Olympische Winterspelen 2018

Teruglezen: Opening Spelen met ontbranden olympisch vuur

Hoogtepunten van de openingsceremonie

De openingsceremonie zit er op en daarmee sluiten wij ook dit liveblog af. In het ijskoude Pyeongchang is het olympisch vuur ontstoken en zijn de spelen officieel geopend. Een korte samenvatting:

  • Alle ogen waren gericht op de Noord-Koreaanse functionarissen Kim Yong-nam and Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Die laatste schudde onder meer de hand van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in bij het begin van de ceremonie, een uniek moment in de historie van de door oorlog verdeelde Korea's. Doordat er nooit officieel vrede is gesloten zijn beide landen officieel nog altijd met elkaar in oorlog.
  • Tussen een andere tegenstander van het Noord-Koreaanse regime, de VS, en Kim Yo-jong werden dan weer geen handen geschud. Vicepresident Mike Pence zat nochtans een rij voor de Noord-Koreanen.
  • De sporters uit beide Korea's kwamen gezamenlijk het stadion binnen. Ze deden dat onder de vlag van een verenigd Korea.
  • De Nederlandse ploeg kwam als vijfde het stadion binnengelopen. Het team werd voorafgegaan door vlaggendrager Jan Smeekens.
  • De olympische vlam werd ontstoken door Kim Yuna, de Koreaanse kunstschaatsster die in 2010 goud won op de Spelen.
  • De vertrouwde show en de traditionele binnenkomst van landen tijdens de openingsceremonie van de Winterspelen in Pyeongchang verbleekten bij de historische betekenis van een handdruk op de eretribune, schrijft NRC-redacteur Henk Stouwdam in een reportage over de openingsceremonie. De komst van Kim Yo-jong, de jongere zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, is van grote symbolische betekenis voor de twee landen:

    Lees ook: Een vredelievend schouwspel in Pyeongchang

Olympisch vuur brandt

De Spelen zijn officieel geopend met het ontsteken van het olympisch vuur. De fakkel kwam vrijdag na een reis van acht maanden vanuit het Griekse Olympia aan in het olympisch stadion. Daar zal de vlam branden tot aan de slotceremonie over twee weken.

Het was uiteindelijk Yuna Kim, de Zuid-Koreaanse kunstschaatsster die in 2010 Olympisch kampioen werd, die het vuur ontstak. Daarvoor droegen vrijdag onder meer IOC-voorzitter Thomas Bach en Miroslav Lacjak, voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, de fakkel.

Ook het Olympisch vuur🔥 brandt. De Winterspelen zijn begonnen! #PyeongChang2018 #Olympics #OpeningCeremony #OS2018 pic.twitter.com/WpoeuWVgPV

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 9 februari 2018

Olympische ringen met drones

Een technisch hoogstandje in Zuid-Korea: meer dan duizend drones beelden de Olympische ringen uit:

Dit jaar gaat het wel goed! De Olympische ringen worden gevormd door meer dan duizend drones! #PyeongChang2018 #OS2018 #OpeningCeremony #Olympics pic.twitter.com/ptL6WE91XQ

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 9 februari 2018

Noord-Korea en VS nader tot elkaar

De diplomatieke betrekkingen zijn redelijk bekoeld maar ook het ijskoude Pyeongchang kan de Verenigde Staten en Noord-Korea niet dichter bij elkaar brengen. Kim Yong-nam and Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, zitten slechts één rij achter de Amerikaanse vicepresident Mike Pence.

Twitter avatar joshrogin Josh Rogin Here's a clear shot of how close Pence was to the North Koreans. Kim's sister is second from the left. #VPinAsia https://t.co/2v5S7OBoZc

Taufatofua: een bijzondere Tongaanse sporter

Hij trok veel bekijks tijdens openingsceremonie: de glimmende man die namens Tonga het stadion binnenkwam. De sporter met de mooiste naam en misschien wel het meest indrukwekkende lichaam. Pita Taufatofua kwam zojuist met ontbloot en geolied bovenlichaam het stadion binnengelopen. Het is een bijzondere verschijning. De Tongaan was bij de Zomerspelen van 2016 nog actief als in het taekwondo maar wil nu zijn geluk beproeven als langlaufer.

En dat is best wel lastig, want waar vind je op een van de 177 eilanden waaruit Tonga bestaat sneeuw om te oefenen? De 34-jarige sporter, die geboren is in Australië, had tot twee jaar terug nog geen sneeuw gezien. Sterker nog: op Tonga is het gemiddeld zo'n 25 graden. Dus bond Taufatofua houten latten om en banjerde hij over het strand om wat gevoel te krijgen met niet-vaste ondergrond.

Foto David Josek/AP

Ook zette de Tongaan een crowfundingsactie op om af te reizen naar Duitsland waar hij in de sneeuw kon oefenen. Pas een week geleden slaagde Taufatofua er, na zes eerdere pogingen, in om zich bij de laatste mogelijkheid op IJsland te kwalificeren. Of hij als sporter indruk gaat maken is onzeker, NRC-verslaggever Frank Huiskamp was in ieder geval wel onder de indruk van de torso van Taufatofua.

En ja hoor, kou of niet, Rio of Pyeongchang, Pita Taufatofua, taekwondoka die nu langlauft, weer met geolied bovenlichaam en vlag van Tonga. #OpeningCeremony

— Frank Huiskamp (@frankhuiskamp) February 9, 2018

Korea onder één vlag stadion binnengetreden

Het had veel voeten in de aarde maar zojuist is er dan toch een delegatie van Noord- en Zuid-Korea het stadion binnengetreden. Onder de vlag van een verenigd Korea deden beide landen mee aan een openingsceremonie. Een bijzonder moment: de vlag werd gedragen door zowel een Noord- als Zuid-Koreaan.

Daar zijn de atleten van Noord- en Zuid Korea met @DeJongBob #PyeongChang2018 #Olympics #OpeningCeremony pic.twitter.com/jzh6QISvtZ

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 9 februari 2018

Russen onder neutrale vlag

De delegatie van Russische atleten die onder neutrale vlag meedoen aan de Spelen is inmiddels het stadion binnengekomen. Gehuld in het wit (normaal dragen de Russen rood) en met de Olympische vlag zwaaiden zij het in het donker verscholen publiek toe:

Foto Mark Ralston/AFP

In welke volgorde komen de landen binnen?

De Nederlandse ploeg kwam al vrij snel tijdens de vlaggenparade het stadion binnengelopen. Nederland kwam daarmee voor landen als Brazilië en Argentinië, die alfabetisch voor Nederland, The Netherlands of Pays-Bas komen. Hoe zit dat?

De opkomst van de vlaggendragers ligt sinds de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam vast. Vooraan loopt Griekenland, als bakermat van de Spelen. Het laatste land is traditioneel het gastland. Daar tussenin komen de landen voorbij op alfabetische volgorde in de taal van het gastland. Die taal mogen de landen zelf kiezen. Canada, dat zowel Frans als Engels als officiële taal heeft, koos in 2010 voor het Engels. De stadionspeaker roept de namen van de landen om in het Engels, Frans en daarna Koreaans.

De volgorde die wordt aangehouden bij Parade der Naties wordt overigens ook weerspiegeld in de vlaggen die bij het stadion staan. Bij andere grote internationale evenementen worden de vlaggen doorgaans geordend op alfabetische orde van de landennamen in het Frans.

Waar is iedereen?

"Waar zijn alle toeschouwers op de tribune?" klinkt het hier op de redactie. Want wie de vlaggenceremonie vanaf een tv-scherm volgt, ziet vooral een daverende lichtshow vanaf de tribunes. Toch zit het stadion wel degelijk vol, zo ziet verslaggever Frank Huiskamp vanuit Pyeongchang:

Foto Mark Ralston/AFP

Het lijkt door de led-lichtjes alsof tribunes leeg zijn. Nadruk op lijkt. Gewoon bijna vol. Op één deel na, bij bestuurders. #OpeningCeremony

— Frank Huiskamp (@frankhuiskamp) February 9, 2018

Dit zendt de Noord-Koreaanse staats-tv uit

Waar in Pyeongchang de ceremonie in alle pracht en praal is losgebarsten, krijgen de Koreanen honderd kilometer noordelijker iets heel anders te zien. De BBC toont een foto van de Noord-Koreaanse staatstelevisie, waar een ander soort ceremonie is te zien:

