Pyeongchang

Teruglezen: dag 3 Winterspelen: Sven Kramer wint goud

Afsluiting dag drie: hoogtepunten

We sluiten het blog af voor vandaag. Enkele hoogtepunten op een rij:

Dat was het voor vandaag. Morgen rijden de vrouwen onder meer de 1.500 meter. Gaat het Ireen Wüst lukken om toch een gouden plak te pakken? Volg het hier in het blog van de vierde dag van de Spelen in Pyeongchang.

Medaillespiegel
11 februari 2018
Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018
     
1. Duitsland 3 0 1 4
2. Nederland 2 2 1 5
3. Noorwegen 1 4 3 8
4. Verenigde Staten 1 1 0 2
5. Frankrijk 1 0 0 1
5. Oostenrijk 1 0 0 1
5. Zuid-Korea 1 0 0 1
5. Zweden 1 0 0 1
9. Canada 0 3 1 4
10. Tsjechië 0 1 1 2

Noord-Koreaanse cheerleaders in actie

Zondag kwam ook het Noord-Koreaanse juichteam in actie. Meer dan honderd Noord-Koreaanse cheerleaders in skipakken zongen al klappend de gemengde Koreaanse ijshockeyploeg toe. Desondanks won Zwitserland met 8-0 van het Koreaanse vrouwenteam. Het is de eerste keer dat een gezamenlijk team van Noord- en Zuid-Korea deelneemt aan de Spelen.

'Openingsceremonie doelwit van cyberaanval'

Tijdens de openingsceremonie heeft vrijdag een cyberaanval plaatsgevonden. Dat bevestigen de organisatoren van de Spelen zondag, zo bericht Reuters. Het doelwit was de systemen die het internetverkeer en de televisie-uitzendingen aansturen. Woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Mark Adams zegt niet te weten wie er achter de aanval zat. Wel zegt hij dat er "hard wordt gewerkt aan de cyberveiligheid". Die zou op dit moment niet in het geding zijn.

Volgens een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse organiserend comité zouden alle problemen zaterdagochtend "volledig verholpen zijn". Dergelijke problemen zouden vaker voorkomen tijdens de Spelen maar het IOC zou bewust niet bekend willen maken wie er achter de aanval zat. Een aantal dagen voor de openingsceremonie zei Rusland dat beschuldigingen van Russische cyberaanvallen ongegrond zijn. Het land is uitgesloten van deelname aan de Winterspelen. Veiligheidsonderzoekers zeiden in januari bewijs te hebben dat anti-dopingorganisaties en Olympische organisaties tijdens de Spelen het doelwit zouden worden van Russische hackers.

Goud voor Lafont op het onderdeel moguls

De Franse Perrine Lafont heeft een gouden medaille gewonnen op het onderdeel moguls bij het freestyleskiën. Het zilver ging naar de Canadees Justine Dufour-Lapointe die tijdens de vorige Winterspelen goud won. De Kazachze Joelia Galysjeva won brons.

Gleirscher wint goud bij rodelen

De Oostenrijker David Gleirscher heeft goud gewonnen bij rodelen. De Amerikaan Chris Mazdzer won zilver en de Duitse Johannes Ludwig brons.

David Gleirscher tijdens de wedstrijd. Foto Diego Azubel/EPA

Pfeiffer wint goud op biatlononderdeel sprint

Op het biatlononderdeel sprint heeft de Duitse Arnd Pfeiffer goud gewonnen. Het is al zijn derde gouden medaille deze Winterspelen. De Tsjech Michal Krcmar won zilver en de Italiaan Dominik Windisch brons.

Loting 1.500 meter vrouwen bekend

De loting voor de olympische 1.500 meter vrouwen maandag is bekend. Ireen Wüst neemt het in de elfde rit op tegen de Canadese Brianne Tutt. Lukt het de Nederlandse deze keer wel om goud te winnen? Zaterdag ging ploeggenoot Carlijn Achtereekte er met de eerste plek vandoor en werd Wüst tweede.

Lees over de 3.000 meter zaterdag: Sensatie Carlijn Achtereekte: goud op 3.000 meter, podium geheel oranje

In race twaalf is Marrit Leenstra aan de beurt, die schaatst tegen de Poolse Katarzyna Bachleda-Curus. Lotte van Beek schaatst de dertiende en een na laatste rit tegen Ayaka Kikuchi uit Japan. Titelhouder Jorien ter Mors, die in 2014 een tijd van 1:53.51 neerzette in Sotsji, dingt deze keer niet mee in Pyeongchang.

