Teruglezen dag 5 Winterspelen: Goud voor Kjeld Nuis, zilver voor Roest en Van Kerkhof

Teruglezen: hoogtepunten dag 5

En daarmee sluiten we dit slow- annex liveblog af voor vandaag. Terwijl Kjeld Nuis nog wel even een feestje zal vieren in Pyeongchang, zal er bij Koen Verweij vooral gebaald worden. Een overzicht van de vijfde dag van de Winterspelen 2018:

  • Kjeld Nuis haalde het vierde Nederlandse goud binnen door de 1.500 meter te winnen. Een tweede plaats was er voor de verrassende Patrick Roest. Koen Verweij, die vier jaar terug het goud nog misliep op drie duizendsten van een seconde, werd nu teleurstellend elfde. Verweij kwam niet in zijn ritme zei hij na afloop.
  • Ander succes was er voor shorttrackster Yara van Kerkhof. Leek het bereiken van de finale al een bijzondere prestatie, de Nederlandse wist ook nog eens een medaille te winnen. Dat was aanvankelijk brons maar werd later zelfs zilver nadat winnares Cheoi gediskwalificeerd werd.
  • Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat hebben de kwartfinales bereikt van de 1.000 meter bij het shorttrack. Knegt won relatief eenvoudig en De Laat wist zich met een prachtige actieop de tweede plaats van zijn serie te nestelen.
  • Teleurstelling was er ook: de Nederlandse shorttrackers werden uitgeschakeld in de halve finale op het onderdeel relay. Nederland was medaillekandidaat op de teamachtervolging en -aflossing en werd ook tweede in haar halve finale. Het ten val brengen van de Canadese opponent in de laatste bocht door Sjinkie Knegt leidde echter tot diskwalificatie.
  • Heel even stond Nederland weer bovenaan de medaillespiegel maar door het goud van Geisenberger bij het rodelen gaat Duitsland weer op kop in het klassement. Nederland staat nog wel tweede.
Medaillespiegel
13 februari 2018
Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018
     
1. Duitsland 5 2 2 9
2. Nederland 4 4 2 10
3. Noorwegen 3 5 3 11
4. Canada 3 4 3 10
5. Verenigde Staten 3 1 2 6
6. Frankrijk 2 1 2 5
7. Zweden 2 1 0 3
8. Oostenrijk 2 0 0 2
9. Italië 1 1 1 3
10. Zuid-Korea 1 0 1 2

Round-up: de medaillewinnaars van dinsdag

Natuurlijk waren de hoogtepunten van dinsdag het goud voor Kjeld Nuis en zilver voor Patrick Roest en Yara van Kerkhof, maar er werden ook andere medailles verdeeld. Een kort overzicht van de overige winnaars:

Cross-country

Johannes Klaebo heeft dinsdag goud behaald op het onderdeel sprint van de cross-country. Zilver was er na een fotofinish voor Frederico Pellegrino (Italië), voor de Rus Alexander Bolsjoenov. Stina Nilsson won het onderdeel bij de vrouwen. De Zweedse bleef Maiken Caspersen (Noorwegen) en Yulia Beloroekova (Rusland) voor.

De winnaressen van het zilver (Caspersen), goud (Nilsson) en Brons (Beloroekova). Foto Daniel Kopatsch/EPA

Snowboard halfpipe

Ook bij het snowboarden werden dinsdag weer medailles verdeeld, ditmaal op de halfpipe. Bij de vrouwen was het de zeventienjarige Amerikaanse van Koreaanse afkomst Chloe Kim die het goud in de wacht sleepte. Bij de mannen won de elf jaar oudere Marcel Hirscher het onderdeel.

Curling

Wekenlang werden Nederlanders via een heuse quiz warm gemaakt voor de hier relatief onbekende sport curling. Dinsdag werden er de eerste medailles verdeeld. In de mixed-dubbel versloeg Canada Zwitserland met 10-3. De Zwitserse gaven na het zesde end op. Brons was er voor de Russen.

