Ook AEX opent lager na wereldwijde beursverliezen

Maandag sloten de Aziatische beurzen en de Dow Jones in de Verenigde Staten al fors lager.

Beeld ter illustratie: Beursplein 5, waar de Amsterdamse AEX is gevestigd.
Beeld ter illustratie: Beursplein 5, waar de Amsterdamse AEX is gevestigd. Foto Lex van Lieshout / ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag flink lager geopend. De AEX-index op Beursplein 5 opende de handel woensdag met een verlies van 3,5 procent, tot 523,69 punten. In de eerste anderhalf uur van de handel werd dit teruggebracht tot een verlies van een kleine 1,9 procent. Alle 25 hoofdfondsen stonden in het rood. De Midkap voor middelgrote fondsen gingen met 3,8 procent omlaag, naar 785,67 punten.

Ook andere Europese beurzen openden fors in de min na het zware koersverlies op Wall Street maandagavond. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt zagen rond 3 procent aan waarde verdampen. De aandelenbeurzen in Azië gingen dinsdag eveneens hard onderuit. De toonaangevende Japanse graadmeter Nikkei was bij zijn sluiting dinsdag 4,7 procent gekelderd, meldt persbureau AP.

Grootste puntenverlies sinds november 1990

De Nikkei eindigde dinsdag op 21.610,24 punten. Dat was de laagste dagafsluiting van die beurs sinds oktober vorig jaar. De Japanse hoofdindex raakte eerder op de dag zelfs bijna 7 procent kwijt, oftewel ruim 1.560 punten. Dat was het grootste puntenverlies sinds november 1990. Later op de dag herstelde de beurs dus nog een klein beetje.

In Hongkong tekende de Hang Seng-index een tussentijds verlies op van 4,1 procent en de beurs in Shanghai leverde 2,4 procent in. De Kospi in Seoul verloor 1,4 procent.

Lees ook deze vooruitblikkende analyse van NRC-redacteur Maarten Schinkel: ‘Amerika eerst’ raakt nu ook beurzen

Dow Jones kampt met grootste verlies sinds 2011

Maandagavond sloot de Dow Jones-index, de belangrijkste index op Wall Street, met een verlies van 4,6 procent. Dat was het grootste verlies sinds 2011. Beleggers maken zich zorgen over mogelijke renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank. Daarnaast drukt een sterke inflatie de koersen. In grote economieën kan die inflatie volgens economen oplopen tot boven de 2 tot 3 procent, een maximumgrens die volgens centrale banken essentieel is voor een goed functionerende economie.