De 1.500 meter wordt maandag om 21.30 uur gereden (13.30 uur Nederlandse tijd).

Achtereekte, Wüst, De Jong en Knegt nemen medailles in ontvangst

Carlijn Achtereekte, Ireen Wüst en Antoinette de Jong zijn gehuldigd voor hun prestaties op de 3.000 meter zaterdag. Achtereekte won gisteren goud, Wüst won zilver en De Jong brons.

Sjinkie Knegt kreeg zijn zilveren medaille. Hij werd zaterdag tweede op de 1.500 meter shorttrack.

Kramer op het podium

Sven Kramer is zojuist gehuldigd. Dankzij zijn gouden medaille staat Nederland momenteel eerste in het medailleklassement.

Foto Jerry Lampen/ANP

Goud voor Kramer

Sven Kramer wint goud en schaatst een nieuw olympisch record. Hij reed een tijd van 6:09.76 en versloeg hiermee de Canadees Ted-Jan Bloemen die zilver won.

Kramer is de eerste man die op deze afstand drie gouden medailles op rij wint.

Schaatsen 5.000m mannen
. Sven Kramer OR
. Ted-Jan Bloemen
. Sverre Lunde Pedersen
4. Peter Michael
5. Lee Seung-Hoon
6. Bart Swings
7. Jan Blokhuijsen
8. Nicola Tumolero
15. Bob de Vries

Kramer rijdt voorlopig snelste rit

Sven Kramer rijdt voorlopig de snelste rit en verslaat hiermee zijn concurrent de Canadees Ted-Jan Bloemen. Hij rijdt een tijd van 6:09.76 en verbetert hiermee zijn eigen olympisch record. Er komen nog twee schaatsers in actie.

Geen medaille voor Jan Blokhuijsen

Jan Blokhuijsen ging hard van start maar moest tijdens de rit inleveren. Hij reed een tijd van 6:14.75 en staat voorlopig vierde.

Twitter avatar frankhuiskamp Frank Huiskamp Het werd dus niets. Nou ja, niet de snelste tijd in ieder geval. Nieuw-Zeelander Michael dankzij sterke eindsprint… https://t.co/aQVlrqscwY

De Nieuw-Zeelander Peter Michael stoot de Koreaan Lee Seung-Hoon van de eerste plek. Hij reed met 6:14.07 voorlopig de snelste tijd.

Tussenstand: Koreaan Lee Seung-Hoon rijdt voorlopig snelste rit

Er wordt gedweild tijdens de 5.000 meter voor mannen. Voorlopig heeft de Koreaan Lee Seung-Hoon de snelste rit neergezet. Hij reed een tijd van 6:14.15. De Belg Bart Swings staat nu op de tweede plaats en de Japanner Seitaro Ichinohe staat derde.

Jan Blokhuijsen en Sven Kramer moeten nog in actie komen, evenals de Canadees Ted-Jan Bloemen. Bob de Vries reed geen goede rit en staat voorlopig op de zesde plek.

Noren domineren skiatlon

Ondertussen worden er medailles uitgedeeld voor langlaufen, de 30 kilometer skiatlon voor mannen. Het hele podium is voor de Noren. Simen Hegstad Krueger wint goud, Martin Johnsrud Sundby zilver en Hans Christer Holund het brons.

Twitter avatar HenkStouwdam Henk Stouwdam Noorse clean sweep bij skilopen, 15 km + 15 km skiathlon: 1. Simen Hegstad Krueger; 2. Martin Johnsrud Sundby; 3. Hans Christer Holund.

Bob de Vries rijdt geen goede rit

Bob de Vries rijdt met een tijd van 6:22.26 geen fantastische rit. Hij staat voorlopig op de vierde plaats.

Hij verraste op het OKT, versloeg daar Kramer, maar Bob de Vries heeft het niet op de Spelen. 6.22,26. Japanner Seitaro Ichinohe nog aan de leiding met 6.16,55. #os2018 @nrc

— Frank Huiskamp (@frankhuiskamp) February 11, 2018

5.000 meter schaatsen van start

De 5.000 meter schaatsen voor mannen is zojuist begonnen. Bob de Vries komt als eerste Nederlander in actie. Hij rijdt tegen de Noor Simen Spieler Nilsenals in rit vier.

