Pyeongchang

Teruglezen: dag 4 Winterspelen: Wüst wint vijfde goud

Ireen Wüst pakte op de 1.500 meter haar vijfden gouden Olympische plak. Marrit Leenstra won brons.

Afsluiting dag vier: hoogtepunten

We sluiten het blog af voor vandaag. Enkele hoogtepunten op een rij:

  • Ireen Wüst had al een zilveren plak gewonnen op de 3.000 meter - vandaag voegde ze daar op de 1.500 meter een gouden medaille aan toe. Het was haar vijfde Olympische goud. Ze won die medailles bovendien op vier verschillende Spelen, waarmee ze toetreedt tot een select gezelschap. Marrit Leenstra won het brons.
  • Volgens persbureau Reuters gaat IOC-president Thomas Bach na de Spelen een bezoek brengen aan Noord-Korea. Dat zou een unieke gebeurtenis zijn: Westerse leiders en hoogwaardigheidsbekleders komen zelden in het geïsoleerde land, dat pas laat besloot mee te doen aan de Spelen.
  • Er was enige ophef over de slopestyle-finale bij de vrouwen. Door harde wind op de piste kwamen veel snowboardsters ten val. Veel deelnemers, waaronder winnares van het goud Jamie Anderson, vonden dat de wedstrijd niet had mogen doorgaan. Skifedratie FIS, die de slopestyle organiseert, bleef staan achter haar besluit om de wedstrijd niet af te gelasten.

Dat was het voor vandaag. Nederlandse sporters maken morgen kans op medailles bij de 1.500 meter langebaanschaatsen voor mannen en bij de 500 meter shorttrack voor vrouwen.

Medaillespiegel
11 februari 2018
Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018
     
1. Duitsland 4 1 2 7
2. Nederland 3 2 2 7
3. Noorwegen 2 4 3 9
4. Canada 2 4 1 7
5. Verenigde Staten 2 1 1 4
6. Frankrijk 2 0 1 3
7. Zweden 1 1 0 2
8. Oostenrijk 1 0 0 1
8. Zuid-Korea 1 0 0 1
10. Japan 0 1 2 3

Van Beek: Dan maar over vier jaar goud

Lotte van Beek verloor op een honderdste van een seconde haar derde plek toen Miho Takagi zich met een tijd van 1.54,55 plaatse voor zilver. Van Beek reageert teleurgesteld op haar verlies.

"Ik baal vooral, maar ik kan het wel relativeren. Het is nog niet klaar. Ik wil die gouden plak op een individuele afstand, dan maar over vier jaar."

Rutger Tijssen: De cirkel is rond

Trainer Rutger Tijssen reageert trots op de prestatie van zijn pupil Wüst. "De cirkel is rond. Ze won de drie kilometer, de 1.500 meter, de drie kilometer en nu weer de 1.500 meter. Het is heel knap wat zij heeft gepresteerd."

Het is de eerste keer dat een Nederlandse sporter op vier opeenvolgende Spelen goud wint.

Lees ons wedstrijdverslag vanuit Zuid-Korea: 'Ireen Wüst wint historisch vijfde goud op Spelen'

In beeld: Wüst pakt goud op 1.500 meter

Ireen Wüst wint goud op haar laatste spelen.

Wüst geëmotioneerd na winst

Wüst reageert geëmotioneerd op haar winst. "Het is onwerkelijk en fantastisch dat het vier keer op een rij lukt, ik heb er geen woorden voor. Ik wilde nog één keer goud halen op de Spelen en als dat dan lukt... Dat is gewoon fantastisch."

Ook Marrit Leenstra reageert blij op haar bronzen medaille. "Eindelijk ben ik van die vierde plek af en sta ik een keer op dat podium."

Schaatsen 1.500m vrouwen
. Ireen Wüst
. Miho Takagi
. Marrit Leenstra
4. Lotte van Beek
5. Brittany Bowe
6. Nao Kodaira
7. Ida Njatun
8. Heather Bergsma
9. Natalia Czerwonka
10. Francesca Lollobrigida

Wüst wint goud op 1.500 meter, Leenstra brons

Ireen Wüst heeft goud gewonnen op de 1.500 meter. Ook de Nederlandse Marrit Leenstra sleepte met haar derde plaats een medaille in de wacht. Lotte van Beek stond tot in de laatste rit op de derde plek, maar de Japanse Miho Takagi wist haar tijd te verbeteren en won zilver met 1.54,55. Wüst is de eerste Nederlandse sporter die vijf keer goud heeft gewonnen op de Olympische Spelen.

Wat een ontlading bij Wüst! Prachtige beelden van de grootste Nederlandse olympiër ooit! #OS2018 #Olympics #PyeongChang2018 pic.twitter.com/sGMHMboDJH

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 12 februari 2018

Wüst, Leenstra en Van Beek in top drie 1.500 meter

Ook Lotte van Beek heeft een plek in de top drie bemachtigd. Met een tijd van 1.55,27 stootte ze Bowe van de derde plek. Leenstra staat op twee, Wüst staat op kop.

Twitter avatar TeamNLtweets TeamNL🇳🇱 1. Ireen 🇳🇱
2. Marrit 🇳🇱
3. Lotte 🇳🇱

Twee Nederlanders aan kop, Leenstra rijdt 1.55,26

Marrit Leenstra heeft met een tijd van 1.55,26 de tweede plek bemachtigd, na Ireen Wüst.

Wüst aan kop met 1.54,35

Wüst neemt de eerste plek van de Amerikaanse Bowe in en zet 1.54,35 neer. Haar Nederlandse concurrente Marrit Leenstra is net van start.

Twitter avatar TeamNLtweets TeamNL🇳🇱 Ireen op 1 👏

Wüst herpakt na valse start

Wüst begon met een valse start maar weet zich te herpakken. De schaatser zit na de eerste volle ronde net boven de tijd van de Amerikaanse Bowe.

Ireen Wüst van start bij 1.500 meter

Ireen Wüst is met een valse start begonnen op de 1.500 meter, ze schaatst tegen de Canadese Brianne Tutt. Wüst hoopt op eerherstel en haar eerste individuele gouden medaille tijdens deze Winterspelen. De 1.500 meter is de expertise van de olympiër. Alle keren dat zij de afstand reed op de Olympische Spelen, won ze een medaille. Wüst staat bekend als de meest succesvolle Nederlander op de Spelen.

Wüst voorafgaand aan de 1.500 meter. Foto Vincent Jannink/ANP

Bowe aan kop, Kodaira tweede

In de dweilpauze staat Brittany Bowe vooraan met een tijd van 1.55,54. De Japanse Nao Kodaira volgt met een 1.56,11. Na de pauze neemt de Duitse Roxanne Dufter het op tegen de Canadese Kali Christ.

Jorien ter Mors won in Sotsji goud en rijdt nu niet mee. Ireen Wüst start volgens de planning om 14.31.

Twitter avatar Ireenw Ireen Wüst Medailles opgehaald! Nu focus op de 1500M van morgen. Rit 11 buiten tegen Tutt. Let’s GO!… https://t.co/ewDDUorNbH

Amerikaanse Bowe neemt de leiding met 1.55,54

De Amerikaanse Brittany Bowe nam het in de zevende rit op tegen de Poolse Natalia Czerwonka en zette een tijd neer van 1.55,54. Met een bijna foutloze rit neemt Bowe de leiding bij de 1.500 meter.

Diskwalificatie Marina Zoejeva

De Wit-Russische Marina Zoejeva is gediskwalificeerd toen ze in rit drie geen voorrang verleende aan haar Chinese tegenstander Ruining Tian. Kodaira staat nog steeds aan kop met een tijd van 1.56,11.

Canadese Morrison bijt spits 1.500 meter alleen af

Josie Morrison reed de eerste rit van de 1.500 meter in haar eentje en zette een tijd neer van 1.59,77. De Canadese moest haar leidende positie al snel weer afstaan aan Nao Kodaira die bijna 3,5 seconde sneller reed.

Twitter avatar TeamNLtweets TeamNL🇳🇱 Zit jij al klaar voor de 📺? Kijk mee met de race van Ireen, Marrit en Lotte 👉 https://t.co/4pS791YnPk… https://t.co/h4kYdYl1uI

1.500 meter vrouwen om 13.30 uur van start

Over enkele minuten start de 1.500 meter vrouwen. De Nederlandse schaatsers zullen in de elfde, twaalfde en dertiende rit rijden. Ireen Wüst, die het spits afbijt voor Nederland, zal volgens de planning om 14.31 starten in de Gangneung Oval.

Wüst, die zaterdag zilver won op de 3.000 meter toen ploeggenoot Carlijn Achtereekte de eerste plek bemachtigde, neemt het op tegen de Canadese Brianne Tutt. Marrit Leenstra volgt in race twaalf en schaatst tegen de Poolse Katarzyna Bachleda-Curus. Lotte van Beek is de laatste Nederlandse die vandaag schaatst, zij neemt het op tegen Ayaka Kukuchi uit Japan.