Rodelen

Nederland stond na de overwinning van Nuis kort bovenaan de medaillespiegel maar de Natalie Geisenberger zorgde er met goud in het rodelen voor dat Duitsland weer over Nederland heen ging. Geisenberger prolongeerde daarmee haar Olympische titel. Dajana Eitberger werd tweede, de Canadese Alex Gough derde.

Geisenberger na haar overwinning in het rodelen. Foto Diego Azubel/EPA

Juichen als Usain Bolt: waarom?

Wüst deed het, Nuis deed het en ook Roest deed een halfslachtige poging: de armen die schuin in de lucht richting de hemel wijzen. De echte sportliefhebbers herkenden het natuurlijk al: het is de bliksemschicht, het juichgebaar van Usain Bolt. Maar waarom imiteren sporters dit gebaar massaal dit jaar? Is het hip? Is er iets afgesproken onder de Nederlanders?

Niets van dat alles: de atleet heeft een wedstrijd binnen een wedstrijd gecreëerd. In een tweet riep Bolt afgelopen weekend de sporters op zijn zegegebaar na te doen, in ruil voor een fles champagne. In een video op Twitter roept de achtvoudig Olympisch kampioen atletiek de sporters op: "Anybody that gets to the top of the podium and tags me on social media doing my pose: I will get you one of these."

Hey winter athletes, the big moment is now very close!!! I dare you to celebrate your #NextVictory my way :) Post it, tag me and I will send you a great gift, where allowed of course! pic.twitter.com/BQ1Qqse2yw

— Usain St. Leo Bolt (@usainbolt) 7 februari 2018

Verweij: kon niet in m'n ritme komen

“Ja, euh. Leeg. Blokkeren. Zat weinig power achter. Gewoon een klote rit”, was Koen Verweij dinsdag duidelijk na een teleurstellende rit.

“Ik was uit mijn concentratie toen m’n tegenstander viel en kon niet lekker in m’n ritme komen. Jammer genoeg kan ik het met m’n vorm van dit seizoen hier niet waarmaken. Dit zijn jongens die ik normaal gesproken kan hebben. Maar je moet het op dit moment doen en dan gebeurt het niet."

In beeld: dag 5 van de Spelen 2018

Medaillespiegel: Nederland weer eerste

Met de gouden medaille en twee zilveren plakken van dinsdag staat Nederland weer bovenaan de medaillespiegel. Zowel qua meeste gouden medailles als qua aantal plakken gaat Nederland aan de leiding.

Medaillespiegel
13 februari 2018, 13:46
Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018
     
1. Nederland 4 4 2 10
2. Duitsland 4 1 2 7
3. Canada 3 4 2 9
4. Verenigde Staten 3 1 2 6
5. Noorwegen 2 4 3 9
6. Frankrijk 2 1 2 5
7. Oostenrijk 2 0 0 2
8. Zweden 1 1 0 2
9. Italië 1 0 1 2
9. Zuid-Korea 1 0 1 2

Uitslag 1.500 meter

De uitslag van de 1.500 meter schaatsen voor mannen. Met op de eerste plek, uiteraard, weer een Nederlander:

Schaatsen 1.500m mannen
. Kjeld Nuis
. Patrick Roest
. Kim Min-seok
4. Haralds Silovs
5. Takura Oda
6. Bart Swings
7. Sindre Henriksen
8. Joey Mantia
9. Sverre Lunde Pedersen
11. Koen Verweij

De gouden rit van Nuis

Bekijk hier de rit terug die Kjeld Nuis olympisch goud opleverde:

. @KjeldNuis verbeterd de tijd van Roest! #OS2018 #PyeongChang2018 #Olympics pic.twitter.com/mcNeCtv3TX

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 13 februari 2018

Goud voor Kjeld Nuis

En dat is het vierde Nederlandse goud! Het is Nuis die de olympische titel op de 1.500 meter schaatsen pakt. Sverre Lunde Pedersen en Joey Mantia komen in de laatste rit niet aan de tijd van de Nederlander. Het zilver gaat verrassend naar Patrick Roest. Koen Verweij komt niet in de buurt van de podiumplekken.

