Historisch derde goud voor Kramer op de vijf kilometer

Sven Kramer wint voor de derde keer op rij olympisch goud op de vijf kilometer. Jan Blokhuijsen (zevende) en Bob de Vries (vijftiende) stellen teleur.

Sven Kramer na de 5000 meter mannen in de Gangneung Oval tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. Kramer won de gouden medaille.
Sven Kramer na de 5000 meter mannen in de Gangneung Oval tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. Kramer won de gouden medaille. Foto Vincent Jannink/ANP

Sven Kramer heeft als eerste man in de schaatsgeschiedenis een olympische trilogie voltooid: de 31-jarige Fries won voor de derde keer op rij de 5.000 meter. Kramers tijd van 6.09,76, een nieuw olympisch record, bleek genoeg voor de zege. Het zilver ging naar de Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen (6.11,61), die de Noor Sverre Lunde Pedersen in een onderling duel een paar duizendsten van een seconde voorbleef.

Lees ook het verslag van dag 3 van de Winterspelen in Pyeongchang

Kramer begon uiterst voorzichtig aan zijn race en versnelde pas laat. De omstandigheden in de Gangneung Oval leken zwaarder dan vorig jaar tijdens de WK afstanden, toen Kramer met overmacht won in 6.06,82, een nieuw wereldrecord op een laaglandbaan.

Schaatsen 5.000m mannen
. Sven Kramer OR
. Ted-Jan Bloemen
. Sverre Lunde Pedersen
4. Peter Michael
5. Lee Seung-Hoon
6. Bart Swings
7. Jan Blokhuijsen
8. Nicola Tumolero
15. Bob de Vries

Duel met Bloemen

Vooraf leek Kramer de olympische titel eigenlijk alleen maar te kunnen verliezen, zo dominant is hij al tien jaar op de 5.000 meter. Deze Winterspelen staan vooral in het teken van de olympische titel die nog ontbreekt op zijn palmares, die op de olympische 10.000 meter. Acht jaar geleden was er de verkeerde wissel in Vancouver, in 2014 werd hij verslagen door Jorrit Bergsma.

Het eerste deel van het duel met Bloemen beslechtte Kramer in zijn voordeel, maar de Canadees zal een veel groter gevaar vormen op de langste afstand, waarop hij net als op de 5.000 meter wereldrecordhouder is. Donderdag staat de 10.000 meter op het programma.