Samsung-topman vervroegd vrijgelaten in corruptiezaak

Jay Y. Lee werd eerder veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor omkoping en verduistering.

Lee verlaat het gerechtshof op maandagochtend.
Lee verlaat het gerechtshof op maandagochtend. Foto Dong-a Libo

Samsung-topman Lee Jae-yong, beter bekend als Jay Y. Lee, is maandagochtend vrijgelaten nadat zijn gevangenisstraf kort daarvoor in hoger beroep was opgeschort. De Zuid-Koreaan Lee zat sinds februari 2017 vast en werd in augustus veroordeeld tot vijf jaar cel voor onder meer omkoping en verduistering. Hij ontkent alle aantijgingen.

Een lagere rechtbank achtte vorig jaar bewezen dat Lee persoonlijk betrokken was bij de omkoping van voormalig president Park Geun-hye en haar vriendin Choi Soon-sil. Choi ontving steekpenningen om de regering van Park te overtuigen in te stemmen met een fusie van twee bedrijven binnen de Samsung Group. Door deze fusie kreeg Lee meer macht binnen Samsung. Het Openbaar Ministerie eiste twaalf jaar cel.

Park is de eerste Zuid-Koreaanse president die afgezet is. Haar vertrek leidde tot woede en euforie.

Groot corruptieschandaal

In hoger beroep oordeelde de rechter dat Lee’s betrokkenheid bij de deal met Choi een “passieve naleving van politieke macht” was. Hij is vrijgesproken van omkoping en verduistering maar werd wel schuldig bevonden op enkele andere punten. Hij is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van tweeënhalf jaar, met een proeftijd van vier jaar. Ook is het hem verboden Zuid-Korea te verlaten zonder toestemming van de rechter. Zijn advocaat heeft inmiddels laten weten in cassatie te gaan bij de Hoge Raad, meldt persbureau Reuters.

De affaire rond Lee is onderdeel van het grote corruptieschandaal dat leidde tot het afzetten van ex-president Park Geun-hye. Haar vertrouwelinge Choi kreeg drie jaar celstraf.

Lee is vice-voorzitter van Samsung en kan zijn werk bij het bedrijf weer oppakken. Zijn vader is officieel het hoofd van het elektronicabedrijf, maar door zijn slechte gezondheid is hij hier sinds 2014 weinig actief. Verwacht wordt dat Lee zijn functie binnenkort overneemt.