Trumpblog

Mitt Romney bekritiseert Trump bij politieke comeback

Romney bekritiseert Trump bij politieke comeback

Voormalig presidentskandidaat Mitt Romney heeft zijn terugkeer in de politiek aangekondigd. Hij wil senator worden voor de staat Utah. Bij het begin van zijn campagne keert hij zich in een videoboodschap op Facebook tamelijk expliciet tegen president Donald Trump:

"Utah verwelkomt legale immigranten van over de hele wereld. Washington komt met een boodschap van uitsluiting"

En Romney trekt meer vergelijkingen met Washington waarbij hij Trump op de korrel neemt. Zo zegt hij ook:

"Op Utah's Capitol Hill behandelen de mensen elkaar met respect."

Mislukte kandidaat?

In 2012 was Romney de Republikeinse presidentskandidaat, maar hij verloor toen de race om het Witte Huis van Barack Obama.

Ondanks dat hij daarna niet meer politiek actief was uitte hij tijdens de voorverkiezingen in 2016 als lid van het partijestablishment kritiek op Trump:

"Zijn beloften zijn net zoveel waard als een diploma van de Trump University."

Hij verwees daarmee naar een zaak die oud-studenten hadden aangespannen tegen het dure opleidingsinstituut. Zij noemden het geldklopperij.

Trump sloeg terug door Romney een "mislukte kandidaat te noemen".

Toch werd Romney na de uitverkiezing van Trump nog even genoemd als minister van Buitenlandse Zaken. Hij dineerde zelfs met Trump in New York, maar kreeg uiteindelijk geen post in zijn regering.

Foto: John Angelillo/EPA

De verkiezingen om de Senaatszetel in Utah zijn op 6 november dit jaar.

Trump: veiligheid scholen ‘topprioriteit’

President Donald Trump wil de veiligheid op scholen een “topprioriteit” maken na de schietpartij in Florida die woensdag zeventien mensen het leven heeft gekost.

Tijdens een toespraak donderdag zei hij de gezondheidsproblemen in het land te willen aanpakken als reactie op de “geweldadige, haatvolle en kwade” daad:

In times of tragedy, the bonds that sustain us are those of family, faith, community, and country. These bonds are stronger than the forces of hatred and evil - and these bonds grow even stronger in the hours of our greatest need. https://t.co/bu140nscez pic.twitter.com/OoTXMCSexB

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 15, 2018

Opvallend was dat de Republikeinse president niet één keer het woord ‘wapen’ in zijn mond nam. De Amerikaanse politiek is wederom verdeeld over de manier waarop nu actie ondernomen moet worden.

Voormalig president Barack Obama, een Democraat, riep donderdag nogmaals op tot strengere wapenwetgeving die al “veel te laat” zou zijn:

We are grieving with Parkland. But we are not powerless. Caring for our kids is our first job. And until we can honestly say that we're doing enough to keep them safe from harm, including long overdue, common-sense gun safety laws that most Americans want, then we have to change.

— Barack Obama (@BarackObama) February 15, 2018

Gedurende zijn acht jaar als president moest Obama ook herhaaldelijk het land toespreken na vergelijkbare schietincidenten. Pogingen om vervolgens de wetgeving voor wapens op federaal niveau aan te scherpen, mislukten.

Pakistan wil dat Trump meebetaalt aan muur met Afghanistan

Wat Trump kan met Mexico, denkt Pakistan ook te kunnen met Trump. Pakistan wil dat de Amerikaanse president mee gaat betalen aan een muur die het bouwt langs de grens met Afghanistan, schrijft The Guardian.

De bijna 3.000 kilometer lange muur die terrorisme vanuit Afghanistan moet voorkomen is vele malen goedkoper dan de jaarlijkse kosten die de Amerikanen nu maken voor de oorlog in Afghanistan, zegt Nationale Veiligheidsadviseur Nasir Khan Janjua van Pakistan.

De relatie tussen Pakistan en de Verenigde Staten staat zwaar onder druk sinds Trump op Nieuwjaarsdag fel tekeer ging tegen het land en de hulp opschortte, omdat Pakistan te weinig zou doen tegen de Afghaanse Talibaan.

