Oppositieleider Malediven vraagt India in te grijpen

In de eilandengroep in de Indiase oceaan zijn de spanningen hoog opgelopen na een conflict tussen de president en het Hooggerechtshof.

Foto AFP Photo

De oppositieleider op de Malediven Mohamed Nasheed heeft India gevraagd in te grijpen naar aanleiding van de constitutionele crisis binnen de eilandengroep. Dat bericht Reuters dinsdag. Maandag werd in de Malediven de noodtoestand uitgeroepen.

President Abdulla Yameen riep maandag voor vijftien dagen de noodtoestand uit wegens een conflict met de hoogste rechters van het land. Het Hooggerechtshof bepaalde vorige week dat gevangen oppositieleiders van de eilandengroep in de Indische Oceaan moeten worden vrijgelaten. Negen van Yameens tegenstanders zijn veroordeeld op basis van nieuwe anti-terreurwetten. Ook oordeelde het hof dat de veroordeling van ex-president Mohamed Nasheed moet worden ingetrokken.

Politieke gevangenen bevrijden

Volgens Nasheed heeft president Yameen de noodtoestand “onrechtmatig uitgeroepen” en moet hij daarom worden afgezet. Nasheed werd in 2008 democratisch verkozen maar verloor in 2013 van Yameen.

Nasheed vraagt de Indiase overheid om het leger te sturen om de rechters en politieke gevangenen alsnog te bevrijden. Onder hen bevindt zich voormalig-dictator Maumoon Abdul Gayoom die maandag werd gearresteerd. Gayoom is de halfbroer van de huidige president Yameen en was zo’n dertig jaar aan de macht. Tegenwoordig maakt hij deel uit van de oppositie.

Ook roept Nasheed, die zich momenteel in het Verenigd Koninkrijk bevindt, Amerikaanse financiële instanties op om al het betalingsverkeer gedaan door leiders van het huidige regime in de Verenigde Staten, stil te leggen.

Lees ook: Onthullend inzicht in de corrupte elite op de paradijselijke Malediven

Yameen legde de beslissing van de rechters naast zich neer en gaf geen gehoor aan de oproep van de Verenigde Naties, de Europese Unie en India om de oppositieleiders vrij te laten, zo schrijft Al Jazeera. Volgens Yameen is door de beslissing van het Hooggerechtshof de nationale veiligheid in het geding.

Kort na het uitroepen van de noodtoestand bestormden militairen op gezag van Yameen het Hooggerechtshof in de hoofdstad Male. Twee hoge rechters werden daarbij gearresteerd. Critici beschouwen de arrestatie als bewijs dat Yameen zijn macht veilig wil stellen. Volgens Yameen is de noodtoestand van kracht zodat “de staatsgreep” onderzocht kan worden. China en de VS hebben een negatief reisadvies afgegeven voor de eilandengroep, die een populaire vakantiebestemming is.

Indiase interventie zou tot verdere spanningen kunnen leiden, bericht Reuters. In 1988 greep het buurland voor het laatst in.