Titelverdediger Jorien ter Mors, die in 2014 met een tijd van 1.53,51 de gouden plak won, rijdt vandaag niet in Pyeongchang.

Skifederatie: goed besluit om slopestyle door te laten gaan

De internationale skifederatie FIS blijft erbij dat het een goed besluit was om het onderdeel slopestyle bij het snowboarden voor vrouwen op de Olympische Spelen gewoon door te laten gaan dinsdag. Internationaal was er veel kritiek op dat de wedstrijd ondanks de harde wind toch werd gehouden.

Tegen persbureau Reuters zegt directeur Roby Moresi dat de jury vond dat het weer stabiel genoeg was en "binnen de grenzen": "Het weer zou morgen bovendien hetzelfde zijn en niet enorm verbeteren." De FIS zou nooit een wedstrijd houden als die niet veilig is", aldus de federatie.

Van de 25 deelneemsters die maandag deelnamen wisten er slecht vijf tijdens de eerste run op de been te blijven. Geen enkele snowboardster wist twee foutloze afdalingen neer te zetten in de wedstrijd die uiteindelijk door de Amerikaanse Jamie Anderson werd gewonnen.

De Nederlandse deelneemster Cheryl Maas die twee keer onderuit ging op een run had de beslissing "onverantwoord" genoemd.

Nederlandse schaatsers komen op 1500m subtop tegen

De Nederlandse schaatsers rijden dinsdag op de 1500 meter niet tegen bekende tegenstanders, zegt NRC-sportverslaggever Maarten Scholten. Patrick Roest treft in de vierde rit de Nieuw-Zeelander Reyon Kay. In rit 14 start topfavoriet Kjeld Nuis in de buitenbaan tegen de Japanse subtopper Takura Oda. Nuis reed maandag in de training een fantastisch temporondje van 23,4 seconden. “Een persoonlijk record”, zei hij glunderend.

Zijn voornaamste concurrent, Koen Verweij, rijdt in rit 16 tegen de Noorse belofte Allan Dal Johansson. De 18de en laatste rit gaat tussen de twee belangrijkste buitenlandse kanshebbers, de Noor Sverre Lunde Pedersen en de Amerikaan Joey Mantia.

Duitse biatleet eerste dubbele gouden medaillewinnaar

De Duitse biatleet Laura Dahlmeier is de eerste sporter die twee gouden medailles heeft gewonnen op de Winterspelen van 2018. Maandagochtend sleepte zij haar tweede plak in de wacht op de 10 kilometer achtervolging.

Dahlmeier heeft voor aanvang van het toernooi nooit eerder een gouden medaille gewonnen. Maandag verraste de Duitse opnieuw met een vrijwel foutloos optreden. In drie van de vier rondes miste ze geen enkel schot.

Twitter avatar Eurosport_UK Eurosport UK Dahlmeier does the double! 🥇🥇 The German becomes the first Olympian to win two #Gold medals at #PyeongChang2018 https://t.co/8FJScZFJsG

Loting 1.500 meter bekend

De loting van de 1.500 meter mannen, die dinsdag wordt verreden, is bekend. Patrick Roest treft in rit vier de Nieuw-Zeelandse Reyeon Key. Wereldkampioen Kjeld Nuis moet het in de veertiende rit opnemen tegen de Japanse Takuro Oda, die de tiende seizoenstijd op zijn naam heeft staan.

Koen Verweij zal als laatste Nederlander in de zestiende rit tegen de Noor Allan Dahl Johansson schaatsen. Er zijn in totaal achttien ritten.

1500m Boys 🔥 #Pyeongchang2018

A post shared by Kjeld Nuis (@kjeldnuis) on

Bach: Spelen geven signaal positieve toekomst Korea

Thomas Bach vindt dat het Olympisch Comité voldoende heeft gedaan om de Korea's samen te krijgen. "Nu is het aan de politici om het stokje over te nemen", zei de voorzitter tijdens een persconferentie. Bach hoop dat de huidige, positieve verhouding tussen de twee landen "zal doorgaan na het doven van het Olympisch vuur".

"U weet dat sport geen vrede kan bewerkstelligen. Wij doen geen politieke onderhandelingen. We hebben laten zien dat onderhandelingen kunnen leiden tot een positief resultaat. Nu is het aan de politieke kant om deze voortvarendheid te gebruiken."

