Energie

Eerste zonnecentrale in de Noordzee op komst

Zes Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen gaan de komende drie jaar proberen om de eerste zonnecentrale op zee te bouwen. Deze ‘zonnefarm’ komt 15 kilometer uit de kust van Scheveningen en zal een oppervlakte beslaan van 2.500 vierkante meter. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat betaalt mee.

De initiatiefnemer, offshorebedrijf Oceans of Energy uit Leiden, verwacht dat de zonnepanelen op zee gemiddeld zo’n 15 procent meer stroom kunnen opwekken dan op land. Op zee is er meer zon en reflecterend zonlicht. Ook blijven de panelen koeler, wat de prestaties ten goede komt.

Het Leidse bedrijf werkt samen met de kennisinstituten TNO, ECN (energieonderzoek) en Marin (maritiem onderzoek) en energiebedrijf TAQA uit de Verenigde Arabische Emiraten. De Universiteit Utrecht doet mee aan het onderzoek naar de energieproductie.

Als de resultaten goed zijn, kunnen er meer ‘zonnefarms’ komen. Volgens Oceans of Energy kunnen ze gebouwd worden tussen de windmolens die nu al in de Noordzee staan. Op die manier wordt er op hetzelfde oppervlak meer duurzame energie opgewekt.

De eerste zonnefarm kost 2 miljoen euro. 1,4 miljoen komt van het ministerie. (NRC)