Nederland hoopt op 15 medailles

Voorbeschouwing schaatsen De 23ste Olympische Winterspelen staan op het punt van beginnen. Van de Nederlandse schaatsers wordt veel verwacht.

De schaatsers moeten de meeste medailles voor Nederland binnenhalen. Vier jaar geleden in Sotsji waren dat er 23.
De schaatsers moeten de meeste medailles voor Nederland binnenhalen. Vier jaar geleden in Sotsji waren dat er 23. Foto Jung Yeon-Je / AFP

Bijna drieduizend sporters strijden vanaf zaterdag in Pyeongchang in vijftien sporten om de medailles. Er zijn nieuwe disciplines: de massastart bij het schaatsen, curling gemengd dubbel, alpineskiën teamevent en snowboard big air. Van de 93 deelnemende landen debuteren er zes: Ecuador, Eritrea, Kosovo, Maleisië, Nigeria en Singapore.

Wat kunnen we verwachten? Niemand durft te voorspellen dat de Nederlandse schaatsers net zo goed zullen scoren als vier jaar geleden in het Russische Sotsji: acht keer goud, zeven zilver en acht brons. Daar was het direct raak, met goud voor Ireen Wüst op de drie kilometer en zondag de eerste clean sweep op de vijf kilometer: goud voor Sven Kramer, zilver voor Jan Blokhuijsen, en brons voor Jorrit Bergsma.

Aan de vooravond van de eerste afstand bij de vrouwen, de drie kilometer, blaakt Ireen Wüst (31) van het zelfvertrouwen. Maar zij treft stevige concurrentie van Miho Takagi (Japan), Martina Sablikova (Tsjechië), Ivanie Blondin (Canada) en ploeggenote Antoinette de Jong. Ook won Wüst dit seizoen nog geen enkele keer op de afstand waarop ze al in 2006 voor het eerst olympisch kampioen werd.

Bij de mannen moet het gek gaan wil Kramer zondag niet voor de derde keer op rij de vijf kilometer winnen. Maar de concurrentie is toegenomen. Bob de Vries verraste Kramer op het olympisch kwalificatietoernooi, eind december. Ted-Jan Bloemen, de Nederlandse Canadees, verbeterde dit seizoen Kramers wereldrecord.

Twee rijders op de 10 kilometer

De clean sweep op de tien kilometer, zoals in Sotsji, is deze keer onmogelijk, omdat op de langste afstand nog maar twee rijders per land mogen starten. Maar ook het Nederlandse goud-zilver-brons op de 500 meter van Sotsji lijkt niet voor herhaling vatbaar. Ronald Mulder is licht favoriet om zijn niet-geplaatste tweelingbroer Michel op te volgen als olympisch kampioen.

Op de middenafstanden mag de Rus Denis Joeskov van het IOC niet meedoen. Kjeld Nuis is favoriet om zijn dubbelslag van de WK afstanden 2017 op de 1.000 en 1.500 meter te herhalen, al zal Koen Verweij zich niet zomaar gewonnen geven.

Bekijk ook deze video: zouden dit door opwarming van de aarde de laatste Winterspelen kunnen zijn?

Buiten het langebaanschaatsen doet Nederland mee aan het shorttrack, snowboarden en skeleton. Vooral in het shorttrack zijn er medaillekansen. De verwachtingen zijn hooggespannen rond Sjinkie Knegt. Kan hij op tegen de Zuid-Koreanen?

Bij het snowboarden, in het bijzonder big air (een schans gebouwd op een stellage), zijn er serieuze kansen voor Cheryl Maas, wereldkampioen op dit halsbrekende onderdeel. Skeletonster Kimberley Bos wordt na haar derde plaats bij een wereldbekerwedstrijd op de olympische baan een kansje op het podium toegedicht.

Lees ook dit vragenstuk over Zuid-Korea: een modern land met snel internet en oude mores

Lindsey Vonn favoriet alpineskiën

In de sporten waar Oranje ontbreekt, gaat de interesse vooral uit naar alpineskiën. Een van de vragen is of Lindsey Vonn nu wél de snelheidsnummers kan domineren. Haar olympisch verleden – goud op de afdaling en brons op de Super-G – past niet bij haar statuur. De 33-jarige Amerikaanse won al tachtig wereldbekerwedstrijden en is nog zes overwinning verwijderd van de Zweedse recordhouder Ingemar Stenmark.

Mikaela Shiffrin is de andere Amerikaanse naar wie belangstellend wordt uitgekeken. Als achttienjarige debutant won ze het slalomgoud in Sotsji. Onder normale omstandigheden zou een volgende gouden medaille geen probleem moeten zijn, maar Shiffrin kreeg twee weken voor de Spelen te maken met een vormcrisis. Zij zegde alle races tot ‘Pyeongchang’ af om zichzelf te herpakken.

Een populaire sport op Winterspelen is kunstrijden. Bij de vrouwen meldt zich de vijftienjarige Russin Alina Zagitova. Zij strijdt vooral tegen haar landgenote Evgenia Medvedeva. Bij de mannen wordt er een duel om goud verwacht tussen de Japanse titelverdediger Yuzuru Hanyu en de Spaanse zesvoudig Europees kampioen Javier Fernandez López.

IJshockey gedevalueerd

IJshockey op de Spelen was altijd ‘hot’, maar deze keer is het toernooi zwaar gedevalueerd vanwege het ontbreken van de NHL-spelers. De organisatie van de Noord-Amerikaanse profcompetitie heeft geen overeenstemming met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bereikt over de financiële voorwaarden.

Grote afwezige in Pyeongchang is Ole Einar Bjørndalen, de skiloper die met dertien medailles – waarvan acht gouden – de succesvolste deelnemer aan de Winterspelen ooit is. De 44-jarige Noorse biatleet wist zich niet te plaatsen voor wat zijn zevende Spelen hadden moeten worden. Naar verwachting wordt het bij biathlon een tweestrijd tussen de Fransman Martin Fourcade en de Noor Johannes Thingnes Bø. Primeur: voor het eerst komen er twee Belgische biatleten in actie. Michael Rösch en Florent Claude, een genaturaliseerde Duitser en Fransman, maar ze zijn erbij voor België.