Nuis na zijn rit. Foto Phil Noble/Reuters

In ieder geval brons voor Nuis

Er is in ieder geval brons voor de Nederlander Kjeld Nuis. In de laatste rit weten Henriksen en De Haitre niet aan de tijd van Nuis te komen. Patrick Roest is nog steeds tweede.

Teleurstellende tijd Verweij

Koen Verweij komt niet verder dan 1.46,26, de achtste tijd tot nu toe en 2.25 minuut achter de tijd van Nuis. De tegenstander van Verweij, de Noor Johansson, viel.

Toch zilver voor Kerkhof

Toch zilver voor Van Kerkhof na penalty voor Choi. De 27-jarige Zoetermeerse kwam als derde over de finish, maar schoof op naar de tweede plek na diskwalificatie van de Koreaanse Choi Min-jeong. De olympische titel ging naar de Italiaanse Arianna Fontana.

Shorttrack 500m vrouwen
. Arianna Fontana
. Yara van Kerkhof
. Kim Boutin
4. Elise Christie
5. Sofia Prosvirnova
6. Choi Min-jeong

HET WORDT ZELFT ZILVER VOOR VAN KERKHOF! EEN PENALTY VOOR DE KOREAANSE! #OS2018 pic.twitter.com/RmjgndwAhr

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 13 februari 2018

Brons voor Yara van Kerkhof

Een verrassing bij het shorttrack: de Nederlandse Yara van Kerkhof verovert brons. Nog nooit won een Nederlandse een plak bij het shorttrack.

BRONS!! Yara van Kerkhof schrijft geschiedenis!!! #OS2018 #Olympics #PyeongChang2018 pic.twitter.com/MyxLGNMIh6

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 13 februari 2018

Nuis stoot Roest van eerste plek

Kjeld Nuis noteert de voorlopig snelste tijd. De Nederlander verbetert de tijd van landgenoot Patrick Roest met 0,85 seconde. Nuis gaat nu aan de leiding met 1.54,01. Roest is nu tweede.

Nuis nu in actie

Nu gaat het erom spannen. Kjeld uis komt nu in actie. Weet hij aan de tijd van zijn landgenoot Roest te komen?

Knegt: de trein klopte niet

In de laatste bocht moest Knecht nog een flink gat dichten, waar hij een kans zag de Canadees voor hem in te halen. “Hij sneed de bocht heel wijd aan, maar kwam ook weer naar binnen en toen viel hij. Het hoort bij de sport”, zegt Knegt. De shorttracker zei dat het in het begin van de wedstrijd misging. “Als de trein niet klopt, krijg je niet het beste resultaat. En dan kost het allemaal veel kracht.”

Twitter avatar frankhuiskamp Frank Huiskamp "We sucked" zei Knegt tegen Olympic Channel. En hij heeft gelijk. Dennis Visser kon tempo niet bijhouden, dan ook n… https://t.co/XQD1sG1N9C

Ook regerend kampioen Brodka bijt zich stuk

Ook de regerend olympisch kampioen Brodka, een voormalig brandweerman, weet de tijd van Roest niet te verbeteren. Met een tijd van 1.46,41 komt hij ruim achter Roest terecht.

Davis komt niet aan tijd van Roest

De tijd van Roest doorstaat de eerste test. Voormalig olympisch kampioen Shani Davis staat voorlopig slechts zevende. Hij weet zijn rit van de Belg Bart Swings zelfs niet te winnen. Swings staat voorlopig wel tweede.

