Boek Willem Vermeend weer terug in winkels

Het boek over cybersecurity kwam in opspraak nadat de auteurs werden beschuldigd van plagiaat. In de nieuwe uitgave zijn bronvermeldingen alsnog toegevoegd.

Oud-minister Willem Vermeend op een foto uit 2014.
Oud-minister Willem Vermeend op een foto uit 2014. Foto Martijn Beekman / ANP

Het boek van oud-minister Willem Vermeend komt weer terug in de schappen. Dat meldt uitgever Einsteinbooks in een verklaring. Het boek over cybersecurity, dat Vermeend samen met co-auteur Rian van Rijbroek schreef, raakte vorige week in opspraak nadat er sprake leek van plagiaat. De uitgeverij haalde het boek hierop uit de handel.

Na onderzoek erkent Einsteinbooks maandag dat de correcte bronvermelding in vier gevallen “ontbreekt”, en laat weten dat dit in de nieuwe uitgave is aangepast. De bronvermeldingen naar een Wikipedia-pagina, een tekst van ICT-jurist Arnoud Engelfriet en twee artikelen in NRC zijn in de nieuwe uitgave toegevoegd. Einsteinbooks biedt excuses aan voor de fout:

“Hoewel het boek geen wetenschappelijke uitgave is, of een naslagwerk voor deskundigen, is dit onzorgvuldig en had dit niet mogen gebeuren. En daarvoor biedt de uitgeverij ook excuses aan.”

De problemen in het boek werden ontdekt nadat Van Rijbroek feitelijk onjuiste uitspraken had gedaan in actualiteitenrubriek Nieuwsuur. De hoofdredactie van het programma erkende de onjuistheden in de uitzending en verontschuldigde zich voor de verwarring die was ontstaan. Uitgeverij Einsteinbooks heeft laten weten actie te ondernemen om “dit soort fouten in het vervolg te voorkomen”. Er komt een nieuwe scanmethode die missers in de bronvermelding voor publicatie moet opsporen.

Lees de column van tech-redacteur Marc Hijink: de beste hacker van Nederland