In beeld

SpaceX

Ruimtevaart is nooit zonder problemen. Pas na zes jaar lukte het ruimtevaartbedrijf SpaceX - opgericht in 2002 - om een raket onbeschadigd te lanceren. Maar ook daarna ontplofte regelmatig een raket. Topman Elon Musk blijft echter vastbesloten: zonder fouten kunnen we ook niet leren. En zie: in 2015 wist SpaceX een verbijsterend kunstje te klaren: een rakettrap die achterwaarts weer landt op aarde, klaar voor hergebruik. Inmiddels heeft SpaceX al veel vrachten naar het ISS gebracht. Deze week is een nieuw spannend moment voor SpaceX, de proeflancering van de driedubbele raket Falcon Heavy, de zwaarste raket ooit, na de Saturnusraket die vijftig jaar geleden in het Apollo-maanproject werd gebruikt. Het kan misgaan, heeft Musk al gewaarschuwd. Maar daar leert SpaceX dan weer van.
De Spacex Falcon Heavy raket is met succes gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center op Cape Canaveral in Florida.
Foto Joe Skipper / Reuters
2012: De door SpaceX zelf ontworpen Merlin-motoren voor de Falcon-raketten worden gemonteerd in het hoofdkwartier van SpaceX in Californië.
Foto SpaceX
De hangar van SpaceX in april 2017, bij het door Apollo geworden beroemde ´Launch Complex 39A´ waarvandaan ook ooit de Saturnusraketten naar de maan vertrokken. Hiervandaan zal ook de SpaceX Falcon Heavy vertrekken.
Foto SpaceX
2013: de succesvolle SpaceX-raket Falcon 9 staat klaar voor lancering op de basis Vandenberg in Californië
Foto SpaceX
Het testen van de Merlin 1 D-raketmotor, in 2012.
Foto SpaceX
De lancering van een Falcon 9, vanaf Vandenberg Air Force Base, op 22 december 2017, die schitterende lichteffecten boven Californië veroorzaakte.
Foto SpaceX
Een van de succesnummers van SpaceX: de Dragon vrachtmodule, die hier vastzit aan het International Space Station, op 7 januari 2018. Beneden is Brazilië te zien.
Foto AFP Photo/NASA
Ooit een onvoorstelbaar kunststukje, nu routine: het landen van de Booster Rocket van de Falcon, ter hergebruik. Hier op 14 januari, 2017, op een schip in zee.
Foto SpaceX
En hij is overeind gebleven! Grote vreugde over de landing van de eerste trap van de Falcon 9 op 11 april 2016. Eerdere landingen lukten bijna, maar eindigden toch met het fatale omvallen van de booster. Nu ging eindelijk alles goed. SpaceX had geleerd van de eerdere mislukkingen, c.q. bijna-successen.
Foto EPA/SpaceX
Lancering en landing van een Falcon 9, op een foto met openingstijd van 8 minuten, vanaf Cape Canaveral Air Force Station.
Foto Malcolm Denemark/Florida Today via AP
Lancering van een Falcon 9 op 3 juni 2017, vanaf Cape Canaveral Launch Complex 39A, het beroemde lanceerplatform van Apollo.
Foto SpaceX
De SpaceX vrachtmodule Dragon op weg naar het International Space Station, op 25 mei 2012.
Foto EPA/Roscosmos
Werknemers van SpaceX kijken naar lancering, op het hoofdkwartier van het bedrijf in Californië.
Foto SpaceX
Proefopstelling van de Falcon Heavy met de Tesla als lading, op 6 december 2017. Bij de eerste lancering zal de Falcon Heavy een rode Tesla de ruimte inschieten, een grapje van topman Elon Musk die ook directeur van Tesla is.
Foto SpaceX
De Falcon Heavy met zijn karakteristieke driedubbele boosters, staat klaar op het lanceerplatform, eind december 2017.
Foto EPA/SpaceX