71 doden na crash Russisch vliegtuig bij Moskou

Kort na het opstijgen verdween het toestel met van de radar. Er zijn tot nu toe twee lichamen geborgen.

Beeld van de plek ten zuidoosten van Moskou waar het toestel zondag is neergestort.
Beeld van de plek ten zuidoosten van Moskou waar het toestel zondag is neergestort. Foto Reuters

Een Russisch passagiersvliegtuig met 71 mensen aan boord is zondag neergestort in het district Moskou, niet ver van de gelijknamige hoofdstad. Russische autoriteiten bevestigen dat alle 71 inzittenden zijn overleden. Twee lichamen zijn inmiddels geborgen. Delen van het wrak zijn imiddels gelokaliseerd.

Het toestel van de Russische vliegmaatschappij Saratov Airlines verdween kort na het opstarten van het vliegveld Domodedovo van de radar. Het vliegtuig was onderweg naar de Russische plaats Orsk, vlakbij de grens met Kazachstan. Het lukte autoriteiten vervolgens niet om contact te leggen met de bemanning.

Interfax meldt dat het vliegtuig in de buurt van de plaats Argoenovo ten zuidoosten van Moskou is neergestort. Op Flightradar24 is te zien dat de route van het vliegtuig vlakbij het dorpje niet meer verder gaat. Ooggetuigen zeggen tegen hulpdiensten dat ze in de buurt van Argoenovo een vliegtuig uit de lucht naar beneden hebben zien komen. Hulpdiensten zijn onderweg.

Onderzoek naar de crash

Het is nog niet duidelijk waarom het vliegtuig is neergestort. De Russische president heeft een speciale commissie aangesteld om onderzoek te doen naar de crash, zegt Kremlinwoordvoerder Dimitri Peskov volgens TASS.

Het gaat om een toestel van het type An-148 van de Oekraïense vliegtuigbouwer Antonov. Saratov Airlines is een kleine vliegtuigmaatschappij met voornamelijk binnenlandse vluchten en bestaat sinds 1994. In 2015 mocht de maatschappij tijdelijk geen internationale vluchten meer aanbieden omdat het bedrijf zich niet had gehouden aan veiligheidsvoorschriften.

Lees over de vliegramp in 2016: Rusland in rouw om verlies ‘Rode Leger-koor’

De laatste grote Russische vliegramp was in 2016 toen een militair toestel neerstortte boven de Zwarte Zee. Alle 92 bemanningsleden en passagiers, onder wie de leden van het wereldberoemde Aleksandrov Ensemble, kwamen om het leven. Na het uitlezen van de zwarte doos van het vliegtuig bleek dat het toestel problemen had met de vleugelkleppen.