Uitbarsting

Zonnevlam als een touw gedraaid van plasmabubbels

foto afp

Deze grote zonnevlam werd op 24 oktober 2014 vastgelegd door NASA. De aarde is later aan de afbeelding toegevoegd om een indruk te geven van de schaal. Franse onderzoekers denken dat alle uitbarstingen van de zon verklaard kunnen worden door één verschijnsel. Hun resultaten haalden woensdag de cover van Nature.

Zonnevlammen zijn krachtige uitbarstingen aan het oppervlak van de zon. Ze ontstaan door een verstoring in de magnetische velden die de energie dan niet meer kunnen bedwingen. Er zijn verschillende soorten uitbarstingen, bij sommige komen alleen straling en deeltjes vrij, bij andere ook bubbels hete plasma.

Het was al bekend dat magneetvelden dagen vóór een uitbarsting met plasmabubbels om elkaar heen draaien en een touwachtige structuur vormen. De Franse onderzoekers ontdekten dat deze ‘touwen’ zich ook vormen voor kleine uitbarstingen. De touwen zitten gevangen in een soort magnetische kooi. Als ze niet genoeg energie hebben om uit de kooi te breken komt er geen plasma vrij, maar de gedraaide magneetvelden kunnen dan nog steeds genoeg kracht hebben om verstoring te veroorzaken, waarbij krachtige straling vrijkomt die gevolgen heeft op aarde. Satellieten, radioverbindingen en elektriciteitscentrales kunnen erdoor verstoord raken. Er wordt daarom gezocht naar manieren om de uitbarstingen te voorspellen.