Gemeenteraad Heerlen eist inzage onderzoek CBS-complex

De gemeente verkocht het voormalige CBS-kantoorpand in 2012 in strijd met de regels.

De gemeenteraad van Heerlen wil inzage in het vertrouwelijke feitenonderzoek over de verkoop van het voormalige CBS-complex in die plaats. Een aantal fracties wil ook dat een geplande subsidie van 3 miljoen euro voor een mijnmuseum in het complex wordt bevroren.

De gemeenteraad reageert op berichtgeving in NRC over een intern feitenonderzoek. Daaruit bleek dat de gemeente het complex in 2012 heeft verkocht aan projectontwikkelaar Walas in strijd met wettelijke regels en de beginselen van behoorlijk bestuur. Het onderzoeksrapport is nooit gedeeld met de gemeenteraad.

Uit een reconstructie van NRC bleek ook dat de ambtenaar die de verkoop afhandelde eerder adviseur was van Walas. Deze ambtenaar, de huidige waarnemend gemeentesecretaris Dorthe Schipperheijn, verzweeg dit.

Roel Leers van oppositiepartij Hart-Leers was vanaf het begin tegen de verkoop. Het artikel bevestigt zijn vermoedens, zegt hij. ,,Dit is waar ik voor gewaarschuwd heb, maar waar de coalitie onder leiding van de SP niets van wilde horen.” Leers wil dat Schipperheijn haar werk opschort, hangende een extern onderzoek naar de gang van zaken. ,,Het provinciebestuur of Den Haag moet ingrijpen.”

Paul Hazen van de Stadspartij: ,,Wij geloofden niet in de stadstomaten en vonden de bedongen verkoopprijs veel te laag. Volgens NRC is er tegen de regels gehandeld, speelt er vriendjespolitiek en is de gemeente Heerlen zwaar benadeeld. Dit zal dan ook consequenties moeten hebben.”

Ook Ron Meyer, voorzitter van de grootste coalitiepartij en landelijk SP-voorzitter, wil het feitenonderzoek zien. Hij las in het NRC-artikel echter ,,geen feit dat de raad niet al wist of had kunnen weten”.

Subsidie bevriezen

Partijen waaronder Hart-Leers en CDA steunen ook een oproep van oud-vakbondsman Wiel Friedrichs (80). Hij is voorzitter van adviesraad van oud-mijnwerkers, die opkomt voor de belangen van ex-kompels. Friedrichs wil dat dat de 3 miljoen euro subsidie, die de gemeente Heerlen wil stoppen in het CBS-complex om het Mijnmuseum uit te breiden, wordt bevroren.

Walas kocht in 2012 voor 464.000 euro drie panden: het CBS-gebouw, het hoofdkantoor van de Oranje-Nassaumijnen en een schachtgebouw. In het schachtgebouw is het museum gevestigd. Friedrichs: ,,Na alles wat we nu weten, gaan we toch niet nog eens drie miljoen subsidie stoppen in gebouwen van Walas? Ik vind dat de projectontwikkelaar onder druk moet worden gezet om het schachtgebouw voor 1 euro terug te geven. Daarna kan de subsidie erin, want dat museum moet er komen.”

Lees ook: De reconstructie van de verkoop van het voormalige CBS-gebouw