Sven Kramer ontvangt derde gouden medaille

Sven Kramer heeft zijn derde gouden medaille ontvangen voor de 5.000 meter. Ook zijn tegenstanders, de Canadese Ted-Jan Bloemen en de Noorse Sverre Lunde Pedersen, zijn maandagochtend gehuldigd.

Relletje rond Sjinkie Knegt

Een kleine rel onder Zuid-Koreanen rond Sjinkie Knegt. Dat allemaal vanwege een foto van de huldiging vlak na de 1.500 meter van afgelopen zaterdag. Op een foto van het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap is te zien hoe Knegt, die zilver won, zijn arm om olympisch kampioen Lim Hyo-jun heeft geslagen. Terwijl hij een knuffel van de mascotte in zijn rechterhand houdt, lijkt hij zijn middelvinger uit te steken.

Foto How Hwee Young/EPA

Het leverde online kritiek op van Zuid-Koreanen, die hem er na de officiële medailleceremonie een dag later naar vroegen. “Het zag eruit alsof ik mijn middelvinger uitstak, maar het was niet expres. Het zag er gewoon niet goed uit op de foto”, zei Knegt. Volgens de krant The Korea Times blijven “veel Koreanen niet overtuigd”.

Dat heeft dan weer alles te maken met een incident van vier jaar geleden tijdens de Europese Kampioenschappen in Dresden, toen Knegt na de finale van de relay (aflossing) zijn beide middelvingers opstak naar de Rus Viktor Ahn.

Het lijkt onlogisch dat Knegt dit zaterdag bewust zou hebben gedaan. Hij tikte Lim meteen na de race bemoedigend op zijn helm om hem te feliciteren en hij noemde hem achteraf een verdiende winnaar. Het was bovendien een race zonder conflicten, de twee hadden geen aanvaring. Zo komt deze kleine rel eerder over als een kleine poging van de Zuid-Koreanen om Knegt wat te ontregelen. Eerder noemde de ploeg uit hét shorttrackland, dat hoopt op de eigen Winterspelen te gaan oogsten, de prestaties afhankelijk van hoe goed Knegt was.

We zullen zien of hij vanaf dinsdag wordt uitgejouwd door het publiek. Het zal Knegt weinig uitmaken, die zegt altijd dat hij toch niets hoort als hij eenmaal schaatst.

'IOC-voorzitter gaat Noord-Korea bezoeken'

Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), zal na de Winterspelen een bezoek brengen aan Noord-Korea. Dit meldt persbureau Reuters op basis van bronnen binnen de organisatie. Het bezoek zou voortkomen uit een overeenkomst tussen het IOC en de twee Korea's.

Het bleef lang onduidelijk of Noord-Korea zou deelnemen aan de Spelen in Pyeongchang, omdat het land niet reageerde op een uitnodiging van het Olympisch Comité. Begin januari maakte Noord-Korea bekend toch een delegatie naar de Spelen te sturen. Het land doet aan vijf sporten mee, waaronder alpineskiën, kunstschaatsen en ijshockey. Bij de laatste sport doet, voor het eerst ooit, een gezamenlijk Zuid- en Noord-Koreaans team mee.

'Sport brengt Noord- en Zuid-Korea tot elkaar', schreef NRC na bekendmaking dat de Korea's samen meedoen op de Spelen.

Ook tijdens de openingsceremonie kwamen de sporters uit beide Korea's onder één vlag het stadion binnen. Ook schudde Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, de hand van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in: een uniek moment in de geschiedenis van de verdeelde Korea's. Omdat er nooit officieel vrede is gesloten verkeren de landen in feite nog altijd met elkaar in oorlog.

Het bezoek van Bach aan het geïsoleerde land zal na afloop van de Winterspelen plaatsvinden.

Twitter avatar Olympics Olympics IOC President Thomas Bach with Team Korea #COR #pyeongchang2018 #olympics https://t.co/3q2LH2ZuU8

Programma dag 4 van de Winterspelen

Vandaag op het programma:

11.20 uur: Biatlon, de vrouwen komen in actie op de 10 kilometer achtervolging

13.00 uur: Biatlon, de mannen komen in actie op de 12,5 kilometer achtervolging

13.00 uur: Freestyle skiën moguls voor mannen (run 2)

13.30 uur: Schaatsen 1.500 meter voor vrouwen

13.50 uur: Schansspringen normale schans bij de vrouwen

Cheryl Maas 23e op winderige slopestyle

Cheryl Maas is maandagochtend met 35,30 punten op de 23e plek geëindigd op de slopestyle. De wedstrijd, die eerder al een dag werd verzet, ging een uur en een kwartier later van start vanwege de harde wind. De Amerikaanse titelverdediger Jamie Anderson won met 83,00 punten goud, het zilver ging naar de Canadese Laurie Blouin (76,33). De Finse Enni Rukajärvi won brons met een score van 75,38.

