Trumpblog

Trump geeft FBI-memo Democraten niet vrij

Memo democraten 'te lang'

Een 'tegenmemo' van de Democraten uit het Amerikaanse congres over het FBI-onderzoek naar Russische beïnvloeding van de presidentsverkiezingen in 2016, is "zeer politiek en te lang". Dat heeft president Donald Trump zaterdag getwitterd. De memo moet volgens Trump "zwaar geredigeerd" worden voordat het naar buiten kan worden gebracht. De Amerikaanse president moet toestemming geven voor publicatie.

The Democrats sent a very political and long response memo which they knew, because of sources and methods (and more), would have to be heavily redacted, whereupon they would blame the White House for lack of transparency. Told them to re-do and send back in proper form!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 10, 2018

Gisteren werd al bekend dat Trump publicatie van de memo had tegengehouden. Toen werd gesteld dat het document volgens de president een aantal "vertrouwelijke en gevoelige passages" bevatte - zie hieronder.

Trump geeft FBI-memo Democraten niet vrij

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag een memo tegengehouden over het FBI-onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en de mogelijke banden tussen het land en het campagneteam van Trump. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van het Witte Huis.

De 'tegenmemo', opgesteld door de Democraten, bevat volgens de president een aantal "vertrouwelijke en gevoelige passages". De commissie besloot eerder unaniem om het document vrij te geven, maar daar was nog wel goedkeuring voor nodig van Trump.

De memo van de Democraten is een reactie op een vier pagina's tellend document van de Republikeinen dat eerder door Trump wel is vrijgegeven.

Machtsmisbruik

In dat document stond dat de FBI vooringenomen was toen het begon aan het onderzoek naar de Russische invloed op de Amerikaanse verkiezingen. Ook werden in de memo hoge functionarissen ervan beschuldigd hun “macht te hebben misbruikt” om toestemming te krijgen om Carter Page, de voormalig buitenlandadviseur van Trump, af te luisteren.

De Democraten wilden met het nieuwe document de claims weerleggen, maar dat laat Trump dus niet gebeuren.

Trump neemt het op voor opgestapte secretaris

President Trump heeft het vrijdag opgenomen voor zijn voormalige secretaris Rob Porter, die woensdag opstapte wegens beschuldigingen van huiselijk geweld. Dat meldt persbureau Reuters.

"Hij zegt dat hij onschuldig is. Dat moet je in je achterhoofd houden. Hij heeft heel krachtig gezegd dat hij het niet heeft gedaan", zei Trump tegen verslaggevers in het Witte Huis.

"We wensen hem het allerbeste. Hij gaat duidelijk door een lastige periode en hij heeft uitstekend werk verricht in het Witte Huis. We hopen dat er een prachtige loopbaan voor hem in het verschiet ligt."

Twee ex-vrouwen van Porter beweerden in de Britse tabloid The Daily Mail dat ze door hem zijn geslagen en vernederd. De krant publiceerde ook foto's waarop de vrouwen met blauwe plekken te zien zijn. Volgens The New York Times zou het geweld bekend zijn geweest binnen het Witte Huis.

Volgens Porter is er niets waar van de beschuldigingen, die hij "belachelijk" noemt. "Het werkelijke verhaal achter deze foto's is zoveel anders dan nu wordt gepresenteerd."

Pelosi breekt record met toespraak over dreamers

Nancy Pelosi, de Democratische leider van het Huis van Afgevaardigden, heeft woensdag een toespraak van meer dan acht uur gehouden over de zogenoemde dreamers. Het is de langste speech die ooit gehouden is in het Huis. Het vorige record werd in 1909 gezet en stond op vijf uur en 15 minuten, meldt persbureau AFP.

Pelosi las onder meer persoonlijke brieven voor van immigranten die op jonge leeftijd naar de VS verhuisden. 700 duizend van deze "dromers" hebben geen geldige verblijfsvergunning, maar mogen dankzij de wet DACA werken en studeren in de VS. In september besloot de regering-Trump de wet in te trekken.

De Democraten maken zich sindsdien hard voor een nieuwe oplossing voor de migranten. Vorige maand leidde een debat over het onderwerp tot een shutdown van de Amerikaanse overheid.

Secretaris van Trump stapt op na beschuldigingen huiselijk geweld

De secretaris van het Witte Huis, Rob Porter, heeft woensdagavond lokale tijd zijn vertrek aangekondigd. Porter neemt ontslag nadat onlangs twee ex-vrouwen hem beschuldigden van huiselijk geweld.

De vrouwen vertelden aan de Britse tabloid The Daily Mail over gewelddadig gedrag door Porter: hij zou hen beiden hebben geslagen en emotioneel en fysiek hebben vernederd. De krant publiceerde daarbij ook foto's van de vrouwen, waarop te zien is dat zij blauwe plekken hadden in het gezicht.

Porter ontkent de beschuldigingen en noemt die in een geschreven verklaring "simpelweg onwaar" en "belachelijk". "Het werkelijke verhaal achter deze foto's is zoveel anders dan nu wordt gepresenteerd."

The New York Times schrijft dat het huiselijk geweld binnen het Witte Huis geen geheim zou zijn geweest.

Sarah Sanders just read a statement from Rob Porter, not denying allegations by his two ex-wives that he beat them during their marriage.

