Rabobank-dochter schikt voor 298 miljoen euro in witwaszaak

In de zaak zouden Mexicaanse drugsbazen filialen van de Californische RNA hebben gebruikt om geld wit te wassen.

Een filiaal van de Rabobank in Thousand Oaks, Californië.
Een filiaal van de Rabobank in Thousand Oaks, Californië. Foto Mark J. Terrill/AP

Rabobank National Association, een Amerikaanse dochter van de Nederlandse bank, heeft woensdag voor een bedrag van omgerekend 298 miljoen euro geschikt met de Amerikaanse autoriteiten in een omvangrijke witwaszaak. De schikking was verwacht. In het vierde kwartaal van 2017 reserveerde RNA al omgerekend 310 miljoen euro voor de schikking.

In de zaak zouden Mexicaanse drugsbazen filialen van de Californische RNA hebben gebruikt om geld wit te wassen. De drugskartels stortten het geld dat ze hadden verkregen met hun criminele activiteiten op rekeningen bij de Rabobank. Dat geld werd later in contanten met vrachtwagens teruggereden naar Mexico.

Onderzoek belemmerd

De Rabobank heeft toegegeven dat medewerkers informatie achterhielden voor de Amerikaanse bankenwaakhond OCC die in 2013 begon met het onderzoek naar de witwaspraktijken. De schuldbekentenis is onderdeel van de schikkingsovereenkomst.

Bestuursvoorzitter van Rabobank Wiebe Draijer noemt de overtredingen in een verklaring “ernstig, betreurenswaardig en onaanvaardbaar” en benadrukt dat ze voor 2014 plaatsvonden. Hij zegt dat Rabobank en RNA “volledig hebben meegewerkt aan de onderzoeken door de autoriteiten” en dat RNA zijn interne controles inmiddels heeft verbeterd.

De schikking van bijna 300 miljoen euro is een van de grootste Amerikaanse schikkingen waarbij Mexicaans drugsgeld is betrokken, volgens persbureau AP, al moest de Britse bank HSBC in 2012 1,9 miljard dollar betalen in een vergelijkbare zaak.

Verdachte transacties

In december werd al bekend dat de hooggeplaatste Rabobank-medewerker G.M. Martin een deal had gesloten met de Amerikaanse justitie. In ruil voor zijn medewerking aan het onderzoek zou zijn vervolging met twee jaar worden uitgesteld, volgens AP. Martin, die als compliance-functionaris witwaspraktijken bij de bank onderzocht, heeft toegegeven dat hij verder onderzoek naar verdachte transacties blokkeerde of belemmerde.

Martin zou bijvoorbeeld een oogje dicht hebben geknepen bij transacties ter waarde van meer dan tien miljoen dollar door een Mexicaanse klant. Ondanks waarschuwingen voor de verdachte activiteiten, zou hij geen verder onderzoek hebben ingesteld. De Rabo-vestiging in het Californische stadje Calexico, dat tegen de Mexicaanse grens ligt, zou volgens onderzoekers meer zaken willen doen.

In 2011 sloten Amerikaanse autoriteiten de rekening omdat die gebruikt zou worden voor het witwassen van drugsgeld. Het filiaal in Calexico moest sluiten. Ook een Rabobank in Tecate, een andere Amerikaanse grensstad, moest sluiten na verdachte transacties.

Ook in 2013 moest de Rabobank schikken in een groot schandaal. Toen betaalde de bank 774 miljoen euro in het zogeheten Liborschandaal. Medewerkers van de Rabobank bleken jarenlang te hebben gesjoemeld met de Libor, de rentevoet die banken in de Londense City gebruiken als ze geld aan elkaar uitlenen. De affaire was voor toenmalig bestuursvoorzitter Piet Moerland aanleiding vervroegd op te stappen.