Onderdeel inburgeringsexamen geschrapt

Het inburgeringsexamen wordt verkort, omdat er een tekort is aan examinatoren. Nu moeten inburgeraars te lang wachten op het laatste examenonderdeel.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Koen van Weel/ANP

Nieuwkomers hoeven voor hun inburgering geen examen meer te doen in ‘oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt’. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) schrapt dat zogenoemde ‘eindgesprek’ omdat inburgeraars daar nu 15 weken op moeten wachten – door een tekort aan examinatoren

In een brief aan de Tweede Kamer noemt Koolmees de wachttijd „onacceptabel”. Volgens Koolmees is het „bijzonder moeilijk” om aan gekwalificeerde examinatoren te komen. Hij overweegt ook om het hele onderdeel ‘oriëntatie op de arbeidsmarkt’ te laten vallen voor mensen die al aan het werk zijn.

Minstens 64 uur onderwijs

De inburgering bestaat nu uit zes onderdelen: lezen, schrijven, spreken, luisteren, kennis van Nederland en oriëntatie op de arbeidsmarkt. Nieuwkomers krijgen er drie jaar de tijd voor. Door de komst van grote aantallen asielzoekers in 2015 en 2016 zijn er vanaf 2017 wachttijden ontstaan bij de examens voor de inburgering. Wie daardoor over de termijn van drie jaar dreigt heen te gaan, krijgt van het ministerie nu extra tijd.

Om het examenonderdeel over te kunnen slaan, moeten nieuwkomers wel aantonen dat ze minstens 64 uur onderwijs hebben gevolgd over de Nederlandse arbeidsmarkt.

Koolmees heeft al eerder laten weten dat hij het hele inburgeringsstelsel wil veranderen, de komende tijd komt het kabinet met nieuwe plannen.