Dag 2 Winterspelen: Vier Nederlandse medailles

Zaterdag werden er verschillende shorttrack-afstanden verreden, net als de 3.000 meter bij de vrouwen.

Liveblog gesloten

Hierbij sluiten we dit liveblog over dag twee van de Olympische Winterspelen. Zondag weer een vers liveblog! Dan zijn er Nederlandse medaillekansen op de 5.000 meter schaatsen, met Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Bob de Vries op de baan.

Huldiging in Holland Heineken House

In het Holland Heineken House in Zuid-Korea zijn zaterdag de vier Nederlandse medaillewinnaars van de eerste wedstrijddag gehuldigd. "Ik kan het eigenlijk nog niet geloven", zei Carlijn Achtereekte, uren na haar gouden rit op de 3.000 meter.

Ze ontving een zogenoemde tegel voor haar prestatie, net als Ireen Wüst (zilver), Sjinkie Knegt (ook zilver) en Antoinette de Jong (brons). Die laatste kreeg een tegel uit handen van haar moeder, die zei zo trots te zijn "op mijn meisje".

Lees ook: Holland Heineken House is meer dan hossende massa, schreven we in 2012.

Nederland tweede in medailleklassement

Na de eerste wedstrijddag van de Olympische Spelen in Zuid-Korea staat Nederland op plek twee in het medailleklassement. Oranje won zaterdag vier plakken: een gouden, twee zilveren en een bronzen.

Het goud werd gewonnen door Carlijn Achtereekte op de 3.000 meter schaatsen; Ireen Wüst won op deze afstand zilver en Antoinette de Jong brons. Op de 1.500 meter shorttrack won Sjinkie Knegt het zilver. Niet eerder in de olympische geschiedenis haalde Oranje op één dag vier medailles.

Medaillespiegel
10 februari 2018
Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018
     
1. Duitsland 2 0 0 2
2. Nederland 1 2 1 4
3. Zuid-Korea 1 0 0 1
3. Zweden 1 0 0 1
5. Noorwegen 0 3 1 4
6. Finland 0 0 1 1
6. Russische deelnemers 0 0 1 1
6. Tsjechië 0 0 1 1

Duitsland voert het tussentijds klassement aan met twee gouden plakken, afkomstig van skispringer Andreas Wellinger en biatlete Laura Dahlmeier.

Rare meisjes, die Noord-Koreanen

Rare jongens, die Noord-Koreanen. Of geldt voor hun aanwezigheid bij de Olympische Winterspelen in Pyeongchang: rare meisjes, die Noord-Koreanen? Als we dan toch de oversteek naar ‘vijand’ Zuid-Korea wagen, moeten we met een vrouwelijk charmeoffensief de harten van onze mede-Koreanen zien te veroveren, schijnt de grote leider Kim Jong-un bedacht te hebben.

Zo verscheen er in Pyeongchang een gezelschap Noord-Koreaanse vrouwen, dat met muziek, dans en luide, ingestudeerde aanmoedigingen de aandacht opeiste. Het begon donderdag met de welkomstceremonie van de Noord-Koreaanse ploeg in het olympisch dorp van Gangneung. Te midden van een batterij camera’s bliezen de vrouwen een strak stukje muziek, maar keken ze vervolgens stoïcijns toe bij een breakdanceshow van Zuid-Koreaanse artiesten. Er kon – of mocht? – geen lachje vanaf. Een fascinerend schouwspel van twee botsende Korea’s.

Het tweede optreden volgde vrijdagavond bij de openingsceremonie in het olympisch stadion. De vrouwen zaten gegroepeerd, dat vooral, en omringd door bewakers in een hoek van het stadion om georkestreerd te juichen en te zwaaien met het witte vlagje waarop het Koreaanse schiereiland in blauw en zonder frontlijn was afgebeeld. Hetzelfde vlaggetje waarmee de sporters van de gezamenlijke Koreaanse ploeg het stadion wapperend binnenmarcheerden. Het moet gezegd, de vrouwen waren zeer nadrukkelijk en heel hoorbaar aanwezig, met als onderliggende boodschap: de heilstaat forever!

