OM: Willem Holleeder had veelvuldig contact met zussen

Willem Holleeder wordt beschuldigd van betrokkenheid bij vijf liquidaties, één doodslag en één poging tot moord.

De advocaten van Holleeder komen aan bij de rechtbank in Amsterdam.
De advocaten van Holleeder komen aan bij de rechtbank in Amsterdam. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Al in de eerste twee uur van de strafzaak, die ten minste een jaar zal duren, zijn ze recht tegenover elkaar komen staan: Willem Holleeder en zijn jongste zus Astrid. Volgens de advocaten van Holleeder hebben Astrid en haar zus Sonja “stelselmatig gelogen” over hun broer en hun motief om te getuigen.

Die leugens hebben volgens Holleeders advocaat Sander Janssen deels te maken met de afwikkeling van de erfenis van Cor van Hout, die in 2003 is doodgeschoten en een relatie had met Sonja Holleeder. Holleeder wordt beschuldigd van zes moorden, waaronder die op Cor van Hout.

Het Openbaar Ministerie meldde op zijn beurt dat Holleeder in zijn verklaringen over zijn relatie met zijn zus Astrid aantoonbaar heeft gelogen. Volgens Holleeder heeft hij tot 2013 weinig contact gehad met zijn zus Astrid. Daarmee is volgens Willem de stelling dat Astrid zijn vertrouweling is geweest onjuist.

Veel contact Sonja en Willem

Uit onderzoek van justitie blijkt echter dat Holleeder heel veel contact heeft gehad met zijn zus. Uit historische gegevens blijkt dat Willem en Astrid sinds 2000 veelvuldig met elkaar belden. Omdat Astrid advocate was, is een groot deel van de inhoud van die gesprekken vernietigd. Toch blijkt dat er ruim vijfhonderd gesprekken bewaard zijn gebleven uit de periode tussen 2000 en 2006.

Uit bezoekersgegevens van de gevangenis blijkt ook dat Astrid na de veroordeling van Willem in 2007 zeker twintig keer bij haar broer op bezoek is geweest. Ook ex-partners van Astrid Holleeder hebben verklaard dat haar broer heel regelmatig bij zijn zus op bezoek kwam. “Hij stond dan buiten de deur te wachten”, aldus een van de getuigen. “Dat Holleeder zijn zus nauwelijks sprak is dus lariekoek”, aldus officier van justitie Lars Stempher.

De rechtbank gaat donderdag verder met het eerste verhoor van Willem Holleeder. Dat gaat vermoedelijk enkele dagen duren en zal gaan over de rol van de Neus in de Amsterdamse onderwereld sinds de Heinekenontvoering in 1983. Volgens de verdediging is die rol veel minder groot dat altijd wordt verondersteld. “De figuur van Holleeder is ten onrechte opgeblazen tot mythische proporties”, aldus advocaat Janssen.

NRC-redacteur Jan Meeus was aanwezig in de rechtszaal, lees zijn verslag op Twitter hier terug.

NRC houdt een audiovisueel dossier bij over de zaak tegen Holleeder.