Nederland uitgeschakeld bij relay shorttrack

Wat een deceptie! Nederland is uitgeschakeld in de halve finale van misschien wel het spectaculairste onderdeel op het ijs: de relay bij het shorttrack. Het team, bestaande uit Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Daan Breeuwsma en Dennis Visser, raakt al snel achterop. In de laatste bocht weet Knegt echter nog binnendoor te komen bij zijn Canadese opponent, maar daarbij valt de Canadese schaatser. Nederland komt weliswaar als tweede over de finish maar krijgt dus een straf. Daarmee ligt een van de medaillekandidaten eruit.

Ai... Sjinkie Knegt zet alles op alles en finisht als tweede, maar zal waarschijnlijk een penalty krijgen... #OS2018 #Olympics #PyeongChang2018 pic.twitter.com/YxEG6jVsnV

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 13 februari 2018

Het moment waarop Knegt z'n tegenstander hindert. Foto Julie Jacobsen/AP

Roest bovenaan halverwege 1.500 meter

We hebben de eerste helft van de ritten op de 1.500 meter erop zitten. Vooralsnog gaat Roest riant aan de leiding, maar de echte kleppers komen nog natuurlijk. Er is even een dweilpauze.

De tussenstand:
1. Patrick Roest 1:44.86
2. Shane Williamson +1.35
3. Peter Michael +1.53

Ook Boutin naar finale 500 meter shorttrack

Dan nu weer even shorttrack: de Canadese Kim Boutin schaatst ook mee in de finale van de 500 meter vrouwen. Chinees Qu kreeg een penalty.

Oké, vijf schaatsers. Na penalty Qu, in voordeel van Boutin. https://t.co/4NHYFiTsLl

— Frank Huiskamp (@frankhuiskamp) February 13, 2018

Nuis houder van het baanrecord in Gangneung

Leuk feitje tussendoor: Kjeld Nuis is houder van het baanrecord in Gangneung met 1.44,36. Hij reed deze tijd in 2017. Het wereldrecord staat 1.41,02, maar dat is gereden op een hooglandbaan door de geschorste Rus Denis Joeskov. Wie wel in actie komt is de Amerikaan Shani Davis. Die reed ooit 1.41,04 en is nu in rit 10 aan de beurt.

Shorttrack: Van Kerkhof naar finale 500 meter

Shorttrackster Yara van Kerkhof heeft zich geplaatst voor de finale van 500 meter. Ze won de halve finale. De finale vindt plaats om 13.10 uur. In de finale schaatst ze tegen Elise Christie, Arianna Fontana en Choi Minjeong.

Jaa!!! Yara van Kerkhof staat in de finale van de 500m!!! #OS2018 #Olympics #PyeongChang2018 pic.twitter.com/tezpNAxs9V

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 13 februari 2018

Roest verbetert de beste tijd

Roest pakt voorlopig de eerste plaats. Met 1.44.86 rijdt hij een persoonlijk record en verbetert hij de beste tijd met bijna 2,5 seconden. Een goede rit van Roest. Die eerste plek zou hij maar eens een aantal ritten kunnen vasthouden.

Patrick Roest finisht met een ongelofelijk snelle tijd! 1:44,86. Is dit goed voor het podium? #OS2018 #PyeongChang2018 @nl_olympics pic.twitter.com/65z9T5l8tJ

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 13 februari 2018

Roest in actie

De 1.500 meter is van start gegaan. De eerste drie ritten zitten erop, het is nu de beurt aan de eerste Nederlander, Patrick Roest. De tijd die hij moet verbeteren: 1:47.33 van de Fransman Alexis Contin

1.500 meter begint zo: kansen voor Nuis en Verweij

En we gaan razendsnel verder naar dat andere schaatstoernooi. De 1.500 meter schaatsen voor mannen staat namelijk op punt van beginnen. Behoudt Nederland de perfecte score van vier uit vier door ook deze afstand te winnen? Het zou zomaar kunnen. De gedoodverfde favoriet Denis Joeskov werd kort voor de Spelen uitgesloten van deelname. De Rus – wereldrecordhouder en dit seizoen de beste – mag niet meedoen vanwege het Russische dopingschandaal. Kjeld Nuis en Koen Verweij zijn daarom de grote favorieten voor het goud op de 1.500 meter.