Jan Blokhuijsen en Sven Kramer gaan pas na de dweil van start. Blokhuijsen rijdt tegen de Nieuw-Zeelander Peter Michael in rit acht, Kramer neemt het in rit tien op tegen de Duitser Patrick Beckert.

Kwalificatie slopestyle geschrapt, alle snowboarders naar de finale

Snowboarder Cheryl Maas komt vandaag toch niet in actie. Ze zou vandaag meedoen aan de kwalificatie op het onderdeel slopestyle maar vanwege de slechte weersomstandigheden is de kwalificatie geschrapt. De organisatie heeft besloten dat alle deelnemers direct doorgaan naar de finale op maandag.

Twitter avatar usskiteam U.S. Ski & Snowboard Team The women's snowboard slopestyle qualifier is canceled due to wind. All riders will compete in tomorrow's final. 💨 #olympics

De finale begint maandag om 10.00 uur (02.00 uur Nederlandse tijd). Maas komt volgende week ook nog in actie op het onderdeel big air.

Afdaling mannen uitgesteld wegens harde wind

De afdaling voor mannen bij het alpineskiën is zondag uitgesteld wegens harde wind. De wedstrijd stond gepland om 03.00 uur Nederlandse tijd en is verplaatst naar dezelfde tijd donderdag, heeft de internationale skifederatie laten weten.

De super-G die voor donderdag stond gepland, verhuist naar vrijdag, meldt het ANP.

Vooraf was de kans dat de skiërs konden starten al klein vanwege de weersomstandigheden die waren voorspeld. De hele dag worden windstoten tot 72 kilometer verwacht. De gondels waarmee de skiërs naar boven worden gebracht, moeten daardoor worden gesloten. Ook de trainingen voor zondag in Jeongseon Alpine Centre zijn afgelast.

Snowboarder wint eerste goud voor VS

De Amerikaanse snowboarder Redmond Gerard heeft vannacht de eerste gouden medaille voor de Verenigde Staten in Pyeongchang gewonnen bij het onderdeel slopestyle. De Canadezen Max Parrot en Mark McMorris wonnen zilver en brons.

De Amerikaanse snowboarder Redmond Gerard in actie tijdens de finale van het onderdeel slopestyle tijdens de Winterspelen in Pyeongchang op zondag. Foto Loic Venance / AFP

Programma zondag 11 februari

Dit zijn vandaag de belangrijkste programma-onderdelen:

07.15 uur: langlaufen, 30 kilometer skiatlon (mannen)

08.00 uur: schaatsen, 5.000 meter mannen (met Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Bob de Vries)

10.50 uur: rodelen (mannen)

12.15 uur: biatlon, 10 kilometer sprint (mannen)

13.00 uur: freestyle skiën, moguls (vrouwen, run 2)

Ook snowboarder Cheryl Maas in actie

Voor Nederland komt zondag ook Cheryl Maas in actie. De snowboarder begint aan haar derde Spelen en moet zich op de slopestyle in twee kwalificatieruns zien te plaatsen voor de finale.

Maas is net hersteld van een voetblessure en liep eerder dit seizoen een gebroken nek op. Hierdoor is op de slopestyle, een veeleisend en risicovol onderdeel, voor Maas een finaleplaats moeilijker te bereiken dan op de big air, dat volgende week op het programma staat.

Lees ook het profiel van Cheryl Maas door sportredacteur Henk Stouwdam: Meer instinctief dan competitief

Dag van de 5.000 meter

Goedemorgen en welkom bij het liveblog van de derde dag van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Dit is de dag van de 5.000 meter. Lukt het Sven Kramer als eerste man om drie gouden medailles op rij te winnen op deze afstand?

Daarvoor moet de Fries na 8:00 uur Nederlandse tijd afrekenen met een een aantal sterke concurrenten, onder wie Jan Blokhuijsen - olympisch zilver 2014 - en Bob de Vries, de 33-jarige marathonschaatser die Kramer op de vijf kilometer verraste tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in december in Heerenveen.

Van de buitenlanders is wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen de belangrijkste tegenstander, of komt het gevaar ook uit andere hoeken?

Lees ook de voorbeschouwing van sportredacteur Maarten Scholten: Komt het gevaar voor Kramer uit Noorwegen, Italië of Nieuw-Zeeland?

Kramer lijkt op voorhand in het voordeel, want hij rijdt van de genoemde namen als laatste, in de voorlaatste rit. Al bewees de 3.000 meter bij de vrouwen van zaterdag dat dat niets zegt; Carlijn Achtereekte kwam toen vroeg in actie en reed een gouden race.