Ajax wint moeizaam van NAC (3-1)

Eerder op de dag verloor Feyenoord van VVV-Venlo. Nummer drie AZ verloor punten door thuis met 2-2 gelijk te spelen tegen Roda JC.

Ziyech in duel met Rai Vloet.
Ziyech in duel met Rai Vloet. Foto ANP

Ajax heeft zondagavond in de Arena met moeite gewonnen van NAC (3-1). De Amsterdamse club begon niet scherp en het tempo lag laag, maar toch scoorde Ajax drie keer.

De ploeg van trainer Erik ten Hag kwam na vijf minuten 1-0 achter te staan, na een indrukwekkende goal van NAC-spits Thierry Ambrose. In de 24e minuut maakte Donny van de Beek er 1-1 van toen hij na een voorzet van Justin Kluivert de eerste goal voor de Amsterdammers binnen kopte.

In de 38e minuut scoorde Ajax opnieuw: David Neres zette zijn club op 2-1. In de tweede helft bleef het tempo laag, pas in blessuretijd maakte Hakim Ziyech met een vrije trap de derde Ajax-goal.

Feyenoord lijdt vijfde nederlaag in Venlo

Feyenoord heeft zondag tegen VVV-Venlo zijn vijfde nederlaag van het eredivisieseizoen geleden. De Rotterdammers verloren met 1-0, na een goal van Clint Leemans in de 87e minuut.

Feyenoord kreeg in de eerste helft een aantal mooie kansen. Net voor de rust kwam Jens Toornstra dicht bij een doelpunt, maar VVV-doelman Lars Unnerstal wist de bal knap uit de goal te houden. Ook in de tweede helft lukte het de Feyenoorders niet te scoren, ondanks veelvuldig balbezit.

Twitter avatar vvvvenlo VVV-Venlo EINDSTAND: 1-0 Jaaaaa! Er werd hard geknokt en dankzij een benutte penalty van Clint Leemans winnen wij dé Jubile… https://t.co/iHMO7EetDe

In de 87e minuut kreeg VVV een penalty toen Renato Tapia Romeo Castelen ten val bracht. Tapia kreeg daarvoor geel. Leemans schoot de strafschop zonder problemen binnen.

Ondanks de nederlaag behoudt Feyenoord de vierde plaats op de ranglijst. VVV-Venlo stijgt, ten koste van ADO Den Haag, naar de negende positie.

AZ verspeelt onnodig punten

Nummer drie van de eredivisie AZ heeft zondag onnodig punten laten liggen. In Alkmaar was de ploeg beter dan Roda JC, maar toch eindigde het duel in 2-2.

AZ kwam na een kwartier op voorsprong door een eigen doelpunt van Roda-verdediger Patrick Banggaard. Iets later maakte Jorn Vancamp er 1-1 van. In de 36ste minuut werd het 2-1 voor AZ, door een afstandschot van middenvelder Frederik Midtsjö.

Gezien de krachtsverhouding leek de 3-1 logischer dan de 2-2. Toch maakte Roda de stand een kwartier voor tijd gelijk. Tsiy William Ndenge scoorde de tweede goal voor de club uit Kerkrade. Roda JC blijft ondanks het veroverde punt zeventiende.

In Rotterdam won Sparta voor de derde keer dit seizoen een wedstrijd. Op Het Kasteel won de nummer laatst van de eredivisie met 1-0 van Willem II. Het doelpunt viel al in de 22ste minuut. Fred Friday profiteerde van een slechte terugspeelbal van Willem II en tikte de bal binnen. Het was de eerste Sparta-zege onder de nieuwe coach Dick Advocaat. Ondanks de overwinning blijven de Rotterdammers laatste.

Vierde gelijkspel op rij voor Utrecht

Het is FC Utrecht weer niet gelukt om een wedstrijd winnend af te sluiten. In Rotterdam speelde de club op zondag met 2-2 gelijk tegen Excelsior. Het is het vierde gelijkspel op rij voor ploeg van trainer Jean-Paul de Jong.

Excelsior opende in de 22e minuut de score door een treffer van Stanley Elbers. Lang konden de Rotterdammers, die vorige week verrassend verloren van Roda JC, niet genieten van de voorsprong. Vier minuten later kopte Mark van de Maarel de gelijkmaker binnen. Vooral Utrecht speelde erg slordig. Veel passes kwamen niet aan en de ploeg leed vaak knullig balverlies.

Ondanks het slechte spel kwam Utrecht op voorsprong. In de 73e minuut schoot Zakaria Labyad een vrije trap knap in de linkerkruising. Dit keer maakte Excelsior snel gelijk. Middenvelder Hicham Faik schoot van afstand raak. Door het gelijkspel blijft FC Utrecht zevende en Excelsior elfde.