Aanslag door neofascist: Italiaans rechts profiteert

Verkiezingscampagne Italië Nadat een neofascist zwarte migranten neerschoot draait de Italiaanse campagne nu ineens om migratie. Dat komt rechts het beste uit.

De zwarte Alfa van waaruit de racist Luca Traini Afrikaanse migranten beschoot
De zwarte Alfa van waaruit de racist Luca Traini Afrikaanse migranten beschoot Foto Carabinieri via Reuters

De racistische raid door een neofascist, zaterdag, plaatste het thema ‘migratie’ centraal in de Italiaanse verkiezingscampagne – tot tevredenheid van de rechtse alliantie.

Twee uur lang reed de 28-jarige Luca Traini door het stadje Macerata, vanuit zijn zwarte Alfa 147 schietend op zwarte Afrikaanse migranten. Zes mensen raakten daarbij gewond. Daarna deed hij de Italiaanse driekleur om, bracht de fascistische Romeinse groet en liet zich arresteren.

Zijn advocaat vertelde woensdag aan Italiaanse media dat Traini van veel kanten steunbetuigingen krijgt. Hij onderstreepte dat zijn cliënt niet op kinderen wilde schieten en tot zijn daad kwam door de moord, een paar dagen ervoor, op een jonge Romeinse vrouw wier stoffelijke resten verdeeld over twee koffers werden gevonden. In verband hiermee is een Nigeriaanse drugshandelaar uit Macerata aangehouden.

Ging het in de verkiezingscampagne tot zaterdag over werkgelegenheid en een flat tax, nu staat migratie centraal. „Iedereen moet zich schuldig voelen: zij die het probleem hebben overdreven en zij die het probleem hebben genegeerd’’, zei de advocaat van Traini. President Mattarella probeerde de polemiek te stoppen met de waarschuwing dat verlies aan gemeenschapszin leidt tot geweld. De politieke hoofdrolspelers geven hun eigen draai aan de schietpartij, met veel ‘ja, maar’.