Zilver voor Sjinkie Knegt op 1.500 meter

Shorttrack
Sjinkie Knegt pakt zilver op de 1.500 meter. Hij wordt tweede achter de Zuid-Koreaan Lim Hyo-jun.

Sjinkie Knegt in de Gangneung Ice Arena tijdens de halve finale van de 1500 meter.
Sjinkie Knegt in de Gangneung Ice Arena tijdens de halve finale van de 1500 meter. Koen van Weel/ANP

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft op de 1.500 meter een zilveren medaille gewonnen. Alleen de Zuid-Koreaan Lim Hyo-jun was beter in een mooie finale in de Ice Arena in Gangneung. Het is de tweede olympische medaille voor Knegt, na de bronzen medaille op de 1.000 meter vier jaar geleden in Sotsji.

De 28-jarige Knegt maakte zijn rol als een van de topfavorieten waar. De medaille vier jaar terug was nog verrassend te noemen en kwam in een periode dat hij nog vrij grillig was. Inmiddels is hij wereldtop, maar dat is in het shorttrack geen garantie voor een medaille, omdat die top bijzonder breed is.

Zijn dag in de Ice Arena begon nog vrij moeizaam, tot zijn eigen frustratie. In de voorronde, in het shorttrack meestal een kwestie van overleven voor de toppers, reed hij een erg moeizame race. De halve finale was Knegt zoals hij de laatste jaren is gaan schaatsen: snel van voren, dominant, niets weggeven en elke opening dichtgooien.

Shorttrack 1.500m mannen
. Lim Hyo-Jun OR 2:10.485
. Sjinkie Knegt 2:10.555
. Semion Elistratov 2:10.687
4. Samuel Girard 2:11.176
5. Sandor Liu Shaolin 2:11.520
6. Itzhak de Laat 2:12.362
7. Hwang Dae Heon 2.53.150

Op waarde geklopt in finale

In de finale werd hij op waarde geklopt door een van de thuisfavorieten. In de finale zat ook Itzhak de Laat, hij werd zesde. De Laat was via een straf voor een tegenstander de finale binnengekomen.

Met het zilver van Knegt is al op de eerste dag van het olympische shorttracktoernooi voldaan aan de voorzichtige ambitie van de KNSB: of een medaille van een andere kleur dan in Sotsji, of een extra medaille. Knegt is ook op de 500 en 1.000 meter later deze Spelen een van de favorieten en heeft ook een belangrijk aandeel in eventueel succes op het koningsnummer, de relay (aflossing).

Lees ook: Vier jaar na zijn olympische primeur is Sjinkie Knegt een rustiger mens: “Ik ben gewoon beter.” Maar lang niet altijd wint de beste.

Teleurstellende vrouwen

De eerste shorttrackdag liep voor de Nederlandse vrouwen uit op een teleurstelling. Suzanne Schulting en Lara van Ruijven werden in de voorrondes van de 500 meter uitgeschakeld, alleen Yara van Kerkhof overleefde de eerste schifting. Pijnlijker was de uitschakeling op de relay. Nederland leek goed genoeg voor een tweede plek en dus een plek in de finale, maar dankzij een bijna-struikelpartij van Jorien ter Mors en een te sterke eindsprint van de Italiaanse Arianna Fontana, kwamen de vrouwen tekort.