Oosterhouter (18) aangehouden voor DDoS-aanvallen

De jongeman zou onder meer verantwoordelijk zijn voor aanvallen op de Belastingdienst. Het is niet duidelijk of hij alleen handelde.

Beeld NRC

De politie heeft donderdag een 18-jarige man uit Oosterhout aangehouden die verantwoordelijk wordt gehouden voor een reeks DDoS-aanvallen in Nederland de afgelopen maanden. De hacker zou onder meer recente aanvallen op de Belastingdienst hebben uitgevoerd, schrijft de politie in een verklaring maandag.

Het is nog niet duidelijk of hij alleen handelde, maar volgens de politie zijn de DDoS-aanvallen sinds de aanhouding gestopt. Ook is de woning van de verdachte doorzocht. De politie heeft zijn computer en andere digitale gegevensdragers in beslag genomen voor verder onderzoek.

Lees meer over de DDoS-aanvallen in Nederland: Waarom de bank maar plat blijft gaan

Bij een DDoS-aanval wordt een grote hoeveelheid internetverkeer gecoördineerd afgevuurd op een website, waardoor deze plat komt te liggen. Het hoofd van het Team High Tech Crime van de politie Gert Ras zegt tegen NRC dat de onlinebank Bunq onlangs aangifte deed tegen de verdachte. De bank was de verdachte op het spoor gekomen na een aanval afgelopen september. In eerste instantie werd geen aangifte gedaan tegen de jongeman nadat hij zijn excuses had aangeboden.

‘Connectie met aanvallen op de Belastingdienst’

Omdat de verdachte vervolgens toch verder ging met zijn DDoS-aanvallen, deed Bunq alsnog aangifte. Ras zegt dat “meerdere onderzoeksmiddelen zijn ingezet om zicht te krijgen op zijn handel en wandel”. Vervolgens zou de politie een connectie hebben gevonden met aanvallen op de Belastingdienst vorige week.

Ook zou duidelijk zijn geworden dat de hacker verantwoordelijk was voor aanvallen op de internetsite Tweakers en internetaanbieder Tweak, waarna besloten werd de verdachte aan te houden. De politie onderzoekt “of er een link is naar de recente DDoS-aanvallen op andere grote financiële dienstverleners”, zoals die op de websites van ABN Amro en ING vorige week.

Bunq-oprichter Ali Niknam zegt al “een aantal maanden” de huidige verdachte op het spoor te zijn via een aantal ip-adressen. Ook heeft het bedrijf meerdere tips gekregen van mensen uit de computerwereld. Hoewel Niknam niet wil bevestigen dat het gaat om dezelfde jongeman die in september aanvallen uitvoerden, gaat het volgens Ras om dezelfde persoon.

Aanvallen sinds aanhouding gestopt

Ras zegt dat onderzocht wordt of de verdachte alleen handelde. Hij sluit niet uit dat de jongeman aanvallen door anderen heeft “aangewakkerd”. Ook over het motief van de verdachte is nog weinig duidelijk. Aangezien de politie geen signalen heeft opgemerkt van afpersing hebben de aanvallen “meer het karakter van vandalisme, maar dan wel een heel ernstige vorm”, concludeert Ras.

De verdachte hangt volgens Ras mogelijk een gevangenisstraf van zes jaar of meer boven het hoofd. Dinsdag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris.