Nederland trekt ambassadeur terug uit Turkije

Gesprekken met Ankara hebben niet geleid tot een oplossing voor de diplomatieke crisis, aldus minister Halbe Zijlstra.

Aanhangers van de Turkse president Erdogan bij de Nederlandse ambassade in Ankara (maart 2017).
Aanhangers van de Turkse president Erdogan bij de Nederlandse ambassade in Ankara (maart 2017). Foto Umay Berkin/ EPA

Nederland trekt officieel zijn ambassadeur terug uit Turkije. Er is “vooralsnog” geen oplossing in zicht om een einde te maken aan de diplomatieke crisis met Ankara, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken op maandag.

De Nederlandse ambassadeur Kees van Rij mag sinds het begin van het conflict met Turkije, in maart 2017, het land niet in. Minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken, VVD) schrijft in een verklaring:

“De recente gesprekken boden een kans voor Turkije en Nederland om weer nader tot elkaar te komen, maar we zijn het niet eens geworden over de manier waarop normalisatie zou moeten plaatsvinden.”

Daarnaast verleent Nederland ook geen toestemming voor het aantreden van een nieuwe Turkse ambassadeur in Nederland. De diplomatieke gesprekken met Turkije zijn stilgelegd.

Diplomatieke rel in Rotterdam

Het conflict met Turkije ontstond vorig jaar in aanloop naar het Turkse referendum over de positie van president Erdogan. Den Haag verbood kabinetsleden om in Nederland campagne te gaan voeren voor de grondwetswijziging. De landingsrechten van het vliegtuig met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken werden ingetrokken en de minister van Familiezaken mocht niet spreken in het Turkse consulaat in Rotterdam.

Fatma Betül Sayan Kaya kwam met de auto vanuit Duitsland en werd onder zware politiebegeleiding teruggestuurd. Honderden Turkse-Nederlanders die protesteerden werden hardhandig aangepakt door de politie. De beelden van deze rellen leidden in Turkije tot grote verontwaardiging.

Lees ook deze reconstructie van het conflict met Turkije: Waarom laten ze die vrouw niet gewoon binnen?

President Erdogan eiste excuses van Nederland en verbood ambassadeur Van Rij, die in maart 2017 toevallig in Nederland was, de toegang tot zijn land. Daarnaast haalde Erdogan fel uit naar Nederland. Hij noemde ons land fascistisch en “een overblijfsel van het nazisme”.

Geen excuses van Nederland

Het contact tussen Den Haag en Ankara leek de afgelopen tijd juist de goede kant op te gaan. President Erdogan betitelde premier Mark Rutte eind december 2017 als “een oude vriend”. In een interview met NRC zei minister Zijlstra dat Nederland graag het conflict met Turkije wilde beëindigen. Maar het weigert excuses aan te bieden. Zijlstra zei daarover: “wij blijven van mening dat in Rotterdam de soevereiniteit van Nederland werd geschonden”.

Correctie (05-02-2018): In eerdere versie van dit bericht stond ‘duizenden Turkse-Nederlanders die protesteerden werden hardhandig aangepakt door de politie’. Dit is aangepast naar ‘honderden’, wat dichter bij de waarheid komt.