Verweij won vier jaar jaar geleden zilver op de afstand en kwam drieduizendsten van een seconde tekort voor het goud. Een korte terugblik op die race:

Nuis is vandaag aan de beurt in rit 14 tegen de Japanner Takuro Oda, Verweij rijdt in rit 16 tegen Allan Dahl Johansson uit Noorwegen. Patrick Roest is de derde Nederlander die in actie komt. Hij rijdt in rit 4 tegen de Nieuw-Zeelander Reyon. Hij maakt zijn olympisch debuut.
De gehele loting:

Programma shorttrack: met Van Kerkhof om 12.10 uur

Zo meteen gaat het shorttracktoernooi voor de vrouwen weer verder. Dit is het programma.

12:10 Yara van Kerkhof 500m shorttrack
12:30 Relay 5.000m shorttrack
13:10 finale 500m vrouwen

Presentatrice: sorry voor commentaar over schaatsen op de grachten

NBC-presentator Katie Couric heeft op Twitter excuses aangeboden voor haar commentaar tijdens de openingsceremonie over schaatsen in Nederland. Ze zei toen dat Nederlanders "heel erg goed" zijn in schaatsen, omdat het een belangrijke vorm van transport is als de Amsterdamse grachten in de winter bevroren zijn.

"... skating is an important mode of transportation in a city like Amsterdam which sits at sea level. As you all know, it has lots of canals that can freeze in the winters. So, for as long as those canals have existed, the Dutch have skated on them to get from place to place, to race each other, and also to have fun.”

Nu laat ze weten dat ze zich "op dun ijs begaf" met haar opmerkingen over het schaatsen op de grachten. Ze feliciteert ons land met het succes op de Spelen tot nu toe.

Ook De Laat door naar kwartfinales

Een mooie prestatie van De Laat. Met een soort friemelactie weet hij zich in de bocht in de tweede positie te manoeuvreren. Hij weet de plek te behouden en mag door naar de kwartfinale op de 1.000 meter. Wereldkampioen Seo leek met een derde plek uitgeschakeld maar omdat de nummer 1 in de serie een penalty krijgt wegens hinderen mag de thuisfavoriet toch door naar de volgende ronde.

Twitter avatar frankhuiskamp Frank Huiskamp Prima race van De Laat, door in sterk bezette heat met Chinees Han en huidig allroundwereldkampioen Seo Yi-ra. Han… https://t.co/KfFB8iyx7Q

Knegt naar volgende ronde op 1.000 meter

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft zich relatief gemakkelijk geplaatst voor de volgende ronde op de 1.000 meter. Hij won zijn serie in een snelle tijd van 1.23,84
Daan Breeuwsma wist zich niet te kwalificeren voor de kwartfinales. Zo meteen komt nog Itzhak de Laat in actie. Hij is in heat 6 aan de beurt.

Jaja! Sjinkie Knegt is door naar de halve finale voor @TeamNLtweets #OS2018 #Olympics #PyeongChang2018 pic.twitter.com/2QkuFVpxAY

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 13 februari 2018

Twitter avatar frankhuiskamp Frank Huiskamp Nee. Dit was geen goede race van Breeuwsma. Vrij kansloos laatste in heat en exit in voorrondes. #Olympics @nrc

Wüst en Leenstra krijgen medailles voor 1.500 meter

Ireen Wüst heeft in Pyeongchang haar vijfde gouden olympische plak in haar carrière uitgereikt gekregen. Voor Marrit Leenstra was het brons op de 1.500 meter haar eerste olympische medaille.

