Dodental aardbeving Taiwan loopt op tot tien

Minstens tweehonderdzestig mensen raakten gewond. Een hotel in de kustplaats Hualien stortte gedeeltelijk in door de beving van 6,4 op de schaal van Richter.

Sporthallen in Hualien vangen slachtoffers van de aardbeving op.
Sporthallen in Hualien vangen slachtoffers van de aardbeving op. Foto Anthony Wallace/AFP

Een zware aardbeving voor de kust van Taiwan dinsdag heeft ten minste tien levens geëist. Meer dan tweehonderdvijftig mensen raakten gewond, meldt het National Fire Agency. Bijna zestig personen zijn vermist. Meerdere gebouwen, waaronder een hotel in de kustplaats Hualien, stortten gedeeltelijk in door het natuurgeweld.

De beving van 6,4 op de schaal van Richter vond rond 23.50 uur (lokale tijd) plaats. Het centrum lag zo’n twintig kilometer ten oosten van het eiland. De aardbeving vond plaats op een diepte van vermoedelijk tien kilometer en volgde op een reeks minder zware bevingen. Er is geen tsunamiwaarschuwing uitgegeven.

‘Geen kans voorbij laten gaan mensen te redden’

Hulpdiensten zijn donderdag nog steeds bezig om overlevenden te redden, meldt persbureau AP. Ze gebruiken stalen balken om de gedeeltelijk ingestorte gebouwen te stabiliseren. Volgens president Tsai Ing-wen blijven de hulpdiensten aan het werk tot alle overlevenden zijn gered.

“Ik heb de reddingsmedewerkers opgedragen geen enkele kans voorbij te laten gaan om mensen te redden, maar ze moeten ook hun eigen veiligheid in gedachten houden.”

Beelden op sociale media tonen dat ook meerdere andere gebouwen en wegen zwaar zijn beschadigd. Twee bruggen in de stad mogen niet meer worden gebruikt omdat er barsten in zitten. Op de aardbeving volgden zo’n tweehonderd naschokken, meldt persbureau Reuters.

Populaire vakantiebestemming

Hualien is een populaire vakantiebestemming met zo’n 100.000 inwoners. Afgelopen weekend kampte de regio nog met een andere zware beving met een kracht van 6,1. Taiwan bevindt zich in de buurt van een gebied waar twee tektonische platen samenkomen en het eiland wordt regelmatig geteisterd door aardbevingen. Een beving met een kracht van 7,6 eiste in 1999 meer dan 2.000 levens op het eiland. In 2016 vielen door een beving meer dan honderd doden in het zuiden van Taiwan.