Zeker 16 migranten verdronken bij Spaanse exclave

De lichamen werden ontdekt voor de kust van Melilla. Met helikopters wordt gezocht naar overlevenden.

Migranten in de Spaanse exclave Melila.
Migranten in de Spaanse exclave Melila. Foto Jesus Moron/ AP

Voor de kust van de Spaanse exclave Melilla bij Marokko zijn zeker zestien migranten verdronken, meldt persbureau AFP. De lichamen werden op zaterdag ontdekt door het personeel van een Spaanse veerboot, waarna de Marokkaanse kustwacht de omgekomen migranten uit zee haalde.

Het gaat om vijftien migranten uit sub-Sahara Afrika en een uit Marokko. Zij probeerden met een schip Melilla te bereiken om eenmaal op Spaans grondgebied asiel aan te vragen. Er wordt met helikopters gezocht naar mogelijke overlevenden. Volgens de Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms zaten er 47 mensen aan boord.

Bestorming Melilla

Spanje heeft in het noorden van Afrika twee exclaves die omgeven worden door Marokko. Melilla, vlakbij de grens met Algerije, en 250 kilometer westelijker ligt Ceuta. De twaalf kilometer lange grens tussen Melilla en Marokko en de 8 kilometer lange grens tussen Ceuta en Marokka zijn de enige landsgrenzen tussen Afrika en de Europese Unie.

Vorige maand bestormden driehonderd migranten de metershoge hekken rondom Melilla. Tweehonderd van hen lukte het om binnen te komen.