ANC eist vertrek van Zuid-Afrikaanse president Zuma

De president van Zuid-Afrika ligt onder vuur vanwege corruptie. Na een marathonvergadering heeft zijn partij besloten dat zijn positie onhoudbaar is.

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma houdt een toespraak tijdens het ANC-partijcongres in december 2017.
De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma houdt een toespraak tijdens het ANC-partijcongres in december 2017. Foto Siphiwe Sibeko/Reuters

Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de regeringspartij van Zuid-Afrika, wil dat president Jacob Zuma aftreedt. De huidige partijleider Cyril Ramaphosa moet het land dan leiden. Dat heeft de partij dinsdagmiddag bekend gemaakt in een persconferentie.

Het ANC vergaderde maandag urenlang over de positie van Zuma. De 75-jarige president staat ter discussie omdat hij wordt beschuldigd van fraude en corruptie. In de afgelopen twee weken kwam het ANC meermaals bijeen om te overleggen over Zuma’s positie, het staatshoofd stelde de zogeheten State of the Nation address vorige week uit.

Geen termijn bekend

Tijdens een persconferentie dinsdagmiddag in Johannesburg zei de secretaris-generaal van de partij Ace Magashule dat het ANC nog altijd gesprekken voert met Zuma. Er zou geen deadline zijn vastgesteld voor zijn vertrek. De partij verwacht dat de president desondanks gehoor zal geven aan de oproep om te vertrekken. Magashule verwacht woensdag een officiële reactie van Zuma.

Zuma werd dinsdagochtend op de hoogte gebracht van de beslissing van de partij. Eerder op de dag was er sprake van dat de partij Zuma een termijn van 48 uur zou hebben gesteld. De president zelf zou hebben aangedrongen op een overgangsperiode van drie tot zes maanden. Op dat voorstel wilde het ANC niet ingaan, volgens Magashule.

In december koos het ANC de opvolger van partijleider Jacob Zuma. Een belangrijk besluit voor de partij en Zuid-Afrika.

Als Zuma weigert op te stappen, moet het Zuid-Afrikaanse parlement hem met een motie van wantrouwen uit zijn functie ontheffen. De oppositie heeft al aangegeven zo’n motie in te willen dienen. Het aftreden van de president is dan niet langer een interne aangelegenheid voor het ANC. Tijdens de persconferentie op zei de secretaris-generaal dat er binnen het ANC niet is gesproken over een dergelijke motie.

Zakenvrienden

De recente kritiek op Zuma betreft vooral zijn innige band met de Indiase broers Gupta. De president zou de drie zakenmannen staatscontracten hebben toegespeeld en invloed hebben gegeven op de benoeming van kabinetsleden.

Eerdere beschuldigingen van corruptie tegen Zuma stammen uit de jaren negentig. De voormalig anti-apartheidsstrijder zou smeergeld hebben aangenomen bij een grote wapendeal. Ook haalde de president zich de woede van Zuid-Afrikanen op de hals toen bekend werd dat de dure verbouwing van zijn huis betaald was uit de staatskas.

Het staatshoofd, sinds 2009 aan de macht in Zuid-Afrika, ontkent alle beschuldigingen. De nieuwe partijleider van het ANC, Ramaphosa, stelde bij zijn aantreden in december 2017 dat hij een einde zou maken aan de corruptie.