Vanwege de forse wind bestond de wedstrijd uit slechts twee runs, in plaats van de gebruikelijke drie. In de eerste run ging de 33-jarige Maas onderuit na een te harde landing. Ze begon haar tweede run sterk, maar ook daarin viel ze.

'Onverantwoorde wedstrijd'

De Nederlandse snowboardster noemt het "onverantwoord" dat de wedstrijd doorging. Tegen persbureau ANP zei ze:

"De wedstrijd had afgelast moeten worden. Het ging er nu meer om wie geluk had met de weersomstandigheden. Er wordt minder gedraaid in de lucht en het is moeilijk je op je trucs te focussen omdat je niet weet waar je terecht gaat komen. Het is niet leuk om bij de Olympische Spelen op zo'n niveau te moeten snowboarden."

De wind zorgt al langer voor problemen in Pyeongchang. Snowboarder Niek van der Velden viel zaterdag tijdens zijn training door een windvlaag en brak zijn arm, waardoor hij niet mee kan doen met de Spelen. Ook moesten verschillende onderdelen uitgesteld worden vanwege te veel wind. De reuzenslalom voor vrouwen, die vandaag plaats zou vinden, is om dezelfde reden uitgesteld tot donderdag.

Maas zal 19 februari opnieuw snowboarden tijdens de kwalificaties voor de 'big air'. Vanmiddag zullen Lotte van Beek, Marrit Leenstra en Ireen Wüst om 13.30 uur de 1.500 meter rijden.

Pakt Ireen Wüst alsnog een gouden plak?

Goedemorgen en welkom bij het liveblog van de vierde dag van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

De vierde dag van de Winterspelen, de derde dag van het schaatstoernooi. Het is vandaag weer de beurt aan de vrouwen, zij komen in actie op de 1.500 meter. De olympisch kampioen van Sotsji is er niet bij, Jorien ter Mors wist zich in december niet te kwalificeren. Voor Nederland schaatsen Lotte van Beek, Marrit Leenstra en Ireen Wüst vanaf 13.30 uur om de medailles.

Wüst is van alle kanshebbers als eerste aan de beurt, de olympisch kampioen van Vancouver 2010 rijdt in de elfde rit tegen de Canadese Brianne Tutt. Daarna is het de beurt aan Marrit Leenstra (tegen Katarzyna Bachleda uit Polen) en in rit 13 aan Lotte van Beek, die als tegenstander de Japanse Ayaka Kikuchi treft. De 1.500 meter is spannend tot en met de veertiende en laatste rit, want daarin komen wereldkampioen Heather Bergsma-Richardson (VS) en de Japanse Miho Takagi, leider in de stand om de wereldbeker, aan de start.

Slopestyle

Als de wind in de bergen rond Pyeongchang is gaan liggen, begint Cheryl Maas maandag aan de Winterspelen. De snowboarder zag zondag de kwalificaties op het onderdeel slopestyle afgelast worden en kreeg, net alle alle overige deelneemsters, een plaats in de finale toebedeeld. Iets na 03.00 uur begint de strijd om het goud, met Maas als outsider. Blessureleed in aanloop naar de Spelen maakt Maas terughoudender bij haar kansen op de slopestyle, de Nederlandse wil geen risico’s nemen met het oog op de ‘big air’, een week later. Op dat onderdeel is zij wereldkampioen.

Reuzenslalom vrouwen

Ook de alpineskiërs kijken met belangstelling naar de Koreaanse weersvoorspellingen. Na de afgelasting van de afdaling mannen, moet het olympisch skitoernooi nog beginnen. Vandaag staat de reuzenslalom vrouwen op het programma. De eerste run begint om 02.15 uur, de tweede is vanaf 05.45 uur. Het moet de eerste gouden medaille opleveren voor Mikaela Shiffrin, de 22-jarige Amerikaanse die een van supersterren van deze Spelen hoopt te worden. Shiffrin hoeft in ieder geval niet af te rekenen met haar landgenote Lindsey Vonn, die heeft besloten de reuzensalom over te slaan.