Stunning to hear this very personal non-denial of domestic abuse being read from the White House podium. pic.twitter.com/IFJ0XSLdnU

— Christina Wilkie (@christinawilkie) February 7, 2018

Als secretaris van Donald Trump vervulde Porter een belangrijke rol in het Witte Huis. Zo beheerde hij de agenda van de president en bepaalde hij samen met stafchef John Kelly wie toegang krijgt tot de Oval Office en welke stukken op Trumps bureau belanden. Persbureau AP schrijft dat Porter lang werd gesteund door Kelly en anderen in het Witte Huis.

Maar woensdag liet Kelly weten dat "nieuwe aantijgingen aan het licht zijn gekomen waarover ik geschokt ben." Het is niet bekend over welke nieuwe beschuldigingen het gaat. Porter zelf kondigde een "transitieperiode" aan waarin kan worden gezocht naar zijn opvolger.

Dit jaar verwacht: tanks en militairen voor het Witte Huis

Waarschijnlijk trekken er later dit jaar tanks en militairen voorbij aan het Witte Huis. President Trump heeft zijn strijdkrachten opgedragen een grote militaire parade te organiseren, meldt The Washington Post woensdag.

Trump is geïnspireerd door de parade die hij vorig jaar in Parijs bijwoonde tijdens zijn bezoek aan de Franse president Emmanuel Macron. "Ik wil net zo'n optocht als in Frankrijk", zou hij hebben gezegd. Wanneer het spektakel precies gaat plaatsvinden, is nog onbekend.

Lees ook: Trump geeft opdracht voor grote militaire parade

Trump speelt met idee van nieuwe 'shutdown'

Strenge immigratiewetgeving is voor president Donald Trump zo belangrijk dat hij er zelfs een nieuwe 'shutdown' van de federale overheid voor over heeft. Trump moedigde deze optie aan tijdens een bijeenkomst met juristen in het Witte Huis, meldt de Amerikaanse tv-zender NBC.

Trump pleitte zojuist op tv voor een nieuwe sluiting van de federale overheid. 'Let’s have a shutdown, we’ll do a shutdown, and it's worth it for our country.' pic.twitter.com/1jds0OWxR8

— Guus Valk (@apjvalk) February 6, 2018

Volgens Witte Huis-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders moeten we de woorden van president Trump niet zo letterlijk nemen.

"We pleiten niet voor een shutdown, de Democraten doen hun werk niet goed. De president wil een langetermijnoplossing voor immigratie en we hopen dat de Democraten meewerken met een oplossing."

Twee weken geleden was er daadwerkelijk een sluiting van de Amerikaanse federale overheid. Het was de eerste shutdown sinds 2013 en voor het eerst sinds 1979 dat het gebeurde terwijl één partij zowel het Congres als het Witte Huis in handen heeft. Democratische senatoren waren echter nodig om een nieuwe financieringswet in stemming te brengen, maar weigerden dit omdat er niets in stond voor de ongeveer 700.000 kinderen van migranten zonder verblijfstatus.

Na drie dagen werd er een compromis bereikt. De Republikeinen zijn bereid te praten met de Democraten over een oplossing over het lot van de zogeheten 'Dreamers'.

'Bannon weigert te getuigen voor Huis van Afgevaardigden'

Dinsdag zou Trumps voormalige topstrateeg Steve Bannon voor de tweede keer getuigen voor de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, die onderzoek doet naar het web van Russische connecties rond Trump. Dit verhoor zou zijn uitgesteld omdat Bannon voorwaarden stelt, zo bericht Politico.

Lees ook: Leiden de draadjes in de Rusland-affaire naar Trump?

Bannon zou pas mee willen werken zodra een compromis is bereikt over de reikwijdte van het verhoor. Hij zou niet willen praten over zijn tijd in het Witte Huis en het transitieteam waar hij deel van uitmaakte, maar alleen over zijn rol als campagneleider. In januari werd Bannon ook al ondervraagd door dezelfde commissie. Hij weigerde toen ook al na "instructies van het Witte Huis" om vragen te beantwoorden over zijn tijd als Trumps strateeg.

Na de rassenrellen in Charlottesville in augustus vorig jaar stopte Bannon als topstrateeg. Weigering te getuigen kan leiden tot een aanhouding wegens minachting van het Congres. Wel zou Bannon hebben ingestemd met een verhoor door oud FBI-directeur Robert Mueller. Begin januari werd hij gedagvaard door Mueller, meldde CNN. Muellers onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie staat los van de drie aparte Ruslandonderzoeken van het Congres.

'Advocaten raden Trump verhoor door Mueller af'

Advocaten van Donald Trump hebben de Amerikaanse president afgeraden in gesprek te gaan met Robert Mueller, speciaal aanklager in het Ruslandonderzoek. Dat schrijft The New York Times maandag.

Trumps advocaten zijn bezorgd dat de president, die zichzelf regelmatig tegenspreekt en feitelijke onjuistheden verkondigt, zal worden beschuldigd van meineed, zo schrijft de krant.

Samenwerking met Rusland ontkend

Trump zelf zei eerder "uit te zien" naar het gesprek met Mueller. De speciaal aanklager leidt het onderzoek naar de mogelijke inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Ook de rol van Trump en zijn team hierin wordt onderzocht. Trump zelf heeft een dergelijke samenwerking met Rusland altijd ontkend. In juni 2017 zou Trump Mueller hebben willen ontslaan. Of Trump definitief met Mueller gaat praten, wordt de komende weken besloten.