Goederenvervoer

Meer containers via Nederlandse havens

Aankomst in haven Rotterdam.
Aankomst in haven Rotterdam. Foto ANP

Nederlandse zeehavens verwerken steeds meer containers. In de eerste drie kwartalen van vorig jaar steeg de aanvoer van goederen per container met 13 procent. De doorvoer van geloste containers naar andere zeehavens wereldwijd steeg in de periode met 30 procent. Deze goederenstroom is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) goed voor tweederde van de groei. De totale goederenoverslag steeg in de eerste negen maanden van 2017 met 2 procent. Containers beslaan eenvijfde van het totale gewicht van 46 miljoen ton dat in de zeehavens werd gelost. Ongeveer vier op de tien containers werden in de meetperiode ongeopend doorgevoerd; veel containers met hout uit Finland, Rusland en Zweden worden in Rotterdam overgeslagen met als eindbestemming China. Rotterdam is verreweg de grootste van de Nederlandse zeehavens. Eenderde van alle containers die in Rotterdam worden gelost, is bestemd voor doorvoer. Sinds twee containerterminals op de Tweede Maasvlakte in 2015 in gebruik zijn genomen, stijgt het aantal aangevoerde containers sterk. (ANP)