Fout piloten mogelijk oorzaak vliegtuigcrash Moskou

Alle 71 passagiers en bemanningsleden kwamen bij de ramp afgelopen zondag om het leven.

Uit vluchtgegevens blijkt dat het Russische vliegtuig waarschijnlijk door een fout van de piloten is gecrasht.
Uit vluchtgegevens blijkt dat het Russische vliegtuig waarschijnlijk door een fout van de piloten is gecrasht. Foto AP

Het ongeluk met het Russische vliegtuig afgelopen zondag werd mogelijk veroorzaakt door een fout van de piloten. Dat blijkt volgens onderzoekers uit vluchtgegevens die uit de zwarte doos van het toestel zijn gehaald. Bij de ramp in de buurt van Moskou kwamen alle 71 passagiers en bemanningsleden om het leven.

Het An-148 toestel van Saratov Airlines stortte enkele minuten na het opstijgen van het vliegveld Domodedovo ten zuidoosten van Moskou neer. De Russische luchtvaartautoriteit vermoedt dat de piloten het verwarmingselement voor de meetapparatuur niet aan hebben gezet waardoor de snelheidssensoren konden bevriezen.

Uit de vluchtgegevens blijkt dat het toestel op de automatische piloot vloog toen een van de twee snelheidsmeters geen snelheid meer weergaf en een alarm afging. Het vliegtuig zat op dat moment op een hoogte van ongeveer 1.300 meter. Toen de piloten dit zagen, namen ze de besturing van het toestel over waarna het vliegtuig na een reeks manoeuvres onder een scherpe hoek afdaalde en crashte.

Lees meer over het ongeluk: 71 doden na crash Russisch vliegtuig bij Moskou

Crash in 2011

Saratov Airlines houdt een aantal A-148’s tijdelijk aan de grond tot het onderzoek is afgerond. De luchtvaartmaatschappij heeft in het verleden tijdelijk een verbod gekregen om internationale vluchten aan te bieden vanwege het overtreden van de veiligheidsregels.

Bij een crash van een zelfde type van de Oekraïense vliegtuigfabrikant Antonov kwamen in 2011 zes bemanningsleden om het leven.