Noord-Koreaanse cheerleaders op de Spelen. Foto Ed Jones/AFP

Zaterdag verplaatste het gezelschap zich naar de shorttrackhal in Gangneung, waar de dames met, in westerse ogen, oubollige, maar strak geregisseerde dansjes hun landgenoten aanmoedigden. Weer eens wat anders dan Kleintje Pils langs de schaatsbaan. Maar de raarste van alle Noord-Koreaanse vrouwen in Pyeongchang was Kim Yo-jong, de zus van Kim Jong-un. Niet vanwege haar uiterlijk, want ze zag er voor Noord-Koreaanse begrippen modern uit, maar enkel en alleen vanwege haar aanwezigheid.

Voor het eerst in zeventig jaar zette een telg van de Kim-dynastie een voet op Zuid-Koreaanse bodem, een bezoek dat werd bezegeld met een historische handdruk van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Een warm welkom op een koude avond. En in mijn hoofd hoorde ik Tina Turner zachtjes zingen: ‘I’am just using my female attraction, on a typical male, on a typical male ...

NRC-verslaggever Henk Stouwdam vanuit Pyeongchang

Willem-Alexander en Máxima: 'Echt genoten'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zaterdag "genoten" van de prestaties van het Nederlandse team, dat vier medailles binnensleepte. De koning en koningin waren bij de 3.000 meter schaatsen voor vrouwen. De Rijksvoorlichtingsdienst plaatste deze tweet:

"Onwaarschijnlijk, één, twee en drie. Voor het eerst bij de vrouwen. We hebben er echt van genoten." – WA en Máxima #TeamNL #OS2018 #3000meter https://t.co/oPa9ZbvZ8q pic.twitter.com/YuFIPVpdOc

— Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) February 10, 2018

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima wonen de Olympische Winterspelen bij tot en met komende dinsdag. De koning is als erelid uitgenodigd door het Internationaal Olympisch Comité. Premier Mark Rutte was alleen gisteren en vandaag aanwezig bij de Spelen in Pyeongchang.

Gunstige loting Kramer voor 5.000 meter

Sven Kramer komt zondag uit in de tiende en voorlaatste rit van de olympische 5.000 meter in Gangneung, is zaterdag bekendgemaakt. Dat lijkt gunstig voor de olympisch en wereldkampioen op deze afstand. Kramer rijdt tegen de sterke Duitser Patrick Beckert, maar misschien nog belangrijker: in rit negen rijdt Kramers grote rivaal Ted-Jan Bloemen, tegen de Noor Sverre Lunde Pedersen. Daardoor kan Kramer zich richten op de tijd die de Nederlandse Canadees heeft neergezet.

Bloemen heeft het wereldrecord op de 5.000 meter in handen (6.01,86). Hij reed die mondiale toptijd op 10 december vorig jaar op de hooglandbaan in Salt Lake City. Dit seizoen reed Kramer in Calgary zijn snelste vijf kilometer (6.07,04).

Achtereekte, Wüst, De Jong gehuldigd

De drie Nederlandse winnaressen op de 3.000 meter zijn zojuist gehuldigd, terwijl ook Sjinkie Knegt in de ijshal even verderop zijn zilveren plak in ontvangst heeft genomen.

Daar staan ze! 🥇 🥈 🥉 #PyeongChang2018 #Olympics #OS2018 pic.twitter.com/JzpDVIo73V

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) February 10, 2018

Zilver voor Knegt op 1.500 meter shorttrack

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft de zilveren medaille veroverd op de 1.500 meter. In de finale ging de Zuid-Koreaan Lim ervandoor met het goud. Het is de tweede keer in zijn loopbaan dat Knegt een olympische medaille behaald. Itzhak de Laat werd na een correctie door de arbitrage uiteindelijk zesde.

