Volg dag vier van de strafzaak tegen Willem Holleeder

Het draait vandaag om de poging tot moord op John Mieremet in 2002, en de moorden op Mieremet en Kees Houtman op 2 november 2005.

Een geblindeerde auto komt aan bij de rechtbank in Amsterdam Osdorp tijdens de rechtszaak tegen Holleeder.
Een geblindeerde auto komt aan bij de rechtbank in Amsterdam Osdorp tijdens de rechtszaak tegen Holleeder. Foto Remko de Waal/ANP

Op dag vier van de strafzaak tegen Willem Holleeder is de publieke belangstelling onverminderd groot. Het draait vandaag om de poging tot moord op John Mieremet in 2002, en de moorden op Mieremet en Kees Houtman op 2 november 2005. Als laatste komt de moord op Thomas van der Bijl in 2006 aan bod. Jan Meeus volgt de zaak vanuit de rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

Dag drie

Willem Holleeder zei op dag drie van zijn proces van het proces tegen hem dat zijn zus Sonja afspraken moet nakomen die niet in het testament van Cor van Hout stonden. Het papieren testament stelt slechts dat de erfenis van de in 2003 geliquideerde crimineel moet gaan naar zijn kinderen, maar volgens Holleeder is het geld ook bedoeld voor onder meer mede-Heineken-ontvoerders Jan Boellaart en Frans Meyer. Het geld was losgeld dat betaald was om biermagnaat Freddy Heineken vrij te krijgen.

Van Hout was zich volgens ‘De Neus’ van bewust dat hij de kans liep geliquideerd te worden en liet daarom een erfenis opmaken. Volgens Holleeder houdt Sonja Holleeder, de ex-vrouw van Cor van Hout, het geld echter bij de rechtmatige erfgenamen vandaan, de familie Van Hout en Heineken-ontvoerders Boellaart en Meyer.

Lees het verslag van de derde dag van de strafzaak tegen Holleeder: ‘Sonja houdt geld bij familie Van Hout vandaan’

Emotioneel

De opdracht daarvoor zou komen van de andere zus van Holleeder, Astrid. “Het is niet Sonja die niet heeft betaald, maar het is Astrid die heeft gezegd dat er niks betaald zou worden”

In het testament van Van Hout staat echter enkel “wat van mij is, gaat naar de kinderen”. De rechter wees hem op die papieren werkelijkheid. Volgens Holleeder gaat het echter anders in “zijn wereld” dan in die van de rechter.

De relatie met zijn zussen Astrid en Sonja was een belangrijk onderwerp in de voortzetting van de strafzaak vrijdag. Tijdens het relaas over zijn relatie met Sonja werd Holleeder even emotioneel. “Ik heb Sonja niks aangedaan. En tot de dag van vandaag houd ik nog van haar”, zei hij tegen de rechtbank.

NRC houdt een audiovisueel dossier bij over de zaak tegen Holleeder.