Tientallen burgerdoden na luchtaanvallen in Syrië

Ook zijn de Verenigde Naties een onderzoek gestart naar mogelijke gasaanvallen in Oost-Ghouta en Idlib.

De Syrische Witte Helmen hulporganisatie zoekt naar overlevenden in het puin in een wijk in Oost-Ghouta.
De Syrische Witte Helmen hulporganisatie zoekt naar overlevenden in het puin in een wijk in Oost-Ghouta. Foto Syrian Civil Defense White Helmets / AP

Bij luchtaanvallen van de Russische en Syrische regeringslegers zijn dinsdag ten minste 25 burgerdoden gevallen in Oost-Ghouta, een buitenwijk van Damascus. Dit meldt de Syrische hulporganisatie de Witte Helmen aan persbureau AP. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gaat het om minstens 60 dodelijke slachtoffers, onder wie tien kinderen, schrijft AFP.

In dezelfde regio zijn de Verenigde Naties (VN) begonnen aan een onderzoek naar het mogelijke gebruik van chloorgas tegen burgers. Minstens tien steden en dorpen waren doelwit tijdens de luchtaanvallen; hierbij zijn zeker drie ziekenhuizen geraakt. Er wordt nog steeds gezocht naar overlevenden onder het puin.

Illegaal chloorgas

Bij aanvallen in Oost-Ghouta en de regio Idlib is ook het illegale chloorgas gebruikt, zeggen vertegenwoordigers van de rebellen. De Verenigde Naties (VN) zijn een onderzoek begonnen om te kijken of bij de aanvallen gebruik is gemaakt van chloorgas. De VS lieten in een reactie weten bereid te zijn het Syrische leger aan te vallen, als dat nodig is om chemische aanvallen in de toekomst te voorkomen.

De twee regio’s werden na afspraken tussen Rusland, Iran en Turkije vorig jaar bestempeld als “de-escalatiezones”. Paulo Pinheiro, voorzitter van de onafhankelijke VN-onderzoekscommissie voor Syrië, zegt dat de recente aanvallen op de regio “de spot drijven” met deze status.

Russische piloot omgekomen

De aanvallen van dinsdag zijn de tweede op rij met veel burgerslachtoffers; maandag kwamen 28 burgers om in rebellengebieden in Syrië. De Russisch-Syrische coalitie heeft sinds afgelopen weekend haar aanvallen versterkt na het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig door rebellen. Hierbij kwam de piloot om.

De VN roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren van een maand lang. Dit zou het voor hulporganisaties mogelijk maken om burgers van voedsel en medicijnen te voorzien. Naar schatting van de VN zijn 700.000 mensen in Oost-Ghouta en Idlib afgesneden van humanitaire hulp.