‘Zelfdoding oorzaak overlijden Iraanse wetenschapper’

Volgens een Iraanse organisatie voor mensenrechten zouden nog negen andere werknemers van Kavous Seyed-Emami’s organisatie zijn vastgezet.

Foto AFP Photo

De Iraans-Canadese milieu-activist en wetenschapper Kavous Seyed-Emami die in januari dood werd aangetroffen in een gevangenis in Teheran, zou zichzelf hebben gedood. Dat zeggen Iraanse autoriteiten, zo bericht Reuters zondag.

Volgens een woordvoerder van de Iraanse justitie was Seyed-Emami een verdachte in een spionagezaak. Hij zou op de hoogte zijn geweest van vele getuigenissen tegen hem en daarom zelfmoord hebben gepleegd. Ook zou hij zelf schuld hebben bekend. Seyed-Emami’s zoon zei zaterdag op Twitter dat hij zijn vaders dood nog “onmogelijk voor kon stellen”. De familie zou hebben gevraagd om een objectieve lijkschouwing.

Twitter avatar kingraam King Raam The news of my father’s passing is impossible to fathom. Kavous Seyed Emami was arrested on Wednesday 24 January 20… https://t.co/QDTtLm8hIE

Meer arrestaties

Seyed-Emami was milieuactivist en als hoogleraar sociologie verbonden aan een universiteit in Teheran. Ook was hij directeur van een Iraanse organisatie die zich inzet om bedreigde dieren in het land te beschermen.

Zaterdag zei de openbaar aanklager dat Iraanse veiligheidsdiensten een aantal arrestaties hadden verricht. Het zou gaan om burgers die wetenschappelijke onderzoeken en milieuprojecten als “dekmantel zouden gebruiken voor het verzamelen van geheime informatie”. Volgens het Iraans centrum voor mensenrechten, een non-profit organisatie, zouden nog negen andere werknemers van Seyed-Emami’s organisatie zijn vastgezet.

Gedwongen verklaring

In oktober vorig jaar werd de Zweeds-Iraanse arts Ahmadreza Djalali ter dood veroordeeld omdat hij zou hebben samengewerkt met “vijandelijke overheden”. Hij zou hebben gespioneerd voor Israël, aldus de BBC. Ook hij zou schuld hebben bekend. Hetzelfde centrum voor mensenrechten berichtte vrijdag dat de schuldbekentenis van Djalali onder dwang zou zijn afgelegd.

Uit telefoongesprekken met zijn vrouw zou zijn gebleken dat Djalali voor een camera werd gedwongen een eerder opgestelde verklaring voor te lezen. Djalali zou meermaals zijn gemarteld en met de dood zijn bedreigd. Djalali zat ruim 22 maanden vast in Iran. De rechtszaak tegen hem was volgens zijn vrouw “een showproces”.

Volgens de mensenrechtenorganisatie zou Seyed-Emami de derde gevangene in veertig dagen tijd zijn die in hechtenis is gestorven. Het centrum zegt de Iraanse autoriteiten verantwoordelijk te houden en roept de Verenigde Naties op een onderzoek te starten.