Arrestatiebevel Turkije tegen pro-Koerdische leider

Serpil Kemalbay (HDP) staat aan het hoofd van de op een na grootste oppositiepartij in Turkije.

Foto Ilyas Akengin / AFP

De Turkse regering heeft vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen zeventien mensen, onder wie de pro-Koerdische leider Serpil Kemalbay. Reden hiervoor zijn uitspraken op sociale media tegen de operatie Olijftak van het Turkse leger in de regio Afrin, Noord-Syrië.

Kemalbay staat aan het hoofd van de HDP, de op een na grootste oppositiepartij van het land. Eerder plaatste zij op Twitter een oproep voor de Turkse regering om de “militaire aanvallen op burgers” te stoppen en sprak zij haar solidariteit uit met de Koerdische bevolking in Afrin. De regio is strijdtoneel tussen Turkse legertroepen en de Koerdische YPG-militie. Sinds de inval zijn tientallen burgerslachtoffers gevallen.

Lees ook het NRC-achtergrondartikel van Tijn Sadée over discussies binnen de NAVO over operatie Olijftak. Wat is het Turkse einddoel?

De Turkse regering heeft tot nu toe ruim zeshonderd mensen opgepakt voor uitspraken op sociale media en deelname aan protesten tegen het militaire offensief.

‘Steunen van terroristische organisatie’

De andere leider van de HDP-partij, Selahattin Demirtas, zit samen met andere kopstukken in voorarrest. Zij worden verdacht van het steunen van de Koerdische PKK-partij, door de Turkse regering beschouwd als terroristische organisatie. Tegen hen worden celstraffen geëist van tientallen jaren, die oplopen tot 142 jaar.