The United States has foolishly given Pakistan more than 33 billion dollars in aid over the last 15 years, and they have given us nothing but lies & deceit, thinking of our leaders as fools. They give safe haven to the terrorists we hunt in Afghanistan, with little help. No more!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 1 januari 2018

De muur, of eigenlijk het hek, dat Pakistan bouwt is zo'n drie meter hoog. De hele grens zal worden voorzien van ondergrondse bewegingssensoren en een netwerk van toezichtcamera's.

Veiligheidsadviseur Janjua zegt dat er een prijskaartje van 426 miljoen euro aan de muur hangt, terwijl de VS jaarlijks 36 miljard dollar uitgeven aan de oorlog in Afghanistan. Dus of Trump de portemonnee maar even wil trekken.

Schoondochter Trump naar ziekenhuis om poederbrief

Vanessa Trump, de schoondochter van de Amerikaanse president, is maandag na het openen van een poederbrief uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de New Yorkse politie. De brief was geadresseerd aan Donald Trump Jr., Vanessa Trumps echtgenoot, en bleek geen schadelijke stof te bevatten.

Trump (40) maakte de brief maandagmorgen open in haar appartement in het New Yorkse stadsdeel Manhattan. Er bleek wit poeder in de envelop te zitten. Trump begon te hoesten en voelde zich misselijk. Ze belde het alarmnummer, waarop ze naar het ze naar het ziekenhuis werd gebracht, samen met twee anderen die ook aanwezig waren in het appartement.

De politie en de presidentiële beveiligers van de Secret Service onderzoeken de zaak. Volgens de politie hebben de eerste tests uitgewezen dat er bijvoorbeeld geen miltvuurpoeder in de envelop zat. Donald Trump Jr. heeft op Twitter geschokt gereageerd:

Het is niet de eerste keer dat de Trumps een poederbrief hebben ontvangen. In maart 2016 kreeg Donald Trumps andere zoon, Eric, er een. Ten tijde van Trumps presidentiële campagne kwamen er op het campagnehoofdkwartier in de Trump Tower ook meerdere poederbrieven binnen. In alle gevallen was het poeder onschadelijk.

Poetin bespreekt Israëlisch-Palestijns conflict met Trump

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump maandag telefonisch gesproken over het het Israëlisch-Palestijns conflict. De twee staatshoofden zouden besproken hebben hoe de geschillen tussen beide partijen kunnen worden opgelost, melden Russische persbureaus.

De precieze inhoud van het gesprek is niet bekend. De situatie in de regio is volgens Poetin "verre van wenselijk". Eind vorig jaar besloot de Amerikaanse president Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Palestijnen, die het oosten van de stad zien als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat, reageerden woest op de beslissing.

Net als een groot deel van de wereld is Rusland tegen de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad. Maandag spreekt Poetin met de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Moskou. Abbas op zijn beurt zei dat de Palestijnse Autoriteit niet meer met de VS wil samenwerken als bemiddelaar in het conflict.

Pence: VS zijn klaar voor gesprekken Noord-Korea

Vicepresident Mike Pence van de Verenigde Staten heeft gezegd dat zijn land klaar is voor nieuwe gesprekken met Noord-Korea. Dat schreef The Washington Post afgelopen zondag. Pence bezocht de Olympische Spelen in Zuid-Korea en achter de schermen zouden belangrijke resultaten zijn geboekt.

Vicepresident Mike Pence (links) samen met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in tijdens de Olympische Spelen. Foto Yonhap South Korea Out/EPA

Pence sprak tijdens zijn bezoek meerdere keren met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. De twee hebben volgens de krant afgesproken dat Zuid-Korea eerst toenadering gaat zoeken tot Noord-Korea om tot een gesprek te komen. De Verenigde Staten zullen mogelijk snel daarna hetzelfde gaan doen, vertelde Pence The Washington Post in het vliegtuig terug naar de VS.

De vicepresident maakte ook duidelijk dat Amerika vast zal houden aan de sancties voor Noord-Korea zolang dat land blijft dreigen met nucleaire aanvallen.

Lees ook: VN leggen opnieuw sancties op aan Noord-Korea

Nieuw Trumpblog

We beginnen de week weer met een vers Trumpblog. Bekijk hier ons Trumpblog van afgelopen week.