No live coverage of the Olympic #openingceremony for viewers of North Korea's Central TV. Instead, it's the usual diet of patriotic songs. pic.twitter.com/VHtEWld0CD

— BBC Monitoring (@BBCMonitoring) February 9, 2018

Rel rond Amerikaanse vlaggendrager

Al voordat de eerste vlag was binnengedragen, is de eerste rel al geboren. De Amerikaanse schaatser Shani Davis heeft laten weten niet met zijn collega-sporters te zullen meelopen bij de openingsceremonie. Donderdag verraste hij met een vinnige tweet, waarin hij liet merken niet blij te zijn dat hij geen vlaggendrager was - en bovendien dat hieraan een racistische beslissing vooraf was gegaan: hij sloot de tweet af met #BlackHistoryMonth2018.

I am an American and when I won the 1000m in 2010 I became the first American to 2-peat in that event. @TeamUSA dishonorably tossed a coin to decide its 2018 flag bearer. No problem. I can wait until 2022. #BlackHistoryMonth2018 #PyeongChang2018 pic.twitter.com/dsmTtNkhJs

— Shani Davis (@ShaniDavis) February 8, 2018

Na het ontstaan van de rel heeft Davis via zijn teammanager laten weten dat hij überhaupt niet van plan was om naar de ceremonie te komen, behalve als hij vlaggendrager zou zijn geweest.

NRC-redacteur Frank Huiskamp zocht uit hoe de toewijzing van de vlaggendragers precies in zijn werk gaat. Lees hier zijn stuk:

Vlaggendragers: medaillewinnaars met een olympische geest

Nederlandse ploeg komt binnen

De Nederlandse ploeg heeft onder aanvoering van vlaggendrager Jan Smeekens zojuist het stadion betreden. De ploeg is verre van compleet: veel schaatsers kiezen ervoor om te rusten omdat ze dit weekend al in actie komen op hun afstanden.

Onze helden van @TeamNLtweets zijn binnen met vlaggendrager @jansmeekens #PyeongChang2018 #Olympics #OpeningCeremony pic.twitter.com/yoGdVzmH89

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) February 9, 2018

Dekens uitgedeeld tegen de kou

Het is al dagen flink koud in Pyeongchang, waarvoor de nodige voorzorgsmaatregelen zijn getroffen. NRC-verslaggever Frank Huiskamp kreeg net als alle andere aanwezigen een pakketje met dekens van de organisatie.

Iedereen kreeg pakket met deken, warmtepakketjes voor handen, voeten en kont. Kou minder erg dan gevreesd - mensen zouden al kaarten hebben teruggegeven - maar van de 7 graden overdag is niets over. Het voelt als -10 nu. @nrc pic.twitter.com/PotFvYm7GH

— Frank Huiskamp (@frankhuiskamp) February 9, 2018

Wat er precies inzit? Deze verslaggever van het Canadese Global News pakt een van de pakketjes uit.

De spelen zijn geopend

Met klokgelui in heel Zuid-Korea zijn de Olympische Winterspelen officieel begonnen. Op het veld wordt nu het themaverhaal van deze spelen uitgebeeld door acteurs en dansers.

De openingsceremonie vanuit het stadion in Pyeongchang. Foto Pawel Kopczynski / Reuters

Dit zijn voor Nederland de favorieten

Welke landen zijn er dit jaar voor het eerst bij? Wat kunnen we verwachten van het ijshockey? En naar welke Nederlandse medaillekandidaten kijken we als Nederland extra uit, en wanneer is hun onderdeel te zien? Voor deze en andere vragen heeft de sportredactie van NRC een groot overzichtsstuk geschreven.

Lees hier het overzicht: Nederland hoopt op vijftien medailles

Rodelaar Kevin Fischnaller, die uitkomt voor Italië, schiet naar beneden in de Olympische rodelbaan. Foto AP Photo / Andy Wong

Volg hier de openingsceremonie

Met de openingsceremonie worden vrijdag de Olympische Winterspelen geopend. Vanaf 11.50 uur start de ceremonie met muziek, dans en de traditionele vlaggenoptocht waar alle deelnemende sporters onder hun vlag een ereronde zullen maken. Schaatser Jan Smeekens draagt namens Nederland de vlag het stadion binnen.