Regering neemt bestuur op eiland Sint-Eustatius over

Volgens een rapport van een ‘commissie van wijzen’ is er sprake van “grove taakverwaarlozing” op het Caribisch eiland.

Het uitzicht op het eiland Sint-Eustatius.
Het uitzicht op het eiland Sint-Eustatius. Foto Lex van Lieshout/ ANP

Met een zeer ingrijpende maatregel wil de regering de orde op het eiland Sint-Eustatius herstellen. Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) heeft op maandag een wetsvoorstel naar de Kamer gestuurd om de eilandsraad te ontbinden en de waarnemend gezaghebber uit zijn functie te ontheffen, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De ingreep volgt op een rapport van een ‘commissie van wijzen’ die op Sint-Eustatius “grove taakverwaarlozing” heeft geconstateerd. Knops zegt in een verklaring:

“Aangezien andere maatregelen het bestuur niet tot inkeer hebben gebracht, zit er maar één ding op: bestuurlijk ingrijpen. Het is de zwaarste maatregel maar nu al het andere faalt, is het de enige mogelijkheid die overblijft. De mensen op Sint-Eustatius verdienen beter.”

De staatssecretaris reist deze week naar het eiland om zijn besluit toe te lichten. Knops benoemt een regeringscommissaris die aanblijft tot het bestuur van Sint-Eustatius “weer in staat is zelf zijn taak naar behoren te vervullen.” Daarna mogen inwoners stemmen voor een nieuwe eilandsraad.

Lees ook deze reportage van september 2017: Sint-Eustatius voelt zich vergeten

‘Klassieke verschijningsvormen van een dictatuur’

Volgens de commissie is er sprake van wetteloosheid, financieel wanbeheer en is de infrastructuur op het eiland verwaarloosd. Burgers worden gediscrimineerd, geïntimideerd, bedreigd en beledigd. Ze ervaren rechtsongelijkheid, aldus het onderzoek van Fredis Refunjol en Jan Franssen. Volgens hen heeft het bestuur van Sint-Eustatius zich buiten de rechtsorde gesteld.

“Het optreden en handelen van het huidige Statiaanse bestuur achten wij onacceptabel. Wetteloosheid, vriendjespolitiek in meer dan te verwachten zin, het negeren van andere gezagsstructuren, het min of meer monopoliseren van radio- en tv-zendtijd voor eigen politieke doeleinden, het willen controleren van de ambtelijke organisatie en overheids-nv’s, intimidatie, dreiging, pressie en belediging, het zijn alle meer klassieke verschijningsvormen van een dictatuur en het streven naar persoonlijke macht dan van uitingen van goed bestuur. Het zich zonder debat toe-eigenen van meer autonomie zien wij als constitutioneel onduldbaar.”

De zogenoemde commissie van wijzen werd in mei 2017 ingesteld door voormalig minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Refunjol is voormalig gouverneur van Aruba en Franssen is lid van de Raad van State.

Ook kritiek op Nederland

Refunjol en Franssen hebben ook kritiek op Nederland. In de afgelopen jaren hebben meerdere kabinetten verzaakt om de bestuurlijke problemen op het Caribisch eiland aan te pakken. Daardoor zijn wegen verwaarloosd, is de watervoorziening niet op orde, zijn woningen niet opgeknapt, functioneert de afvalverwerking niet goed en zijn er flinke achterstanden in het beheer van ondergrondse leidingen. Ook is er niet geïnvesteerd in de haven en het vliegveld.

Het eiland in het Caribisch gebied heeft iets meer dan drieduizend inwoners. Samen met de eilanden Bonaire en Saba is het sinds 2010 een bijzondere gemeente binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Locatie van de eilanden: