ANC-top stelt vergadering over toekomst Zuma uit

De partij laat weten dat er “vruchtbare discussies” zijn geweest tussen de Zuid-Afrikaanse president en vice-president Cyril Ramaphosa.

De Zuid-Afrikaanse president Zuma.
De Zuid-Afrikaanse president Zuma. Foto Tiksa Negeri/Reuters

Een vergadering van de ANC-top waarin gesproken zou worden over het lot van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma, is uitgesteld tot later deze maand. Dat heeft de politieke partij volgens een woordvoerder besloten na “vruchtbare discussies” tussen de president en vice-president Cyril Ramaphosa, meldt Reuters. Zuma staat onder toenemende druk om op te stappen.

Komende woensdag zouden zes topbestuurders van het ANC bijeen komen om “een kwestie van ernstige zorg” te bespreken. Mogelijk zou het comité besluiten om Zuma terug te roepen. Die vergadering is nu uitgesteld tot het weekend van 17 februari. De week erna op 22 februari wordt een stemming gehouden over een motie van wantrouwen tegen de president die is ingediend door de oppositie.

State of the Nation ook uitgesteld

De jaarlijkse toespraak die de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma later deze week zou houden, werd eerder op dinsdag al uitgesteld. Dat zou volgens parlementsvoorzitter en ANC-partijgenoot Baleka Mbeta “in het belang van het parlement en het land” zijn. Oppositiepartijen hadden al eerder opgeroepen om de zogeheten State of the Nation Adress donderdag uit te stellen totdat Zuma is afgezet of afgetreden. Ook beloofden ze de toespraak te verstoren als Zuma nog steeds staatshoofd zou zijn.

Lees over de strijd binnen het ANC: Strijd binnen het ANC begint nu echt

Het is sowieso de vraag of de president zal luisteren naar een beslissing van zijn partij, aangezien hij afgelopen zondag nog weigerde af te treden na een huisbezoek van de partijtop. Ook waren er dinsdag geruchten dat Zuma overweegt om vice-president Ramaphosa af te zetten en te vervangen door zijn vrouw Nkosazana Dlamini-Zuma. De president ontkent dit.

Corruptieschandalen

Het presidentschap van Zuma wordt geplaagd door corruptieschandalen en een teruglopende economie. Afgelopen december werd Zuma’s functie als partijleider van het ANC al overgenomen door vice-president Cyril Ramaphosa.

Eerdere pogingen om Zuma af te zetten mislukten, maar steeds meer partijgenoten willen dat de president vertrekt. Zuma’s tweede termijn eindigt halverwege volgend jaar.