Dat meldt persbureau ANP.

  Alleen toeschouwers met een kaartje voor een van de wedstrijden in het Olympic Park - schaatsen, curling en ijshockey bijvoorbeeld - mogen het terrein op. Alle anderen worden geweerd.

  Startvolgorde 1.000 meter

  Rit 1: Michelle Uhrig (Dui)
  Rit 2: Karolina Bosiek (Pol) en Nikola Zdrahalova (Tsj)
  Rit 3: Jerica Tandiman (VS) en Francesca Bettrone (Ita)
  Rit 4: Ireen Wüst (Ned) en Yvonne Daldossi (Ita)
  Rit 5: Yu Jing (Chi) en Judith Dannhauer (Dui)
  Rit 6: Tian Ruining (Chi) en Jekaterina Ajdova (Kaz)
  Rit 7: Kim Hyun-yung (ZKo) en Ida Njatun (Noo)
  Rit 8: Kaylin Irvine (Can) en Angelina Golikova (OAR)
  Rit 9: Gabriele Hirschbichler (Dui) en Park Seung-hi (ZKo)
  Rit 10: Arisa Go (Jap) en Heather McLean (Can)
  Rit 11: Natalia Czerwonka (Pol) en Zhang Hong (Chi)
  Rit 12: Jorien ter Mors (Ned) en Brittany Bowe (VS)
  Rit 13: Hege Bokko (Noo) en Huang Yu-ting (Twn)
  Rit 14: Miho Takagi (Jap) en Karolina Erbanova (Tsj)
  Rit 15: Vanessa Herzog (Oos) en Nao Kodaira (Jap)
  Rit 16: Marrit Leenstra (Ned) en Heather Bergsma (VS)

  1.000 meter op punt van beginnen

  Over tien minuten begint op de Gangneung Olympic Oval de 1.000 meter bij de vrouwen. Marrit Leenstra, Jorien ter Mors en Ireen Wüst verschijnen voor Nederland aan de start.

  In beeld: het waait in Pyeongchang

  Ook biatlon vrouwen uitgesteld

  De individuele biatlonwedstrijd bij de vrouwen is uitgesteld. Het waait op het Alpensia Biathlon Center te hard om nog goed te kunnen schieten. Aanvankelijk zou de 15 kilometer lange race woensdagmiddag om 12.05 (Nederlandse tijd) plaatsvinden. Nu is het onderdeel verschoven naar morgen.

  Eerder op woensdag werd ook de slalom voor de vrouwen afgelast. Als het goed is komen de skisters vrijdag in actie. Het alpineskiën heeft sowieso veel last gehad van de harde wind: tot nu toe is alleen de combinatie bij de mannen doorgegaan.

  Organisatie sluit Olympisch park Gangneung wegens harde wind

  De organisatie van de Spelen heeft vanwege de harde wind het Olympisch Park in Gangneung gesloten. De veiligheid van toeschouwers en personeel is in het geding. In Gangneung staan onder meer de schaats- en de shorttrackbaan.

  "Toeschouwers wordt aangeraden om binnen te blijven. Zij mogen de rest van de dag het Olympisch Park niet meer in", schrijven de organisatoren in een persbericht.

  Later op de dag vindt in de schaatshal de 1.000 meter voor vrouwen plaats. Die wedstrijd gaat door en toeschouwers mogen gewoon aanwezig zijn, heeft een woordvoerder van de Olympic Oval bevestigd aan persbureau ANP.

  Eerder op woensdagochtend werden meerdere grote tenten in Gangneung gesloten, met daarin onder meer het perscentrum voor de schaatshal. Volgens de NOS vielen er meerdere gewonden toen een videoscherm omwaaide.

  Harde wind zorgt voor hinder in Gangneung

  Harde windvlagen hebben voor veel hinder gezorgd op het Olympisch Park in Gangneung, waar onder meer het schaatsstadion staat. De NOS meldt op basis van ooggetuigen dat door het omwaaien van een videoscherm meerdere gewonden zijn gevallen. "Het scherm viel om tijdens een culturele voorstelling in Gangneung, en kwam terecht op zowel dansers als het publiek", schrijft de omroep.

  De organisatie van de Spelen heeft uit voorzorg meerdere grote tenten in Gangneung gesloten. Onder meer het perscentrum van de schaatsbaan en de kantine voor het personeel van de Gangneun Oval blijven waarschijnlijk de rest van de dag dicht, meldt persbureau ANP.

  De Spelen in Pyeongchang hebben de afgelopen dagen al meer last gehad van de wind. Vooral het alpineskiën is slachtoffer: tot nu toe is alleen de combinatie bij de mannen doorgegaan. Woensdag werd de slalom bij de vrouwen uitgesteld naar vrijdag. Maandag ontsierde een grote hoeveelheid valpartijen de slopestylefinale bij de vrouwen. Ook daar was de wind de boosdoener.

  Snowboarder White bezorgt VS honderdste goud

  De Amerikaanse snowboarder Shaun White heeft zijn land de honderdste gouden medaille bezorgd op de Olympische Winterspelen. White won woensdag de Olympische competitie in de halfpipe.

  Het was voor White al zijn derde gouden medaille op de Spelen. Hij was ook de beste in de halfpipe in Turijn (2006) en Vancouver (2010). Vier jaar geleden eindigde hij in Sotsji naast het podium. In Pyeongchang versloeg White onder meer de Japanner Hirano (zilver) en de Australiër James (brons).

  GOUD 🥇 voor Shaun White! 🇺🇸 #PyeongChang2018 #Olympics #OS2018 pic.twitter.com/Rp0GXuQvXu

  — Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 14 februari 2018

  Het programma van dag 6:

  7.00 uur: Noordse Combinatie Indiv. Gundersen NH 10 km competitie

  8.40 uur: IJshockey Korea-Japan, vrouwen (poule B)

  9.45 uur: Noordse Combinatie Indiv. Gundersen NH 10 km cross-country

  11.00 uur: Schaatsen 1.000 meter vrouwen, met Marrit Leenstra, Jorien ter Mors en Ireen Wüst

  12.05 uur: Curling Tweede ronde mannen

  12.05 uur: Biatlon 15 km vrouwen

  12.20 uur: Rodelen Ronde 1 en 2 teams

  13.10 uur: IJshockey Slowakije-OAR en VS-Slovenië, mannen (poule B)

  Goedemorgen!

  Goedemorgen! Welkom in dit blog over de zesde dag van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

  Nederlandse schaatsers hebben gisteren weer meerdere plakken binnengehaald. Kjeld Nuis won gisteren op de 1.500 meter het vierde Nederlandse goud. Patrick Roest won verrassend zilver.

  Yara van Kerkhof won als eerste Nederlandse ooit een olympische medaille in het shorttrack: zilver op de 500 meter. Even stond Nederland bovenaan de medaillespiegel, maar zakte na goud voor Duitsland bij het rodelen af naar de tweede plek.

  Teruglezen dag 5 Winterspelen: Goud voor Kjeld Nuis, zilver voor Roest en Van Kerkhof

  Vandaag komen de Nederlandse vrouwen in actie op de 1.000 meter. Ireen Wüst, die in Zuid-Korea al goud won op de 1.500 meter en zilver op de 3.000 meter komt al in de vierde rit in actie. Jorien ter Mors rijdt in rit veertien, Marrit Leenstra in de slotrit. Leenstra pakte op de 1.500 meter al brons.

  Verder begint vandaag het ijshockeytoernooi bij de mannen. Deze Spelen zonder spelers uit de Amerikaanse NHL, de absolute topcompetitie.