Corruptie

Straf Samsung-kopstuk Lee Jae-yong opgeschort, is direct op vrije voeten

Samsung-kopstuk Lee Jae-yong is weer op vrije voeten. Een Zuid-Koreaanse rechter heeft zijn eerdere veroordeling tot vijf jaar gevangenisstraf in hoger beroep opgeschort. De topman van het elektronicaconcern zat sinds februari 2017 vast wegens corruptie. Het gaat om hetzelfde schandaal dat ook leidde tot het aftreden van president Park Geun-hye. Lee zou voor vele miljoenen aan steekpenningen hebben betaald aan een vertrouweling van het voormalige staatshoofd. Volgens de beschuldigingen wilde hij zo steun krijgen bij de overheid om zijn vader bij Samsung van de troon te stoten. Zelf heeft Lee echter altijd ontkend iets verkeerds gedaan te hebben. Lee kondigde aan tegen de uitspraak in beroep te gaan, omdat hij er niet mee eens is dat hij toch nog op sommige punten schuldig is bevonden. (ANP)