Wüst en Leenstra bij de medailleceremonie. Foto Kim Hong-Ji/Reuters

Wüst won maandag de mijl met een tijd van 1.54,35. In de rit na Wüst ging Leenstra sneller weg en nam een voorsprong van 0,4 seconde. Maar in de laatste tweehonderd meter gaf ze toe aan de tijd van Wüst. Uiteindelijk schaatste Leenstra de derde tijd. De Japanse Miho Tagaki eindigde tussen Wüst en Leenstra op een tweede plaats. Lotte van Beek was éénhonderdste langzamer dan Leentra en eindigde op de vierde plek.

Van Kerkhof door naar halve finale 500 meter

Yara van Kerkhof werd tweede in haar kwartfinale op de 500 meter bij het shorttrack en is daarmee door naar de halve finale. De Italiaanse Arianna Fontana bleef haar net voor.

Twitter avatar frankhuiskamp Frank Huiskamp Die benut ze: Van Kerkhof door naar halve finales 500 meter. https://t.co/0vYoZlYbCC

Oké. Dat is een zware. St-Gelais, zilver in Vancouver, eruit met straf. Alle kansen voor Van Kerkhof nu, dat wel. @nrc

— Frank Huiskamp (@frankhuiskamp) February 13, 2018

Yara van Kerkhof juicht nadat ze als tweede over de finish kwam in de kwartfinale 500 meter. Foto Antonoc Mladen/AFP

Oostenrijker Hirscher wint goud bij alpinecombinatie

De Oostenrijkse skiër Marcel Hirscher is olympisch kampioen geworden op het onderdeel alpinecombinatie. Na de afdaling stond Hirscher twaalfde, maar hij wist zijn achterstand goed te maken op de slalom.

Hirscher, zoon van een Nederlandse moeder en Oostenrijkse vader, is favoriet bij de slalom en reuzenslalom. Op deze onderdelen heerst hij al jaren bij zowel de wereldbekerwedstrijden als de wereldkampioenschappen. De 28-jarige Oostenrijker won nog maar één medaille op de Olympische Winterspelen, hij werd tweede bij de slalom in Sotsji. In januari won hij voor de 55ste keer een wereldbekerwedstrijd. Alleen de Zweed Ingemar Stenmark won er meer. In zijn carrière won hij 86 wereldbekerwedstrijden.

Lees ook het interview met Sylvia Hirscher, de Nederlandse moeder van Marcel Hirscher: Marcel met de koele kop slalomt als een slang

Marcel Hirscher tijdens de afdaling. Foto Christian Bruna/EPA

De combinatie bestaat uit twee onderdelen: de afdaling en de slalom. De tijden van de afdalingen worden bij elkaar opgeteld en de deelnemer met de laagste tijd is de winnaar. De afdaling gaat vooral om snelheid, hierbij staan de poorten waar de skiërs omheen moeten verder uit elkaar. Bij de slalom staan de paaltjes dichter bij elkaar en moeten de skiërs meer bochten draaien. Het is voor de laatste keer dat de alpinecombinatie wordt geskied op de Olympische Winterspelen.

Indrukwekkend goud voor Chloe Kim

De 17-jarige Amerikaanse snowboardster Chloe Kim heeft goud gewonnen bij de finale van het onderdeel halfpipe voor vrouwen, met een indrukwekkende score van 98,25 uit 100. Daarmee stak ze met kop en schouders boven de andere snowboardsters uit, die niet voorbij de negentig punten kwamen. In de New York Times vroeg men zich af of Kim zal uitgroeien tot het formaat van snowboardlegende Shaun White.

I hate crying but I'll give myself a pass for this one. Thank you everyone for the love! Stoked to bring home the gold pic.twitter.com/vxApf1lxbI

— Chloe Kim (@chloekimsnow) 13 februari 2018

Doping

De eerste deelnemer is betrapt op het gebruik van doping. Het gaat om de Japanse shorttracker Kei Saito, zo meldt het CAS. De schaatser wordt per direct geschorst. Het is voor het eerst dat een Japanner tijdens Olympische Winterspelen positief test op doping.

