Zuid-Soedan

Meer dan 300 kindsoldaten vrijgelaten na bemiddeling VN

Meer dan 300 kindsoldaten zijn woensdag vrijgelaten door strijdgroepen in Zuid-Soedan. De 87 meisjes en 224 jongens vormen de op één na grootste groep vrijgelatenen sinds het begin van de burgeroorlog, vijf jaar geleden. Het zijn de eersten van in totaal 700 kinderen die de komende weken zullen worden vrijgelaten, aldus de VN. In het jonge land zijn zo'n 19.000 kindsoldaten gerekruteerd. Tweeduizend van hen zijn inmiddels al vrijgelaten, van wie 10 procent onder de 13 jaar is. De operatie van woensdag vond plaats in Yambio, in het zuidwesten van Zuid-Soedan. De vrijlating ging gepaard met een ceremonie. De kinderen kregen burgerkleding en ondergingen medisch onderzoek. De VN-kinderorganisatie Unicef en lokale organisaties zullen hen begeleiden, aldus de VN. (AP)