Shorttrack 1.500m mannen
. Lim Hyo-Jun OR
. Sjinkie Knegt
. Semion Elistratov
4. Samuel Girard
5. Sandor Liu Shaolin
6. Itzhak de Laat
7. Hwang Dae Heon

Volledig Nederlands podium op 3.000 meter

Sensatie bij de 3.000 meter bij de vrouwen: een geheel Nederlands podium. Carlijn Achtereekte verrast vriend en vijand door de snelste tijd te rijden met 3.95,21 - waar Ireen Wüst en Antoinette de Jong niet aan konden tippen.

Schaatsen 3.000m vrouwen
. Carlijn Achtereekte
. Ireen Wüst
. Antoinette de Jong
4. Martina Sáblíková
5. Miho Takagi
6. Ivanie Blondin
7. Ayano Sato
8. Claudia Pechstein

Carlijn Achtereekte kan bij het zien van de tijd haar ogen bijna niet geloven. Foto ANP / Vincent Jannink

Antoinette de Jong ook langzamer dan Achtereekte

Ook Antoinette de Jong lukt het niet om de 3.59,21 van Carlijn Achtereekte te slechten. Daardoor is het nu zeker: Carlijn Achtereekte wint de eerste Nederlandse medaille op de Winterspelen van 2018. De grote vraag: wordt zij de enige, of wordt het een Nederlands onderonsje op het podium?

Wordt het een 1,2,3 voor de Nederlandse dames? #PyeongChang2018 #Olympics #OS2018 pic.twitter.com/S4i1rrJLDk

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) February 10, 2018

Wüst niet de snelste: Achtereekte op weg naar goud?

Carlijn Achtereekte is de grote verrassing op de 3.000 meter schaatsen bij de vrouwen: met 3.59,21 zette ze een tijd neer waar ook Ireen Wüst niet aan kon tippen. Wüst, de regerend olympisch kampioen op de 3.000 meter, lag in de laatste meters nog ver voor op de tijd van Achtereekte. Toch was ze enkele tienden later.

.@IreenW komt niet aan de tijd van @Carlijn_A. Is het genoeg voor een medaille? #PyeongChang2018 #Olympics #OS2018 pic.twitter.com/1MBz1VtcmF

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) February 10, 2018

Carlijn Achtereekte kan bij het zien van de tijd haar ogen bijna niet geloven. Foto ANP / Vincent Jannink

Itzhak de Laat alsnog door naar finale

Goed nieuws: Itzhak de Laat gaat alsnog door naar de finale van de 1.500 meter shorttrack, dankzij straffen voor de Hongaar Sandór Liu en de Chinees Wu Dajing.

Wow, scratch that. Na straf mag ook De Laat naar finale 1.500 meter. Twee Nederlanders dus in die finale. Wordt druk op het ijs: negen man. Maar maximale score, knap. #os2018 @nrc

— Frank Huiskamp (@frankhuiskamp) February 10, 2018

Knegt door naar olympische shorttrackfinale, De Laat redt het niet

Sjinkie Knegt doet wat er van hem verwacht wordt: in de halve finale voor de 500 meter finisht hij ruim voor zijn concurrenten Fauconnet en Liu, waarmee hij zich plaatst voor de olympische finale.

De eerste finaleplaats voor #TeamNL! @sjinkieknegt plaatst zich voor de finale op de 1.500m! #PyeongChang2018 #Olympics #OS2018 pic.twitter.com/WrdEV1MAWG

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) February 10, 2018

Itzhak de Laat redt het niet: in de halve finale wordt hij derde - wat net niet genoeg is voor een finaleplaats.

Schulting en Van Ruijven uitgeschakeld, Van Kerkhof door

Van de drie Nederlandse shorttracksters die deelnemen aan de 500 meter bij de vrouwen is alleen Yara van Kerkhof erin geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinales. Van Kerkhof werd tweede in haar heat, en moest alleen de Russin Sofia Prosvirnova voor zich laten - die uitkomt onder de Olympische vlag.

