Huiseigenaren

Eigen Huis start proefproces tegen hoge boeterente op hypotheek

Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond slepen Delta Lloyd voor de rechter, omdat ze vinden dat de geldverstrekker bij het oversluiten van hypotheken vóór 14 juli 2016 te hoge boeterentes rekende. Het gaat om een proefproces. Zo willen ze afdwingen dat Delta Lloyd volgens de richtlijnen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een herberekening van kosten maakt voor klanten die hun hypotheek oversloten, of hun hypotheek boven de boetevrije ruimte hebben afgelost. Die nieuwe regels traden op 14 juli 2016 in werking. Als Delta Lloyd de zaak verliest opent dat de weg voor klanten van andere banken om te veel betaalde boeterente terug te krijgen. Tussen 2011 en 2016 hebben zo’n 100.000 huiseigenaren hun hypotheek vervroegd overgesloten naar een lagere rente (ANP)