Holleeder over bedreigingen: weet je, ik zei maar wat

Willem Holleeder reageerde vandaag op de verklaringen van zijn ex-vrouw Sandra den Hartog en zussen Sonja en Astrid.

Foto ANP

Het is waarschijnlijk een van de meest besproken details uit de verklaringen van Astrid Holleeder: het moment dat haar broer Willem een pistool op het hoofd van het zoontje van Sonja zette. Volgens Willem Holleeder is het ‘een smerige leugen’. “Ik hou van die kinderen.”

Op de vijfde dag van de strafzaak tegen Willem Holleeder ondervroeg de rechtbank de Amsterdamse onderwereldkoning voornamelijk over zijn eerdere verklaringen tijdens het proces. Hierbij ging het om Holleeders reacties op getuigenissen van zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex-vrouw Sandra den Hartog. Ook reageerde hij op de audio-opnames die zus Astrid maakte van hun gesprekken.

‘Smerige streek’

Vanochtend vertelde Holleeder aan de rechter dat hij het moeilijk heeft met het feit dat zijn zussen een verklaring tegen hem hebben afgelegd. Hij noemde het “een smerige streek”. ‘De Neus’ beaamde de woorden van rechtbankvoorzitter Frank Wieland “dat geld de as is waar alles om draait”.

Holleeder stelt dat zijn oudste zus Sonja tegen hem is opgezet door zijn jongste zus Astrid. “Astrid heeft alles in elkaar gezet omdat ze uit is op geld.” In het verhaal van Holleeder was zijn jongste zus altijd al een buitenbeentje. “Op een gegeven moment wilde zij ook geld, auto’s en klokkies. Nu heeft ze geld. Ik hoop dat ze er gelukkig van wordt.”

Lees ook over de familievete van de Holleeders en waarom de zussen Sonja en Astrid Holleeder tegen hun broer getuigen.

Geconfronteerd met de verklaringen van zijn zussen reageert Holleeder bij tijd en wijle onrustig en klinkt er ergernis door in zijn stem. Afgelopen vrijdag werd hij ook al emotioneel toen hij sprak over zijn zus Sonja van wie hij naar eigen zeggen nog altijd houdt.

‘Beetje dreigen’

Ah, beetje dreigen, beetje doen. Dat was de uitleg van Willem Holleeder over de opnames die zijn zussen Astrid en Sonja hebben gemaakt van gesprekken met hem.
Als Holleeder gevraagd werd wat hij nou precies bedoelde, kwam hij er vaak niet uit. “Weet je, ik zei maar wat.” Holleeder had dinsdagmiddag grote moeite om de rechtbank uit te leggen wat hij allemaal bedoelde.

“U klinkt hier heel erg dreigend”, aldus een van de rechters tijdens zijn verhoor, “alsof u haar gaat vermoorden.” Willem Holleeder reposteerde:

“Hoezo vermoorden? Ik dreig maar aan het eind van het verhaal zeg ik, maak je niet druk. Het is over.”

De bespreking van de opnames leidde tot verwarring omdat het Openbaar Ministerie en de verdediging van Holleeder het niet altijd eens zijn over wat er precies wordt gezegd op de opnames die niet altijd van even goede kwaliteit zijn. Volgende week donderdag zal een aantal delen van de opnames ter zitting worden beluisterd. Naar aanleiding daarvan wil het Openbaar Ministerie ondervragen.

Hoe dat afloopt is nog onduidelijk. Holleeder reageerde dinsdag een aantal keer zeer geïrriteerd op vragen van het Openbaar Ministerie. Op een gegeven moment dreigde Holleeder helemaal geen vragen meer te willen beantwoorden van het OM. “Ik weet wel waar u mee bezig bent”, aldus de Neus. “U probeert me vast te pinnen op dingen die ik niet zo heb gezegd.”

Volg de rechtszaak

Dinsdag was is de laatste dag van de eerste serie verhoren. Komende maandag begint de rechtbank met het horen van Sonja Holleeder. Verslaggever Jan Meeus deed de hele dag verslag vanuit de rechtszaal. Dat is hieronder terug te lezen:


NRC houdt een audiovisueel dossier bij over de zaak tegen Holleeder.