Topper! @yaravkerkhof gaat met een tweede plek door naar de kwartfinale. #PyeongChang2018 #Olympics #OS2018 pic.twitter.com/tAXI7rAUcU

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) February 10, 2018

Ook Lara van Ruijven leek op een tweede plek af te koersen, maar viel in de voorlaatste ronde stil. De Duitse Anna Seidel kon haar daardoor net voorblijven.

Suzanne Schulting had nog minder geluk. De 25-jarige Groningse kwam hard ten val in de eerste voorronde. Veel tijd om te herstellen heeft ze niet, over een uur start het onderdeel relay bij de vrouwen.

Ai, @suzanschulting onderuit. #PyeongChang2018 #Olympics #OS2018 pic.twitter.com/zamFYToEaO

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) February 10, 2018

Knegt en De Laat door naar halve finale

De Nederlandse shorttrackers Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat hebben zich zaterdag geplaatst voor de halve finales bij de 1.500 meter shorttrack. In een volgepakte Gangneung Ice Arena werd De Laat tweede en finishte Knegt als derde. De heat van Knegt werd getekend door twee valpartijen, waardoor er in de laatste ronds nog drie schaatsers over waren. De valpartijen gingen buiten Knegt om, waardoor de derde plek genoeg is voor een plaats in de volgende voorronde.

Jongens, echt, het geluid is belachelijk. Wow. Dit zijn nog maar de voorrondes, maar het is overweldigend. Itzhak de Laat door naar halve finales 1.500 meter, vlak achter Zuid-Koreaan Hwang, winnaar van twee wereldbekerwedstrijden 1.500 dit seizoen. #os2018 @nrc

— Frank Huiskamp (@frankhuiskamp) February 10, 2018

Eerste gouden medaille uitgereikt

De Zweedse langlaufster Charlotte Kalla gaat de geschiedenisboeken in als de eerste sporter die op de spelen in Pyeongchang een gouden medaille kreeg uitgereikt. Op de twee keer 7,5 kilometer langlaufen was Kalla sneller dan tweevoudig olympisch kampioen Marit Bjørgen. Er was brons voor de Finse Krista Pärmäkoski.

And the first Olympic gold medal of the Winter Olympic Games #PyeongChang 2018 goes to…. Sweden's Charlotte Kalla pic.twitter.com/chQOsnKX4C

— PyeongChang 2018 (@pyeongchang2018) February 10, 2018

Vier jaar geleden ging de eindstrijd bij de Winterspelen in het Russische Sotsji ook tussen Bjørgen en Kalla. Toen moest de Zweedse genoegen nemen met zilver.

Zuid-Korea onderzoekt wifi-storing openingsceremonie

De Zuid-Koreaanse organisatie van de Spelen doet onderzoek naar een storing van het wifi-netwerk tijdens de openingsceremonie. De organisatie laat aan persbureau AP weten dat het ministerie van Defensie en een team beveiligingsexperts de storing onder de loep nemen, die 45 minuten voor het begin van de openingsceremonie plaatsvond.

Volgens een woordvoerder zijn de systemen inmiddels "genormaliseerd" - het zou gaan om "een probleem met het interne systeem". Verder werd geen toelichting gegeven. AP suggereert dat het om een mogelijke cyberaanval zou gaan - dit wil de organisatie niet bevestigen.

Geen wifi tijdens openingsceremonie

Om schade aan de technische systemen te voorkomen, is een aantal servers uit voorzorg afgesloten. Hierdoor was de officiële website van de Spelen op dat moment slecht te bereiken. Ook bezoekers van de openingsceremonie merkten de uitval - het was op sommige momenten niet of nauwelijks mogelijk om verbinding te maken met het wifi-netwerk.