Programma dag 5 van de Winterspelen

Finales en onderdelen met Nederlanders
07.00 uur: Alpineskiën, combinatie voor mannen
11.00 uur: Shorttrack, kwartfinale 500 meter bij de vrouwen (met Yara van Kerkhof)
11.26 uur: Shorttrack, kwalificatie 1.000 meter bij de mannen (met Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat)
11.30 uur: Rodelen, laatste twee runs bij de vrouwen
12.00 uur: 1.500 meter voor mannen (met Kjeld Nuis, Patrick Roest en Koen Verweij)
12.05 uur: Curling, finale gemengd
12.11 uur: Shorttrack, halve finale 500 meter vrouwen (met wellicht Yara van Kerkhof)
12.32 uur: Shorttrack, relay 5.000 meter voor de mannen (met Nederland)
13.11 uur: Shorttrack, finale 500 meter vrouwen (met wellicht Yara van Kerkhof)
13.25 uur: Langlaufen, finale van de sprint bij de vrouwen
13.34 uur: Langlaufen, finale van de sprint bij de mannen

Correctie (13 februari 2018): In het programma stond dat Lara van Ruijven en Suzanne Schulting zouden deelnemen aan de kwartfinale 500 meter shorttrack. Dit klopt niet. Zij werden zaterdag al uitgeschakeld bij de kwalificaties. Dit is hierboven aangepast.

Komt er een vierde gouden plak voor Nederland?

Goedemorgen en welkom in dit slowblog over de vijfde dag van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

Na het Nederlandse succes op de schaatsmijl bij de vrouwen, met goud voor Ireen Wüst en brons voor Marrit Leenstra, staat op de vijfde dag om 12.00 uur de 1.500 meter bij de mannen op het programma. Het is de vierde schaatsafstand dit olympisch toernooi en een vierde gouden plak voor Nederland ligt in het verschiet.

Bij afwezigheid van de Rus Denis Joeskov - de wereldrecordhouder en de beste 1.500 meter-schaatser van dit seizoen is van deelname uitgesloten vanwege het Russische dopingschandaal - zijn Kjeld Nuis en Koen Verweij de belangrijkste gegadigden voor de overwinning. Nuis maakt zijn olympisch debuut, Verweij won vier jaar geleden zilver, of misschien beter: verloor op drieduizendsten van een seconde het goud aan de Pool Zbigniew Brodka. De derde Nederlander die op de 1.500 meter in actie komt, is de 22-jarige Patrick Roest. Hij rijdt in rit 4 tegen Reyon Kay uit Nieuw-Zeeland. Nuis is aan de beurt in rit 14 tegen de Japanner Takuro Oda, Verweij rijdt in rit 16 tegen Allan Dahl Johansson uit Noorwegen.

Curlingfinale

Op dag 5 in Pyeongchang vindt ook de allereerste curlingfinale voor gemengde teams plaats. Iets na twaalf uur begint Canada-Zwitserland, waarbij de Canadezen favoriet zijn. Kaitlyn Lawes (olympisch kampioen in 2014) en John Morris (goud in 2010) revancheerden zich in de halve finale tegen Noorwegen voor de verrassende nederlaag op de openingsdag van het olympisch toernooi. In de poulewedstrijd won Canada met 7-2 van Zwitserland.

Shorttrack

Vanaf 11.00 uur wordt op een paar honderd meter afstand van het schaatsstadion geshorttrackt. Het is de finale van de 500 meter vrouwen, met nog maar één Nederlandse deelnemer: Yara van Kerkhof. Bij de mannen worden de kwalificaties op de 1.000 meter gereden en daarin komen Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat vanaf iets voor half twaalf in actie. Een uur later moeten de mannen als team aan de bak in de kwalificaties van de 5.000 meter relay, de aflossing.