ANC maant president Zuma om te vertrekken

Zuid-Afrika De dagen van president Jacob Zuma lijken te zijn geteld. Maar of en wanneer hij de handdoek in de ring gooit, blijft nog even onduidelijk.

Jacob Zuma
Jacob Zuma Foto Siphiwe Sibeko/Reuters

De top van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC heeft president Jacob Zuma (75) dinsdag formeel gemaand zijn functie neer te leggen. Dat melden bronnen binnen het ANC. Het besluit volgt op een marathonzitting die maandag tot diep in de avond plaatsvond over de positie van de president.

Aanvankelijk werd gesproken over een ultimatum van 48 uur aan Zuma. Maar op een persconferentie werd later op de dag gezegd dat er op de ANC-bijeenkomst geen overeenstemming was bereikt over een precieze datum van vertrek. „We hebben hem geen specifieke tijdslimiet gegeven”, zei secretaris-generaal Ace Magashul. „De organisatie (ANC) rekent er op dat hij gaat.”

Afgelopen december werd Zuma al vervangen als partijleider van het ANC door de 65-jarige Cyril Ramaphosa, sinds 2014 vice-president. Zuma’s positie werd onhoudbaar door een reeks corruptieschandalen die het aanzien van het ANC ernstig schaden. De afgelopen weken probeerde Ramaphosa de president achter de schermen te bewegen om het veld te ruimen, maar kon hem niet overtuigen. Er wordt gespeculeerd dat Zuma voorwaarden stelt aan een vertrek, bijvoorbeeld dat hij niet vervolgd zal worden wegens corruptie.

Vertrouwensstemming

Ook dinsdagochtend was nog niet bekend of Zuma inbindt, nu zijn vertrek formeel wordt geëist. Als hij blijft weigeren, is dat een nieuwe politieke tegenslag voor het ANC. Dan wordt een vertrouwensstemming in het parlement onvermijdelijk. Het parlement kiest de president. Daarmee kan het lot van de hele ANC-regering op het spel komen te staan. (NRC)