Ik zou graag nu al updates sturen, maar de wifi ligt er op de tribune volledig af. Ook zijn mijn handen bevroren. Daarover straks meer. Want de kou is hier een groot ding vanavond. @nrc #OpeningCeremony

— Frank Huiskamp (@frankhuiskamp) February 9, 2018

Ook stond aanvankelijk in het draaiboek dat er aan het begin van de ceremonie ook drones gebruikt zouden worden. Dit is uiteindelijk alleen aan het einde gedaan.

Niek van der Velden breekt bovenarm

Niek van der Velden heeft bij de laatste training een zware breuk aan zijn rechter bovenarm opgelopen. De snowboarder wordt daar nu aan geopereerd, in bijzijn van teamarts Cees Rein van den Hoogenband. In een verklaring meldt NOC*NSF zaterdagochtend dat Van der Velden na de operatie terug naar huis vliegt. Volgens teamarts Van den Hoogenband valt er nog weinig te zeggen over zijn herstel:

"Niek moet zeker nog een nacht in het ziekenhuis blijven. Naar verwachting zal hij ergens de komende week naar huis in Nederland kunnen reizen. Het is nu binnen twaalf uur na zijn val te vroeg om iets te zeggen over de genezing."

Van der Velden is met 17 jaar de jongste sporter in de Nederlandse olympische ploeg.

Niek van der Velden met zijn trainers tijdens een training op Phoenix Snowpark in voorbereiding op de Spelen. Foto ANP / Vincent Jannink

Programma zaterdag 10 februari

En zo ziet het gehele programma er deze zaterdag uit:

08.15 uur: langlaufen, 15 km skiatlon vrouwen
11.00 uur: shorttrack 1.500 m mannen kwalificatie met Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat.
11.44 uur: shorttrack 500 m vrouwen kwalificatie, met Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven, Suzanne Schulting.
12.00 uur: schaatsen 3.000 m vrouwen, met Carlijn Achtereekte, Antoinette de Jong, Ireen Wüst
12.15 uur: biatlon vrouwen 7,5 km sprint
12.21 uur: shorttrack 1.500 meter mannen halve finale
12.52 uur: shorttrack relay 3.000 meter vrouwen, met Team NL in actie.
13.28 uur: shorttrack 1.500 meter mannen finale
13.35 uur: schansspringen kleine schans mannen

(Nog) geen olympisch debuut Niek van der Velden

Snowboarder Niek van der Velden had de eerste Nederlander moeten zijn die in actie kwam bij deze Spelen, maar in plaats daarvan vond hij zich terug in het ziekenhuis. Tijdens een training vlak voor de kwalificatie bij het onderdeel slopestyle kwam hij ten val en raakte een schouder uit de kom.

Drama rond snowboarder en olympisch debutant Niek van der Velden. Valt tijdens warming-up en wordt afgevoerd naar ziekenhuis. Diagnose: schouder uit de kom. #datzijnookdespelen

— Henk Stouwdam (@HenkStouwdam) 10 februari 2018

In zijn woonplaats Nispen zat een volle kroeg te wachten op zijn verrichtingen, maar het olympisch debuut van de 17-jarige Van der Velden ging dus op het allerlaatste moment niet door. Mogelijk kan hij over anderhalve week nog wel in actie komen op het onderdeel Big Air.

De eerste Nederlanders in actie

Goedemorgen en welkom in het liveblog van de tweede dag van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Vandaag komen de eerste Nederlandse sporters in actie bij het shorttrack en schaatsen. Sjinkie Knegt is topfavoriet voor de 1.500 meter shorttrack, die wordt verreden in de Ice Arena in Gangneung.

Lees ook: Als niemand 'm doormidden rijdt, kan Knegt iedereen aan

Het schaatstoernooi begint met de 3.000 meter voor vrouwen. Vanaf 12.00 uur komen Carlijn Achtereekte, Antoinette de Jong en Ireen Wüst in actie voor Nederland.